PŘÍMO Z FRANCIE | Trenér Pavel Vrba si ho při svém nástupu k české reprezentaci výslovně vyžádal do týmu. Kuchař Rudolf Juriga, rodák z Karviné působící u jabloneckých fotbalistů, vyváří českým hráčům i ve Francii během mistrovství Evropy. V Tours chystá menu s místními kuchaři, vše po domluvě s koučem Vrbou a doktory. „Klidně udělám i svíčkovou, když to dovolí,“ usmívá se sympatický muž neodmyslitelně patřící k české výpravě.
V kolik musíte vstávat, abyste hráčům všechno stihl připravit?
„Dneska jsem vstával v půl sedmé. Ale jak začnou snídaně, od zítřka vstávám v šest, aby měli kluci kompletně nachystanou snídani na osmou hodinu.“
Co jim nejvíc chutná?
„Oni sní všechno, nejsou vybíraví. Po dobu mistrovství se musí držet, dělají se hlavně bílá masa, připravíme i nějaké steaky, telecí i hovězí.“
Jaká je spolupráce s francouzskými kuchaři?
„Je to v pohodě, jediný problém je trošičku s řečí. Francouzsky moc nemluvím, ale domlouváme se německy.“
Budete hráčům chystat i nějaké speciální pochutiny, třeba po výhře svíčkovou?
„Všechno je po domluvě s doktorem a s trenérem. Když mi řekne, že něco takového můžu udělat, tak klidně.“
Co takové bábovky?
„Ty samozřejmě, budou je mít formou odpolední svačinky. Bábovku a třeba i ovoce.“
Z kolika jídel můžou hráči vybírat?
„Každý den pro ně připravím, dvě, tři hlavní jídla, tři druhy příloh a k tomu saláty. To neustále obměňuju.“
Chystáte pro ně i nějakou specialitu?
„To ještě nevím. Specialitek mám v hlavě hodně, ale jak už jsem říkal, všechno až po domluvě s doktorem a trenérem.“
Jsou na vás trenér a doktoři přísní?
„To ne, všechno je s nimi v pořádku. Ale musí se tady respektovat veškerá pravidla, včetně stravy.“
Z jakých surovin vaříte?
„Suroviny jsou místní, ale hodně věcí jsem si i přivezl. Abych měl jistotu, mám sebou ovesné vločky, dětskou krupičku, tu mají kluci na snídani rádi. Jednou se jim udělá ovesná kaše, jednou krupička. Přivezl jsem si sebou i základní české věci. Jsme zvyklí na český ocet, českou hořčici, kdyby náhodou byla třeba. Mám i bezlepkové těstoviny pro Vládíka Daridu, také hrubou a polohrubou mouku, protože v těchto zemích se dá sehnat jen hladká. Mám i české kvasnice pro případ, že ve skupině dvakrát vyhrajeme a dovolí mi udělat tu svíčkovou.“
Vyzkoušíte i něco z francouzské kuchyně?
„Zatím ne, ale vařím i z francouzských surovin, které si hlídám. Prozatím jedeme naši klasiku, doufám, že po dvou vítězných zápasech budu moct udělat tu svíčkovou.“
Jaké jste nachystal hráčům uvítací menu?
„Dneska měli kluci krůtí vývar, pečené kuřecí stehno, telecí roládu, špagety s boloňskou omáčkou. K tomu saláty a spousty sezonního ovoce, jsou tam také lehké dezerty.“