Karel Häring
15. června 2016 • 10:53

Limberský? Nový Baroš. Tempo z české ligy ho na hvězdy nepřipravilo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Před čtyřmi lety na EURO v Polsku a Ukrajině se nejvíc řešilo, jestli patří do základu Milan Baroš. Jeho roli (zatím) pro letošní šampionát převzal David Limberský. Krajnímu hráči Viktorie Plzeň s kontroverzní pověstí zápas se Španělskem nevyšel. Bude to znamenat jeho přesun na lavičku?



David Limberský nadváhu? Trenér druholigové Vlašimi Martin Hašek si myslí, že ano. Devětatřicetinásobný reprezentant to ale odmítá. „Váhu si držím stejnou už sedm osm let,“ kontruje.

Především v prvním poločase měl dvaatřicetiletý obránce potíže s pohybem, na náběhy španělských es reagoval pomaleji, než je u něj zvykem. „Španělé se prosazovali především přes naši levou stranu, kde Limberský špatně bránil, a přišlo mi, že má i problémy s pohybem, protože má nadváhu. Aspoň v mé televizi to tak vypadalo,“ nechal se slyšet Martin Hašek, trenér Vlašimi.

Ostrá a nepříjemná slova pro každého hráče. Co si o nich myslí Limberský? „Já nečtu noviny ani internet,“ reagoval na otázku, co říká na tento názor. „Ale váhu si držím pořád stejnou. Nemyslím si, že mám nadváhu. Takhle hraji posledních sedm osm let,“ vzkázal.

Možnosti, že by přijel do Francie s vyšší hmotností, než bylo u něj v minulosti obvyklé, příliš nevěří Tomáš Janů, někdejší krajní obránce Liberce, který se Slovanem slavil tři mistrovské tituly. „Četl jsem názor, že je tlustý, ale myslím, že jestliže jsou tři týdny na soustředění, kde určitě mají kondičního trenéra a lidi, kteří se o to starají, tak bych to tak určitě neviděl. Kdyby měl nadváhu, byl by to jeho obrovský problém a něco by asi nebylo dobře, ale myslím, že v tom to není.“

Je na místě ho kritizovat za hru dopředu, říká Janů

Limberský má za sebou sezonu, v níž slavil čtvrtý titul s Plzní, vyhýbaly se mu výkonnostní výkyvy, ovšem na mezinárodní scéně to nebylo jako dřív, především v letní pohárové kvalifikaci.

Na ligu to stačilo, nicméně i v ní to občas vypadalo, že nechodí dopředu tak často jako dřív. I proto se už během přípravného období rozebíralo, jestli by neměl vlevo dostat přednost Theodor Gebre Selassie . Toho však pro souboj se Španěly posunul trenér Pavel Vrba na pravou stranu zálohy.

Na Limberského s Ladislavem Krejčím čekal těžký úkol pokrýt Juanfrana a Davida Silvu. Hlavně v prvním poločase se to nedařilo, směrem dopředu se pak prakticky vůbec nedostal.

„Měl to těžké. Když do vás soupeř devadesát minut takhle buší, jste pod obrovským tlakem a jste rád, že si třeba i jen za cenu odkopu na chvíli od toho bránění odpočinete. My jsme samozřejmě zvyklí na to, že Limba získá míč, vezme ho, vyveze, zacentruje a ještě se stihne vrátit. Ale to mluvíme o české lize. Její tempo v porovnání s lepší evropskou úrovní už je velký rozdíl. A my jsme proti sobě měli mužstvo složené ze špičkových světových hráčů. Tady se to tempo posouvá ještě někam úplně jinam,“ našel pochopení pro českou „osmičku“ Marek Jankulovski, jeden z nejlepších krajních beků české historie.

Janů od Limberského čekal větší aktivitu směrem dopředu, ačkoliv hrál proti obrovské kvalitě. „Je na místě ho kritizovat směrem za hru dopředu, nedostal se vůbec k ničemu a zkazil spoustu přihrávek,“ prohlásil, i když pro něj našel pochopení. „Na druhou stranu přihrát někomu, kdo se nehýbe a kdo ji nechce dostat, je strašně složité.“

Před utkáním s Chorvatskem se bude rozebírat, jestli by jej neměl trenér posadit na lavičku. Sám hráč to podle svých slov neprožívá. „Nevím, já vůbec neřeším, to řeší média, jestli budu hrát, nebo nebudu. Důležité je, abychom uspěli jako tým, jestli u toho budu, nebo ne, není až tak podstatné.“

Rozdělení fanoušci po Španělsku. Pět argumentů PRO a PROTI Vrbově taktice
Video se připravuje ...

Presink proti Španělsku? To by byla sebevražda, tvrdí hráči
Video se připravuje ...

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud