14. června 2016 • 17:17

Rusové si brutalitu točili, svaz je chválí: Evropa je moc gay, pokračujte!

Autor: jab, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokání a tuny popela na hlavu? Omluvy za řádění a výtržnosti na probíhajícím EURO? Vysocí činovníci ruské fotbalové federace zaujali k chování svých fanoušků ve Francii překvapivý postoj. "Nevidím na potyčkách nic špatného. Právě naopak, výborně hoši, jen tak dál," šokoval v pondělí na Twitteru Igor Lebeděv, člen výkonného výboru a místopředseda ruského parlamentu. Disciplinární komise UEFA dnes proti Rusům zakročila, podmínečně je vyloučila z turnaje a musí zaplatit pokutu.



Třídenní vřava mezi znepřátelenými tábory fanoušků Anglie a Ruska, která vyvrcholila na stadionu Vélodrome po vzájemném sobotním utkání (1:1), si vyžádala v Marseille 32 zraněných lidí, převážně Britů. Jeden utrpěl vážné poranění hlavy a je v kritickém, ale stabilizovaném stavu v nemocnici. Během potyček v hledišti a nočních střetech v ulicích města byly v ohrožení i matky s dětmi.

Lebeděv, člen ruské nacionalistické Liberálně demokratické strany, má na situaci jasný názor. "Nechápu ty politiky a úředníky, kteří naše fanoušky kritizují. Měli bychom je nyní bránit a situaci vyřešit, až po jejich bezpečném návratu domů," napsal v dalším tweetu 13. června.

Poznámky Lebeděva jsou extrémní, ale odráží obecnou náladu vzdoru, která v Rusku panuje. Po tvrdém trestu a odsouzení chuligánů volá menšina obyvatel, většina lidí viní z vyvolání incidentů opilé anglické fanoušky a má škodolibou radost, že Rusové střety "vyhráli."

Evropa zná jen muže z homosexuálních průvodů

Vladimíra Markina, vysoce postaveného úředníka ve vyšetřovacím výboru země, pobavila tvrzení evropských médií, že ve Francii útočí speciální a organizovaná komanda. "Jsou jen překvapení, když vidí skutečného muže, který vypadá, jak by chlap měl vypadat. Jsou zvyklí vídat jen muže na homosexuálních průvodech," napsal Markin na Twitter a ještě si přisadil. "Evropa je celkově moc gay, pro nás Rusy je to normální chování!"

Maxim Motin, člen moskevského parlamentu, byl v Marseille na utkání Rusko - Anglie osobně přítomen. V rozhovoru pro ruskou TV Rain řekl, že na chování jeho krajanů nebylo nic nepřístojného. "Poté, co rozhodčí zápas ukončil, se někteří ruští fanoušci vrhli na sektor Angličanů a trochu je honili. Ale nebylo na tom nic špatného, nic extrémního, jsou to všechno fámy."

Na sociálních sítích přitom ruští fanoušci sdílí fotografie "trofejí" zabavených anglickým sokům. Nechybí řada anglických vlajek, fotky, jak jimi Rusové mávají a zakrývají si jimi tváře, a objevily se i příspěvky nabízející zakrvácený dres Albionu.

VIDEO: Podívejte se na šílené video, které si Rusové při útocích natočili na GoPro


"V devíti z deseti případů jezdí fanoušci na zápasy bojovat, je to normální. Kluci jen bránili čest své země a nenechali Angličany znesvětit naši vlast. Měli bychom jim odpustit a pochopit jejich jednání," řekl Lebeděv pro agenturu Life.ru

Andrej Malosolov, fotbalové novinář a bývalý tiskový mluvčí ruského fotbalového svazu, napsal ve svém sloupku, že pokud by tým Ruska ukázal tolik vášně jako jeho fanoušci, měli by už dávno titul mistrů Evropy. "Myslím, že bez ohledu na možné následky a vyšetřování, bychom měli být na naše fanoušky hrdí a říci alespoň několik pozitivních slov na jejich adresu," myslí si Malosolov.

Rooney i kouč Anglie své fanoušky krotí

Znepřátelená strana zaujala ke konfliktu opačný postoj, Angličané násilí neschvalují. Trenér reprezentace Roy Hodgson a kapitán Wayne Rooney vyzvali fanoušky, aby se ve zbytku šampionátu chovali slušně.

"Velmi tvrdě jsme pracovali, abychom sem do Francie postoupili, a rádi bychom na turnaji zůstali. Proto apeluji na fanoušky, aby se vyvarovali dalších potíží," řekl šéf střídačky Albionu.

"Rád bych požádal fanoušky, ať sem nejezdí, pokud nemají vstupenku. A pro fanoušky s lístky: Dávejte na sebe pozor, buďte rozumní a dál nám fanděte," přidal Rooney.

Po podmínečném vyloučení ze strany UEFA a pokutě 150 tisíc eur (asi čtyři miliony korun) zareagoval i trenér Ruska. Leonid Sluckij apeloval na fanoušky, aby se vyvarovali jakýchkoli výtržností. "Potřebujeme vaši podporu. Ale prosím, abyste se soustředili na správnou podporu. Je naprosto nutné, aby se zabránilo jakémukoli riziku, že budeme vyřazeni z turnaje," vzkázal Sluckij fanouškům.

Další zápas na ME čeká Rusy ve středu, kdy si to rozdají se Slováky. Anglie vytáhne podruhé do boje ve čtvrtek proti Walesu.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

Ruští fanoušci slavili vyrovnávací gól proti Anglii ještě dlouho po závěrečném hvizdu
Ruští fanoušci slavili vyrovnávací gól proti Anglii ještě dlouho po závěrečném hvizdu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud