Pavel Janega
8. června 2016 • 12:19

V cizině (většinou) Česku nevěří: Chybí vám hvězdy i lepší obrana

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemáte na soupisce hvězdná jména. Vaše obrana je propustná. Chybějí vám útočníci kalibru Milana Baroše či Jana Kollera. I takové vzkazy vyslala trenérovi Pavlu Vrbovi zahraniční média. Jeho svěřencům nedávají na EURO 2016 příliš velké šance, čest výjimkám. Například německý magazín Kicker udělil českému týmu pouze jednu hvězdičku z pěti…



Český výběr odjíždí do Francie s jasným cílem: postoupit ze skupiny. Pro kouče Pavla Vrbu je to sen, pro předsedu FAČR Miroslava Peltu úkol, někteří hráči se nezdráhají mluvit dokonce ani o pokročilejších fázích turnaje.

Jinak to ale vidí experti zahraničních periodik. Tak třeba prestižní magazín Four Four Two oceňuje u českého týmu jeho soudržnost a odhodlání. Je prý schopný způsobit svým sokům velké problémy. Ale…

„Češi doufají, že zopakují úspěch z EURO 1996, kdy nečekaně nakráčeli až do finále. Po nepředvídatelné skupině mohou však jet domů stejně jako se dostat do osmifinále. Ale kvůli nejisté defenzivě je předchozí tvrzení mnohem pravděpodobnější,“ stojí ve sloupku Four Four Two.

Podívejte se do kabiny české reprezentace v Tours
Video se připravuje ...

A připomíná i nepříjemnou statistiku z kvalifikace: ani v jednom utkání Vrbovi hoši neudrželi čisté konto, v pěti z deseti zápasů inkasovali jako první, celkově dostali čtrnáct branek. „Méně branek obdrželo i Estonsko, Bulharsko, Skotsko nebo Finsko,“ píše Four Four Two.

O „chybující obraně“ hovoří v podobném duchu také specializovaný portál na statistiky a taktiku squawka.com: „Na tým to může mít dopad, ale nikdy nevíte. Češi se pyšní bojovným duchem. A fakt, že nebudou hrát pod tlakem, jim může vyhovovat.“

VŠE O EURO 2016 ČTĚTE ZDE >>>

Kicker dal jen jednu hvězdičku

Nejoptimističtěji zní názor experta Eurosportu, jenž chválí práci trenéra Vrby za dobu svého angažmá u národního týmu. „Neinspirující fotbal (za éry předchůdce Michala Bílka) nahradil útočnou a atraktivní hrou založenou na držení míče. Svůj tým klidně může dostat do osmifinále i přes těžkou skupinu,“ predikuje Eurosport na svém webu.

Opačný názor má ESPN, tipuje český tým na poslední čtvrtou příčku. Zdůvodňuje to tím, že kromě Tomáše Rosického a Petra Čecha nemají Češi žádné jiné hráče v předních top klubech Premier League, La Ligy či Serie A.

Základně Čechů v Tours se povodeň těsně vyhnula, stadion je jejich
Video se připravuje ...

Českého týmu bez hvězdných jmen a velkých šancí na postup si všímá rovněž magazín WorldSoccer. „Může to vypadat jako těžký úkol, ale to kritici Vrbova mužstva říkali také o kvalifikaci,“ píše s doprovodným titulkem „žádné hvězdy, žádný problém?“.

Four Four Two si však nemyslí, že dřívější hvězdy – a zvlášť v ofenzivě – typu Milana Baroše a Jana Kollera lze jednoduše nahradit. „Čechům chybí větší produktivita, tito hráči jim zkrátka chybí,“ nabídl svůj pohled.

Asi nejkritičtěji se postavil k národnímu týmu německý Kicker, podle kterého Vrbův soubor postrádá konzistenci a kvalitu ve všech řadách. „Mít jen brankáře světového formátu je málo,“ napsal. Český tým hodnotí na stupnici jedna až pět hvězdiček nejhůře: jednou hvězdou. Pro srovnání; Turci dostali také jednu, Chorvati tři a Španělé všech pět.

Nejvíc gólů na EURO? Müller se u toho umí přimotat, tipují Češi
Video se připravuje ...

Kdo vyhraje EURO? Sen o našem triumfu i skrytý favorit Anglie, tvrdí Češi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud