13. června 2016 • 04:44

Děsivé EURO! Rusové pálili ze signální pistole, útočila sehraná komanda

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci i fotbalisté žili před EURO 2016 ve Francii ve strachu z teroristických útoků, organizátoři mluvili o největších bezpečnostních opatřeních v historii. Po sobotním zápase Anglie s Ruskem (1:1) v Marseille, který zakončily nepokoje na tribunách, se ovšem vyrojily četné pochybnosti. Ruští fanoušci totiž na stadion pronesli i signální pistoli, ze které odpálili světlici do sektoru anglických příznivců, policie navíc vůbec nezvládla nepokoje ve městě. Podle všeho tam útočila dobře sehraná ruská komanda.



Ty obrázky vyděsily snad každého… Střety mezi anglickými a ruskými fanoušky v historickém centru Marseille se proměnily v otevřenou válku, kdy hlavně příznivci ruského celku organizovaně napadali Angličany. Dva z nich skončili v nemocnici, jeden po infarktu stále bojuje o život.

Signální pistole na stadionu

Divoké scény se odehrávaly i po zápase na stadionu Vélodrome. Rusové, kteří slavili vyrovnání v poslední minutě, vypálili ze svého sektoru pomocí signální pistole světlice na vedlejší tribunu plnou Angličanů.

Zřejmě na to reagovala skupina příznivců Albionu, která evidentně provokovala vedle ruského kotle.

A pak už to jelo. Rusové začali útočit jako zběsilí, mlátili každého, na koho narazili, strhávali vlajky, ale i dresy z prchajících anglických fanoušků, kteří radši skákali z tribuny.

UEFA zahájila s Ruskem kvůli pyrotechnice na stadionu disciplinární řízení, trestem bude nejspíš pokuta. Výsledkem sobotních událostí by mělo být i zpřísnění bezpečnostních opatření. Ta minimálně mimo Paříž evidentně nejsou příliš dostatečná.

„Úplně minimální,“ popsal pro iSport.cz kontroly v Marseille český fanoušek, který se byl na zápas Anglie - Rusko podívat. „Na Spartě jsou důkladnější. To nás překvapilo. Jenom malá prohlídka, nic víc,“ divil se.

UNIKÁTNÍ VIDEO z Marseille: Jak viděl Čech bitku Rusů s Angličany
Video se připravuje ...

Útočila sehraná komanda

Sami angličtí fanoušci označili útoky Rusů za koordinované a dobře připravené akce komand vyzbrojených tyčemi a obušky, ale i chrániči zubů. Situaci zevrubně popsal francouzský sportovní list L'Équipe.

Už v noci ze čtvrtka na pátek napadli mladí Marseillané skupinu asi 200 anglických fanoušků u dvou restaurací. Policie nastoupila se slzným plynem, pět lidí bylo lehce zraněno.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Následující den napětí rostlo. Angličtí fanoušci házeli na policisty pivo a k původním potyčkám mezi místními a Angličany se občas vmísili Rusové. Ve starém přístavu nastal zmatek, osm lidí bylo zadrženo, ale vše se ještě obešlo bez většího incidentu.

Opravdu tvrdě ublížit

Daleko vážnější situace nastala v sobotu. Už odpoledne na sebe narazily skupiny ruských, anglických a domácích výtržníků. Na stadionu se pak věci dále přiostřily a šlo tam už hlavně o potyčky Rusů s Angličany, píše L'Équipe. V přístavu pak raději zavřeli bary a omezili provoz pěších.

Ve srovnání s podobným násilím, které v roce 1998 provázelo v Marseille zápas mezi Anglií a Tuniskem, se nynější potyčky vyznačovaly něčím novým. Totiž odhodlaností ruských výtržníků opravdu ublížit. "To jsou ti opravdoví, ti tvrdí. Lidé, kteří tohle považují za sport a jsou v tom vycvičeni," řekl odborník na problematiku ruských fanoušků Ronan Evain.

V případě Angličanů jde hlavně o velmi podnapilé a provokující mladé lidi. Co se Marseillanů týče, většina z nich patří k mládeži, ale byli mezi nimi i zástupci extrémní pravice. Jeden měl triko s heslem Turecko není vítáno.

Ruští chuligáni byli dobře zorganizovaní a ve výborné fyzické kondici. Pohybovali se v malých skupinách vyzbrojených tyčemi nebo židlemi a útočili důrazně a rychle. "Objevili se náhle, mlátili důrazně a rychle utekli," řekl listu dvaadvacetiletý Martin, který byl svědkem jednoho z útoků na nábřeží.

Štíty, chrániče i obušky

Někteří Rusové měli přes tvář šály, na sobě trika s nápisem Lokomotiv. V sobotu bylo zraněno 35 lidí, čtyři z nich těžce. Deset lidí bylo umístěno pod dohled. UEFA zahájila proti Rusku disciplinární řízení a varovala obě země, že pokud se situace bude opakovat, nebude se je rozpakovat vyloučit ze šampionátu.

Někteří Angličané po návratu domů popsali jednání Rusů jako koordinované útoky lidí vybavených obušky a štíty. "Dávali jsme si v sobotu odpoledne pivo a chtěli jsme něco sníst, když se objevilo asi 25 Rusů. Bylo snadné je poznat, měli trika s ruským nápisem a byli urostlí. Moc se nemazali, vybrali si k útoku Angličany, a když přišli policisté, utekli," řekl britskému listu The Daily Telegraph dvaapadesátiletý Keith Moore.

Někteří Rusové měli teleskopické obušky, používané zásahovou policií jako snadno ukrytelnou zbraň. "Nasadili si gumové chrániče, nepochybně byli připraveni. Byly to prudké a koordinované útoky," uvedl další fanoušek Liam.

Ruští hooligans pronesli do hlediště stadionu v Marseille i světlice
Ruští hooligans pronesli do hlediště stadionu v Marseille i světlice

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud