31. května 2016 • 18:30

Představení Maďarska na EURO, skupina F: Teplákový král i mladíci

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Maďarska, které bude hrát na EURO 2016 ve Francii ve skupině F, kde narazí na Island, Portugalsko a Rakousko. Profil týmu připravili v rámci spolupráce s iSport.cz maďarští novináři Mátyás Szeli a Bence Babják z Nemzeti Sport.



BRANKÁŘI


Gábor Király

Pozice: Brankář
Zápasy: 102
Góly: 0
Klub: Haladás
Narozen: 1. dubna 1976

Na Rakousko, které se s Maďarskem utká ve skupině, má čtyřicetiletý brankář své vzpomínky. Byl to totiž jeho první protivník v reprezentaci, proti nim debutoval. Király odchytal 104 zápasů za Crystal Palace, svou roli sehrál i ve West Hamu, Ville, Burnley a Fulhamu. Do Maďarska se vrátil loni. Svůj stý zápas v národním týmu odehrál v Norsku, kde Maďarsko vyhrálo 1:0. Je znám netradičními šedými tepláky, ve kterých chytá všechny zápasy.

Dénes Dibusz

Pozice: Brankář
Zápasy: 4
Góly: 0
Klub: Ferencváros
Narozen: 16. listopadu 1990

Debutoval proti Faerským ostrovům v roce 2014, v budoucnu by v bráně mohl nahradit Királyho. Na letošním EURO se však bude muset ještě spokojit s pozicí dvojky. Má titul z marketingu a managementu.

Péter Gulácsi

Pozice: Brankář
Zápasy: 3
Góly: 0
Klub: RB Leipzig
Narozen: 6. května 1990

Do prvního týmu Liverpoolu se mu prorazit nepodařilo, své si ale odbyl v Herefordu, Tranmere a Hullu. V roce 2013 se přesunul do Salzburgu. Má obrovský talent, ale zatím se do brány reprezentace nepostaví. V roce 2014 vyhrál svůj první zápas.

OBRÁNCI


Barnabás Bese

Pozice: Obránce
Zápasy: 0
Góly: 0
Klub: MTK
Narozen: 6. května 1994

Původně nastupoval jako pravé křídlo či útočník, ale nejlépe se prosadil na pozici obránce. Umí se rychle vracet zpátky, je rychlý, vysoký a technicky zdatný. Od týmu do 17 let hrál na každé mládežnické úrovni, do seniorského týmu se však zatím napevno nepropracoval.

Attila Fiola

Pozice: Obránce
Zápasy: 14
Góly: 0
Klub: Puskás Academy
Narozen: 17. února 1990

Ve fotbale začínal jako útočník a v týmu do 15 let a do 17 let se stal nejlepším střelcem, ale nakonec se rozhodl přejít do obrany. „Vždy jsem říkal, že mám důležité cíle. Po EURO chci otestovat sám sebe, chci hrát v Anglii nebo Německu. Pokud půjde vše jak má, možná se mi můj sen splní,“ řekl.

Richárd Guzmics

Pozice: Obránce
Zápasy: 13
Góly: 1
Klub: Wisla Kraków
Narozen: 16. dubna 1987

V kvalifikaci na MS 2014 proti Rumunsku zavinil první gól a všichni si ho dobírali. „Udělal jsem chybu, velkou chybu a je mi to líto. Už to ale změnit nemohu,“ řekl k celé události. Po tom však za národní tým nehrál déle než rok, poté se nicméně stal jedním z nejspolehlivějších obránců.

Fanoušci MaďarskaFoto Profimedia.cz

Tamás Kádár

Pozice: Obránce
Zápasy: 29
Góly: 0
Klub: Lech Poznaň
Narozen: 14. dubna 1990

Útočně smýšlející levý bek, který strávil čtyři roky v Newcastlu poté, co jeden z agentů viděl, že dokáže hrát na každém postu v obraně. Po 13 zápasech šel na hostování do Huddersfieldu, odkud pak přešel do Rody v Nizozemsku. Vrátil se i do Maďarska, minulou sezonu pak strávil v polském Lochu Poznaň. V reprezentaci debutoval v roce 2010.

Mihály Korhut

Pozice: Obránce
Zápasy: 4
Góly: 0
Klub: Debrecen VSC
Narozen: 1. prosince 1988

Kádár týmu přináší spolehlivost, je dobrý s míčem, v roce 2012 vyhrál s Debrecenu double v podobě maďarského poháru a ligy. V národním týmu debutoval v roce 2014 proti Dánsku.

Roland Juhász

Pozice: Obránce
Zápasy: 91
Góly: 6
Klub: Videoton
Narozen: 1. června 1983

Svou kariéru začal jako útočník, ale skončil jako defenzivní pilíř reprezentace. Za Anderlecht odehrál 207 zápasů, zahrál si také v Rangers, Celtiku a Sunderlandu. V roce 2013 se vrátil zpátky do Maďarska. Už od roku 2011 finančně přispívá na dětské kliniky v Maďarsku.

Ádám Lang

Pozice: Obránce
Zápasy: 10
Góly: 0
Klub: Videoton
Narozen: 17. ledna 1993

Rychlý, silný a spolehlivý, dokáže v obraně vybojovat míč a začínat útoky. To jsou jeho přednosti, kterými bude bojovat o post v základní sestavě na EURO. K Videotonu se připojil v roce 2015.

Ádám LangFoto Profimedia.cz

Ádám Pintér

Pozice: Obránce
Zápasy: 20
Góly: 0
Klub: Ferencváros
Narozen: 12. června 1988

Když hrál La Ligu za Zaragozu, byl pravidelným hráčem reprezentace. V roce 2013 se ale přestěhoval do Ruska, pak do Řecka a to ho stálo místo v národním týmu. Když se vrátil do Ferencvárose, vrátil se i do maďarského výběru. Může hrát v obraně i záloze.

ZÁLOŽNÍCI


Balázs Dzsudzsák

Pozice: Záložník
Zápasy: 77
Góly: 18
Klub: Bursaspor
Narozen: 23. prosince 1986

Maďarská hvězda. V kvalifikaci proti Rumunsku se blýskl krásným volným kopem a vstřelil odvěkým rivalům první gól na venkovním hřišti po 42 letech. Hraje hlavně na levém křídle a je nejlepší technik týmu. Objevil se na obálce hry FIFA 14 v Maďarsku.

Ákos Elek

Pozice: Záložník
Zápasy: 38
Góly: 1
Klub: Diósgyőri VTK
Narozen: 21. června 1988

Neúnavný defenzivní záložník, který se na začátku tohoto roku vrátil z čínského Changchun Yatai do Maďarska, aby si zajistil místo na letošním EURO. Před evropským šampionátem vyděsil trenéra, když si poranil koleno.

Zoltán Gera

Pozice: Záložník
Zápasy: 88
Góly: 24
Klub: Ferencváros
Narozen: 22. dubna 1979

Ofenzivní záložník strávil deset let ve West Bromu a Fulhamu. V roce 2014 se vrátil do Maďarska, kde hrál ve Ferencvárosi zásadní roli při výhře titulu. V roce 2009 na chvíli odešel z reprezentace po neshodách s tehdejším trenérem Erwinem Koemanem. Sice popíral, že by to bylo kvůli tomu, ale ihned poté, co byl Koeman vyhozen, se do národního týmu vrátil.

László Kleinheisler

Pozice: Záložník
Zápasy: 4
Góly: 1
Klub: Werder Bremen
Narozen: 8. dubna 1994

Vzhledem ke smluvnímu sporu s Videotonem nehrál v první části sezony ani minutu. Proto byla jeho nominace na kvalifikaci proti Norsku překvapením. Důvěru trenéra ovšem nezklamal a vstřelil důležitý gól. V lednu přestoupil do Werderu Brémy.

Malí fanoušci MaďarskaFoto Profimedia.cz

Gergő Lovrencsics

Pozice: Záložník
Zápasy: 11
Góly: 1
Klub: Lech Poznan
Narozen: 1. září 1988

Nadšenec do rybolovu nikdy nehrál za žádný velký maďarský klub, ale v roce 2012 o něj projevil zájem Lech Poznaň. I přes nedostatek zkušeností podepsal smlouvu, přestože dostal jen malý plat. Může hrát na obou křídlech a v reprezentaci debutoval v roce 2013 proti Kuvajtu.

Ádám Nagy

Pozice: Záložník
Zápasy: 7
Góly: 0
Klub: Ferencváros
Narozen: 17. černa 1995

Ve dvanácti letech byl jako fotbalista odepsán, ale po několika letech nastoupil do portugalské VSI fotbalové akademie, kde herně vyrostl. V minulé sezoně se stal členem základní jedenáctky mistrovského Ferencvárosu, což mělo za výsledek jeho nominaci do reprezentace. Nedávno se mluvilo o zájmu Chelsea, Liverpoolu a Freiburgu, ale sám hráč veškeré spekulace zatrhl: „Nebudu hrát někde jen pro peníze, to určitě ne. Jsem ještě mlady, ve Ferencvárosi se cítím dobře,“ tvrdil.

Zoltán Stieber

Pozice: Záložník
Zápasy: 11
Góly: 2
Klub: Hamburg
Narozen: 16. října 1988

V lednu odešel z Hamburku na hostování no Norimberku, aby hrál častěji. V kvalifikaci proti Finsku zaznamenal skvělý gól. Pochází z fotbalové rodiny, jeho otec hrál za Haladas a bratr András hraje za FC Ajka. Zoltán se neúspěšně pokoušel dostat do Arsenalu a Manchesteru United, než v roce 2007 podepsal smlouvu s Aston Villou. Po hostování v Yeovilu odešel v roce 2009, když se nedokázal prosadit.

ÚTOČNÍCI


Dániel Böde

Pozice: Útočník
Zápasy: 12
Góly: 4
Klub: Ferencváros
Narozen: 24. října 1986

Silný, čestný a populární i mezi fanoušky soupeřů. V kvalifikaci si připsal dva důležité góly proti Faerským ostrovům. Pochází z malého městečka Madocsa, kde občas trénuje lokální tým a odváží jeho hráče na venkovní zápasy. Je přezdíván „Messi z Madocsa“.

Krisztián Németh

Pozice: Útočník
Zápasy: 24
Góly: 3
Klub: Al Gharafa
Narozen: 5. ledna 1989

Bývalý hráč liverpoolské fotbalové akademie hrál v Řecku, Maďarsku, Nizozemsku a USA. Nyní hraje v AL Gharafa v Kataru. Svou snoubenku hráčku házené potkal v čekárně sportovní nemocnice v Budapešti, kde oba byli s úrazem.

Tamás Priskin

Pozice: Útočník
Zápasy: 55
Góly: 17
Klub: Slovan Bratislava
Narozen: 27. září 1986

Hrál za šest různých anglických klubů, počínaje Watfordem v roce 2006, pak se stěhoval do Ruska, Rakouska a Izraele, nakonec se usadil ve Slovanu Bratislava. Zaznamenal skvělou branku v utkání proti Norsku a nazval ji „gólem mého života“.

Ádám Szalai

Pozice: Útočník
Zápasy: 31
Góly: 8
Klub: Hoffenheim
Narozen: 29. prosince 1987

Když se Maďarsko kvalifikovalo na EURO, přišel prý do baru a zaplatil panáka alkoholu 200 lidem se slovy: „Kvalifikovali jsme se po 44 letech, vy jako fanoušci jste trpěli nejvíce. Takže tu teď můžete pít a nikdo nepůjde spát dřív než v sedm ráno.“ Když jeden z fanoušků zveřejnil záběr jeho projevu, řekl k tomu, že si na to nepamatuje.

Nikolics Nemanja

Pozice: Útočník
Zápasy: 18
Góly: 3
Klub: Legia Varšava
Narozen: 31. prosince 1987

V minulé sezoně polské ligy se blýskl 23 góly v prvních 22 kolech. Poté gólově trochu usnul, ale do Francie stále jede jako útočník ve formě. Narodil se v Srbsku maďarské matce. Občanem Maďarska se stal v roce 2011.

Představení dalších týmů skupiny F:

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
2. Island 3 1 2 0 4:3 5
3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
4. Rakousko 3 0 1 2 1:4 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud