23. června 2016 • 04:56

Nejsmutnější Čechův rekord: V historii EURO dostal nejvíc branek

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rekord za rekordem sbírá v posledních letech český gólman Petr Čech. V Premier League naposledy překonal historický zápis v počtu vychytaných čistých kont a klaněla se mu celá Anglie.



Na letošním EURO si česká brankářská jednička posledních let připsala také jedno prvenství, radost z něj mít ale nebude. Čech se totiž stal gólmanem, který na evropských šampionátech dostal nejvíc branek v historii – jednadvacet.

Chlapík s přilbou na hlavě je neodmyslitelnou brankřskou jedničkou české reprezentace dlouhá léta. Když jde do tuhého, nemuseli trenéři, a že jich vystřídalo na české lavičce docela dost, přemýšlet o tom, koho nasadit mezi tyče.

Hašek: Český problém? V přechodu do dospělého fotbalu
Video se připravuje ...

Petr Čech se postavil do branky a zákroky často přiváděl protivníky k šílenství. Dát někdejší oporu Chelsea a nynějšího brankáře Arsenalu do sestavy bylo pro trenéry něco jako nepsaná povinnost.

Stejně jako narůstaly během čtyř evropských šampionátů starty Petra Čecha, bobtnalo pomalu a zlehka i jeho konto s inkasovanými brankami. A když ve druhém poločase bitvy s Tureckem na letošním EURO dostal gól od Ozana Tufana, bylo hotovo. Nikomu v tu chvíli neblesklo hlavou, že je na světě další Čechův rekord.

Neslavné prvenství

Prim hrálo v hlavách týmu i fanoušků vcelku pochopitelně zklamání, že se reprezentaci rozplynul sen o osmifinále EURO. Rozebíraly se opakující se přehmaty v defenzivě.

„Chyby patří bohužel k fotbalu. Někdy uděláte deset chyb a nikdo vám gól nedá. My jsme však na EURO udělali dvě chyby a hned z toho byl gól, nějak se nám to na turnaji sešlo,“ mrzelo Čecha. Nehledal výmluvy, spíš konstatoval fakta.

Videoblog z Tours: Má Pavel Vrba zůstat, nebo jít?
Video se připravuje ...

Jenže i díky tomu teď na internetu svítí Čechovo jméno na prvním místě v hodnocení gólmanů, kteří inkasovali na EURO nejvíce branek. Na evropském šampionátu už chytal čtyřikrát, ve čtrnácti zápasech, takže ti, kdo by se chtěli třeba zkušenému brankáři smát, měli by spíš přemýšlet o tom, kdo z českých reprezentantů dokázal víc.

Zápasem proti Turecku totiž Čech vyrovnal rekord Karla Poborského v počtu odehraných utkání na velkých turnajích (EURO a MS). Obě legendy teď mají na kontě u počtu odehraných zápasů číslo sedmnáct.

Bude Čech pokračovat?

Momentálně se neví, zda Petr Čech svou sbírku reprezentačních startů rozšíří. Bezprostředně po vyřazení z EURO gólman své pokračování v národním týmu zvažoval.

„Až překonám nynější zklamání, tak si sednu a budu přemýšlet, co a jak. Pokusím se rozhodnout co nejdřív vzhledem k začátku nové kvalifikace, aby trenér věděl dopředu, jestli mě má na první zápas vůbec zvát, nebo ne. Do dvou týdnů bych si to chtěl srovnat v hlavě,“ líčil po utkání s Tureckem Čech.

PODÍVEJTE SE NA OSMIFINÁLOVÉ DVOJICE NA EURO >>>

VŠE O FOTBALOVÉM EURO 2016 ČTĚTE ZDE >>>

Brankářská "nej" na EURO

Nejvíce inkasovaných branek: Petr Čech – 21

Nejvíce inkasovaných branek v jednom utkání: Ivica Kralj (Jugoslávie) – 6

Nejvíce inkasovaných branek na jednom utkání: Ivica Kralj (Jugoslávie) – 13

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud