21. listopadu 2011 • 12:01

Pokuta za oslavy dva miliony, Šmicer u reprezentace zůstává

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) potrestal reprezentanty za nevhodné oslavy postupu na mistrovství Evropy pokutou dva miliony korun pro celý tým. K personálním změnám nedošlo, ve funkci tak zůstává i manažer Vladimír Šmicer.



Výkonný výbor poděkoval týmu za úspěšnou kvalifikaci, ale zároveň odsoudil excesy, ke kterým došlo po odvetném zápase v Černé Hoře. "Tyto události vrhají na reprezentaci negativní světlo u veřejnosti," stojí v komuniké, které po zasedání přednesl tiskový mluvčí asociace Kolář.

Hráči, trenéři a členové realizačního týmu zaplatí pokutu dva miliony korun, které budou využity v nadačních fondech a na charitativní projekty.

Zároveň vedení FAČR vyhlásilo pro podobné situace nulovou toleranci. "Pokud se něco takového bude opakovat, budeme vyřazovat z kádru," varoval nový šéf asociace Miroslav Pelta.

Fotbaloví reprezentanti pykají za excesy po odvetném barážovém zápase proti Černé Hoře, ve kterém vybojovali postup na evropský šampionát.

Už na letišti v Podgorici skandovali hráči vulgární popěvek na adresu Radka Druláka, v letadle si pak roztrhali týmové obleky, až se někteří z fotbalistů objevili na ruzyňském letišti téměř jen ve spodním prádle.

Za postup až 100 milionů, pokuta 2 miliony

Za nevhodný způsob oslav po utkání v Černé Hoře potrestal výkonný výbor FAČR reprezentaci pokutou dva miliony korun. "Jak si to mezi sebou hráči, trenéři a realizační tým rozdělí, rozhodne především trenér Bílek a vedoucí mužstva. Já nad tím budu dohlížet," vysvětlil nový předseda asociace Miroslav Pelta.

Česká reprezentace si postupem na mistrovství Evropy podle odhadů Sportu může vydělat až čtvrt miliardy korun. Z toho by zhruba 40% mělo jít přímo hráčům a realizačnímu týmu, což dělá částku okolo 100 milionů korun.

Podle informací deníku Sport nakonec Vladimír Šmicer přežil ve funkci díky tomu, že se reprezentanti za svůj úlet omluvili.

Pelta konzultoval své kroky s Petrem Čechem a kapitánem Tomášem Rosickým. Po jeho oficiální omluvě, kterou zveřejnil v neděli večer, už nový šéf FAČR na Šmicrově hlavě netrval a spokojil se s vysokou pokutou.

"Nebudeme narušovat soudržnost týmu, jehož kapitán dal najevo, že si hráči uvědomují svoji chybu. Manažer neměl možnost celou situaci zvládnout, proto jsme se rozhodli většinou hlasů nedělat žádné personální změny," vysvětlil Miroslav Pelta.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud