2. července 2016 • 11:20

Wilmots o mladé obraně: Nejsem kouzelník, zkušenosti nenahradím

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezkušenost v obraně podle trenéra Belgie Marca Wilmotse rozhodla o tom, že jeho fotbalisté v pátečním čtvrtfinále mistrovství Evropy vypadli s nováčkem Eura Walesem po nečekané prohře 1:3. Sedmačtyřicetiletý kouč si chce promyslet svou budoucnost u národního týmu, který ve Francii nepotvrdil roli jednoho z aspirantů na titul.



Belgie měla se složením defenzivy obrovské problémy. Na šampionát neodjeli zranění stopeři Vincent Kompany a Nicolas Lombaerts. Před čtvrtfinále vyřadily zdravotní problémy i Jana Vertonghena a další zkušený zadák Thomas Vermaelen proti Walesu nemohl hrát kvůli disciplinárnímu trestu.

"Nejsem kouzelník a nedokážu z ničeho nic nahradit zkušenosti. Moje obrana měla v průměru 23 let. Nemohu vinit hráče, ale musí pracovat jako promazaný stroj," řekl novinářům Wilmots, který do defenzivy nasadil jednadvacetileté mladíky Jasona Denayera a Jordana Lukakua. I díky nim nastoupila nejmladší úvodní jedenáctka na ME za posledních 48 let s průměrným věkem 24 let a 242 dní.

Belgičany sice v Lille poslal do vedení už ve 13. minutě Radja Nainggolan, ale ještě do přestávky vyrovnal z rohu kapitán Ashley Williams. Po změně stran dokonal obrat Hal Robson-Kanu a v závěru ještě pečetil velšský triumf střídající Sam Vokes.

"Když jsme museli vyměnit 50 procent zadní řady, dokážu pochopit, že jsme inkasovali ze standardky. Možná za to mohl strach z jejich mladí, ale za výběr hráčů mám odpovědnost já," prohlásil Wilmots. "Mládí je skvělé, ale někdy se může projevit, že máte nedostatek zkušeností. Wales také ukázal větší touhu," doplnil belgický kapitán Eden Hazard .

Wilmots nechápal, proč "Rudí ďáblové" brzy přenechali soupeři iniciativu. "Dominovali jsme, ale po excelentních 25 minutách jsme se stáhli o 15 metrů zpátky. Udělali jsme příliš mnoho chyb proti výbornému týmu, který věděl, jak hrát fotbal, a má dobré hráče," upozornil belgický kouč. "Jejich vyrovnání úplně změnilo celý zápas. Ve druhém poločase jsme hráli spíše naivně. Snažili jsme se, ale bohužel jsme nakonec prohráli," přidal záložník Kevin De Bruyne .

Belgičané stejně jako na předloňském světovém šampionátu v Brazílii skončili ve čtvrtfinále. "Byli jsme označeni jako favorité. Chtěli jsme dojít dál a hráči pochopitelně odjíždějí zklamaní," přiznal Wilmots. O své budoucnosti u reprezentace, kterou vede od roku 2012, nemá jasno. "Řekl jsem, že se rozhodnu po Euru, ale ne hned po zápase. Potřebuju o tom popřemýšlet, dejte mi čas," uvedl bývalý záložník Lutychu, Bordeaux nebo Schalke.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud