Jan Podroužek
17. června 2012 • 05:00

Zasloužené vítězství a první místo ve skupině, říká Dušan Uhrin ml.

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Češi jsou ve čtvrtfinále! A jdou do něj z prvního místa! Kdo by to byl po prvním zápase ve skupině s Ruskem řekl. Bílkův výběr svalil v tuhé rozhodující bitvě domácí Polsko 1:0 a s Řeckem maže z „áčka“ mezi osm nejlepších týmů Evropy. „Vyhráli jsme zaslouženě. A za zasloužené považuji i první místo, které jsme vybojovali,“ říká expert Dušan Uhrin mladší, který pro iSport.cz komentoval online přenos.



Češi proti všem, zněl titulek sobotního Sportu. A české reprezentaci se TY „všechny“ povedlo udolat. „75% zápasu jsme byli aktivnější než Polsko. Zejména výkon Tomáše Hübschmana hodnotím velmi kladně. Považuji ho za našeho nejlepšího hráče."

"V defenzivě byl vždy na správném místě, vyplnil prostředek hřiště, nezkazil jedinou přihrávku a navíc se hodně podílel na vstřelené brance,“ hodnotí Uhrin ml.

Ano, na té jediné ze 72. minuty. Vypíchl rozehrávku polské zálohy, ta za sebou nechala vyprázdněnou asfaltku a po ní po ose Hübschman, Milan Baroš a nakonec střelec Petr Jiráček dojel míč až do polské brány.

„Už nebylo ani tak těžké vstřelit tu branku. Poláci udělali obrovskou chybu a za ní po zásluze zaplatili. Vyzdvihnul bych i práci Baroše, jak potáhl míč a připravil ho ve vápně pro Jiráčka,“ vykládá Uhrin.

Česko přitom začalo utkání velmi slabě. Vázla jakákoliv kombinační hra, tři přihrávky za sebou byly pro Bílkův výběr neřešitelné počty. Ale Poláci po vlastních ztrátách míče zatahovali svůj blok hluboko na svou polovinu a nechávali tak Čecha a spol. vydechnout.

„Vůbec nám nehrál střed zálohy, celkově celá záloha nebyla aktivní. Z toho vyplývalo i to, že obrana pak pouze odkopávala balony místo konstruktivní rozehrávky. Například výkon Daniela Koláře, který nahradil v sestavě Tomáše Rosického, nebyl ideální. Měl sotva jednu přihrávku během prvního poločasu a to ještě nevydařenou,“ nelíbila se Uhrinovi první část utkání.

Postupně ale Češi přetlačovali Poláky, až po půlhodině převzali aktivitu docela. Do konce zápasu režírovala mač česká reprezentace. I když na vyložené šance vyhrálo Polsko.

„Jediné co mi na našem celkovém výkonu vadilo, bylo málo šancí. Vytvořili jsme si možná dvě,“ dodává Uhrin a věří, že Česko může jít dál než „jen“ do čtvrtfinále.

„Pomohla nám kritika po prvním zápase s Ruskem. Nemáme špatné fotbalisty, jen byli špatně poskládaní. Takhle by to ale šlo,“ uzavírá.

Český trenér v euforii! Michal Bílek si vychutnává postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy
Český trenér v euforii! Michal Bílek si vychutnává postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud