Jan Podroužek
12. června 2012 • 21:42

Skvělý vstup, pak zbabělost, hodnotí drama s Řeky kouč Ščasný

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Nečekaně skvělý začátek, postupné uvadání až k zbabělému výkonu. Takhle ubíhal zápas proti Řecku z hlediska výkonu Česka, které vyhrálo 2:1 podle bývalého trenéra Panathinaikosu Atény Zdeňka Ščasného. 54letý kouč hodnotil utkání pro iSport.cz.



Vstup do utkání jako víno! Neuběhlo ani šest minut zápasu a Češi podruhé juchali radostí. „Myslel jsem, že v utkání padne maximálně jeden gól a že se bude rozhodovat až ve druhé půli, ale tohle mě zaskočilo,“ říkal Ščasný.

První gól vymyslel Hübschman svou přihrávkou na skórujícího Jiráčka, trenéru Bílkovi se nasazení záložníka ukrajinského Šachtaru Doněck sakramentsky vyplatilo. „Řekl bych, že se už od začátku silně projevila absence obou řeckých stoperů, kteří nastoupili proti Polákům v základní sestavě,“ vzpomněl Ščasný ztráty Řeků, konkrétně Avraama Papadopulose a Sokratise Papastathopulose.

Dál se na hře nic významně neměnilo. Češi výborně plnili taktické úkoly, do ničeho soupeře nepouštěli. „Řekové celý první poločas nic nehráli, jen my jsme přestávali být víc a víc aktivní,“ všimnul si Ščasný postupem času.

Přesto ale po prvním poločase tvrdil, že Bílkův výběr zahrál v prvním poločase výborně. „Řeky jsme přehráli ve středu zálohy. Jen bylo potřeba zvýšit aktivitu,“ podotýkal Ščasný jedinou věc, která se mu nelíbila.

Podle něj ale zlepšený projev oproti utkání s Ruskem nebyl daný tím, že nastoupili Tomáš Hübschman nebo David Limberský. „Změnili jsme herní styl, to nám pomohlo. Kdyby hrál třeba Roman Hubník, vypadalo by to stejně. Šlo jen o to, abychom se oprostili od projevu, jaký jsme předvedli s Ruskem, kdy jsme vůbec nedokázali zachytávat útočné akce po stranách hřiště. S tím ostatně měli přesně problém právě Řekové proti nám,“ vysvětloval Ščasný.

Jenže po změně stran začal bývalý trenér Sparty hru tvrdě kritizovat. „Bylo znát odstoupení Rosického. Od té doby jsme byli špatní, hráli jsme zbaběle, zataženě, jenom jsme bezúčelně drželi míč,“ nebral si Ščasný servítky.

Češi radují a děkují fanouškům za podporu
Češi radují a děkují fanouškům za podporu


Vyústěním zhoršeného výkonu byl hloupý kontaktní gól po nevinném nákupu Giorgiose Samarase do vápna Petra Čecha. Gólman Chelsea si šel pro míč, ten mu ale propadnul kvůli ataku od spoluhráče Tomáše Sivoka mezi rukavicemi a odražený balon trefil do prázdné Salpingidis.

„Jednoznačně chyba v komunikaci. Čech se Sivokem se nedohodli, byl to hloupý a zbytečný gól,“ říkal Ščasný. Češi se ale po facce neprobrali, dál jim chyběla aktivita, dál hráli hluboko na své půlce. „Musím se opakovat: Je pro nás velmi zásadní, jestli hraje Rosický, nebo ne. Bez něj jsme prostě špatní,“ vykládal.

Češi ale tlak Řeků ustáli. Soupeř si nevytvořil žádnou vyloženou šanci, pouze slabě a nepřesně střílel ze střední vzdálenosti.

„Nemá skoro cenu se bavit o hře, protože jsme ve druhém poločase úplně odešli, na druhou stranu Řekové si taky nic nevytvořili. Sice se snažili střílet, ale nebylo to k ničemu. Velmi se mi líbil výkon Tomáše Hübschmana, hrál velmi účelově, téměř bezchybně,“ uzavíral Ščasný a nezapomněl připomenout, že jestli bude chybět proti Polákům Tomáš Rosický, je česká reprezentace ve velmi složité situaci.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud