Jonáš Bartoš
15. června 2012 • 12:50

Příběh hvězdy Dortmundu a kapitána Polska: Otec před ním zabil matku, góly posílá do nebe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Polsko vede k úspěchu na domácím šampionátu, v dresu Dortmundu výrazně přispěl ke dvěma bundesligovým titulům. Málokdo si ale v životě vytrpěl tolik, co Jakub Blaszczykowski. Šestadvacetiletý, silně věřící katolík musel v dětství překonat obrovské trauma. Před očima mu vlastní otec zavraždil matku, s čímž se dlouho těžce vypořádával.



Poté, co vyrovnávacím gólem zařídil remízu s Ruskem, políbil státní znak na dresu a  zvedl ruce k nebi. "Mami, tenhle gól je pro tebe," vzkázala jasným gestem polská  modla. Právě tragicky zesnulé mámě věnoval Jakub Blaszczykowski asi nejvýznamnější gól své kariéry.

Chybělo málo, a k velké fotbalové kariéře vůbec nemuselo dojít. Jakubovi bylo deset  let, když přihlížel obrovské tragédii. Jeho otec Zygmunt v afektu k smrti ubodal vlastní ženu Annu. Za hrůzný čin dostal 15 let vězení, odkud byl propuštěn až minulý rok.

Malý Jakub byl tak paralyzován, že pět dní nemluvil a nemohl vstát z postele. Jen  brečel, utápěl se v nesmírné bolesti po ztrátě vlastní matky. Až poté se ho ujali babička se strýcem. Právě strýc Jerzy Brzeczek, rovněž bývalý kapitán polské reprezentace, ho přivedl k fotbalu.

V devatenácti letech zamířil do Wisly Krakov, kde okamžitě začal zářit. Poté si jej  vyhlédla Borussia Dortmund, kde pod dohledem trenéra Jürgena Kloppa vyrostl v hráče světového formátu.

"Pokaždé se sám sebe ptám - PROČ?! Nikdy nepochopím, co se stalo. Budu s tím žít až do své smrti," s odstupem vykládá Blaszczykowski, který o rodinné tragédii promluvil až v nedávné době.

Výstavní trefa Jakuba Blaszczykowského v utkání Polska s Ruskem



"Dřív jsem na to vůbec nemohl myslet. Chtěl jsem zapomenout, ale nešlo to. Až teď jsem schopný o tom mluvit," přiznává šestadvacetiletý ofenzivní záložník Borussie.

Blaszczykowski svého otce ve vězení nikdy nenavštívil. Přišel až na jeho pohřeb minulý  měsíc. Tak těžký krok svědčí o jeho obrovské mentální síle. A pokoře, díky níž to v kariéře dotáhl tak daleko.

Z Blasczykovwského se stal silně věřící katolík, každý den si čte z bible. A všechny  své branky posílá do nebe pro svou matku.

"Má maminka se o mě stará. Když mám nějaké potíže, překonávám je díky ní. Cítím, že mi pomáhá," vykládá klíčová postava polského národního týmu.

Nesmírně vděčný je i své babičce Felicii Brzeczekové, která ho vychovala. "Bez ní bych  se v životě vydal špatným směrem. Chci, aby na mě byla pyšná, protože pro mne a mého bratra udělala mnoho dobrého," zdůrazňuje.

Pošle Blaszczykowski do nebe vzkaz i v sobotním utkání s Českem?

Jakub Blaszczykowski po vyrovnávací brance Polska proti Rusku
Jakub Blaszczykowski po vyrovnávací brance Polska proti Rusku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud