7. února 2024 • 23:05

Nigérii nezastavil v cestě do finále ani VAR, vyzve domácí Pobřeží Slonoviny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Nigérie si poprvé od roku 2013 zahrají na mistrovství Afriky o zlato. Trojnásobní kontinentální šampioni porazili v semifinále Jihoafrickou republiku 4:2 na penalty, po normální hrací době i prodloužení skončil duel 1:1. V nedělním finále vyzvou Pobřeží Slonoviny, pořádající země porazila Kongo 1:0.



Branky padaly až ve druhém poločase. Nigérii poslal do vedení z penalty kapitán Troost-Ekong, v 85. minutě pak Victor Osimhen dokonce přidal pojistku. Jenže VAR si před jeho brankou všiml faulu v pokutovém území na opačné straně a místo oslav branky tak Nigérijci čelili penaltě.

Tu v 90. minutě proměnil Mokoena a poslal zápas do prodloužení. V něm Jihoafrická republika dohrávala od 115. minuty bez vyloučeného Kekany, krátkou přesilovku ale Nigérie nevyužila.

V penaltovém rozstřelu neuspěli dva Jihoafričané, naopak Nigérijci se mýlili jen jednou. Jednu z jejich čtyř úspěšných penalt znovu proměnil i Troost-Ekong. Nigérie neprohrála na turnaji ani pošesté.

O triumfu Pobřeží Slonoviny nad Kongem rozhodl v 65. minutě útočník Dortmundu Haller. Dvojnásobní afričtí mistři se probojovali do finále po devíti letech. „Sloni“ jsou zároveň první pořadatelskou zemí od Egypta v roce 2006, která se dostala do finále.

Výsledky semifinále Afrického poháru národů:

Nigérie - JAR 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), 4:2 na pen.
Branky: 67. Troost-Ekong z pen. - 90. Mokoena z pen.
ČK: 115. Kekana (JAR)

Pobřeží slonoviny - Kongo 1:0 (0:0)
Branka: 65. Haller.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud