12. června 2016 • 10:00

Šílení Rusové! Řádili i po zápase, Angličané skákali z tribun

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už nejsou nepokoje, tohle je válka! Tři dny v Marseille zuřily bitky mezi fotbalovými příznivci Anglie a Ruska. Nepokoje vygradovaly po sobotním vzájemném zápase na EURO ve skupině B (1:1), kdy skupina ruských hooligans vnikla do anglického sektoru a začala s demolicí. Někteří fanoušci Albionu se zachránili skokem z tribuny, zraněny byly desítky lidí. UEFA zahájila s Ruskem disciplinární řízení, trest by měl padnout v úterý.



Příjemný červen v malebném přístavním městě? Poklidné sledování fotbalového EURO? Zapomeňte, z druhého největšího města Francie se stala během šampionátu válečná zóna.

Šarvátky mezi podporovateli Ruska a Anglie se odehrávaly od čtvrteční noci. Ke konfliktům a bitkám došlo i dvě hodiny před utkáním a jeden člověk byl s infarktem převezen do nemocnice, další upadl do bezvědomí a řada fanoušků utrpěla krvavá zranění. Další tři desítky zraněných si vyžádalo běsnění Rusů po závěrečném hvizdu hned na Stade Vélodrome a poté v ulicích města.

UNIKÁTNÍ VIDEO z Marseille: Jak viděl Čech bitku Rusů s Angličany
Video se připravuje ...

Rusové kradli a pálili vlajky Anglie

Fanoušci sborné, které dostal do extáze vyrovnávací gól Vasilije Berezuckije z druhé minuty nastavení, vtrhli na tribunu s Angličany a napadli je. Vzduchem začaly létat lahve a jiné předměty, vysvlečení ruští ultras brali a strhávali anglické vlajky a došlo i na pěstní výměny názorů a brutální kopy.

Fanoušky v anglických dresech "ruská" ofenziva překvapila, z místa konfliktu prchali. Skokem z vyvýšeného balkonu, přelézáním plotu, zkrátka hlavně být co nejrychleji pryč!

"Když vyrovnali, začali šílet. Někteří z nich měli dýmovnice, které začali odpalovat. Pak vyrazili směrem na nás, nebyla tam skoro žádná bariéra, takže se k nám rychle dostali a začali útočit," řekl pro BBC britský fanoušek, který byl přímo v napadeném sektoru.

"Viděl jsem naše fanoušky, jak v panice skáčou ze zídky a přelézají plot. Byl to strašný pohled, UEFA by se měla zamyslet, takhle masový úprk je extrémně nebezpečný. Segregace fanoušků musí být mnohem větší," láteřil zpravodaj BBC Dan Roan.

 VIDEO: Podívejte se na řádění ruských hooligans


Po pár minutách oba znepřátelené tábory rozehnali pořadatelé a policejní složky. Někteří Rusové ale ještě zůstali na stadionu a triumfálně se fotili s ukořistěnými vlajkami svého soka. "Nevím, co se dělo po konci zápasu a následně kolem stadionu. Ale do fotbalu to určitě nepatří," uvedl na tiskové konferenci trenér Ruska Leonid Sluckij.

V ulicích Marseille ruští fanoušci vlajky svého soupeře pálili, házeli světlice a dýmovnice a ničili zařízení zahrádek místních restaurací. Policie musela nasadit těžkooděnce a psy, aby situaci dostala pod kontrolu. Dle informací francouzského deníku La Provence bylo zraněno více než 35 lidí, většina utrpěla lehčí šrámy, čtyři zůstávají v nemocnici v kritickém stavu.

VIDEO: Ruští fanoušci demolovali noční Marseille


Policie prý funguje dobře

Šéf ruských fotbalových příznivců pro agenturu TASS výraznější střety na stadionu dementoval. "Vlastně k žádným opravdovým bitkám nedošlo. Celý anglický sektor vstal a utekl. Nervali jsme se, stáli tam příslušníci policie, nebylo to možné," řekl Aleksandr Shprigin a pokračoval.

Utržení ze řetězu! Fanoušci Ruska napadli po vzájemném utkání na EURO příznivce Anglie
Utržení ze řetězu! Fanoušci Ruska napadli po vzájemném utkání na EURO příznivce Anglie

"Myslím, že je všechno v pořádku, policejní složky odvedly dobrou práci. Důvodem bitek bylo, že Angličané hodně pili a chovali se špatně. Aktivní v tomto směru byli fandové Lokomotivu Moskva a Petrohradu,"uzavřel Shprigin. Záběry fanoušků z útrob stadionu ale hovoří výmluvně a UEFA zahájila s ruským svazem disciplinární řízení. Trestat bude i Ruská fotbalová federace, která hříšníky zkusí na základě záběrů z kamer na stadionu identifikovat.

K incidentu se vyjádřil i ruský ministr sportu Vitalij Mutko. Situaci zlehčoval a opřel se do pořadatelské služby a slabých bezpečnostních opatření. "Nedošlo k žádným střetům, to je přehnané. Když zápas skončil, mezi fanoušky nebyla žádná bariéra, to je špatně. Angličané byli rozrušení a rychle stadion opustili. Takovéto rizikové zápasy ale musí být zorganizovány lépe, je nutné oba sektory lépe oddělit. Špatná věc byla jednoznačně pyrotechnika, za brankami ale nebyly žádné sítě, takže proto létaly dělbuchy až na hřiště," řekl pro R-Sport Mutko.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Zároveň také přislíbil potrestání násilníků. "Už vím, že dostaneme pokutu od UEFA, tak jsem byl informován. Někteří naši lidé se chovali nepřijatelně. Sami vyšetříme, co se stalo, a potrestáme je," slíbil Mutko.

UEFA při posuzování případu zohlední to, že Rusko bylo kvůli fanouškům trestáno už na minulém evropském šampionátu. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase na ME, v součtu musel zaplatit 215.000 eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky na českého reprezentanta Theodora Gebre Selassieho. Rusko tehdy muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Výtržnosti ruských fanoušků jsou pro UEFA a FIFA o to nepříjemnější, že za dva roky se má v Rusku konat mistrovství světa. Pro rok 2020 pak Rusové i Angličané figurují mezi 13 pořadateli Eura.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud