5. července 2016 • 20:12

UEFA je nadšena z Walesu s Islandem: EURO s 24 týmy je to pravé

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový formát finálového turnaje fotbalového mistrovství Evropy, v němž se místo 16 představilo 24 týmů, podle představitelů UEFA uspěl. Na šampionát díky rozšíření postoupilo několik nováčků, kteří se mezi elitou neztratili, což podle funkcionářů přispěje k popularizaci fotbalu v těchto zemích.



Premiéru na EURO zažily Albánie, Island, Severní Irsko, Slovensko a Wales. Albánci a Slováci se s turnajem loučili po základních skupinách, Severní Irsko vypadlo v osmifinále. Island došel do čtvrtfinále a Wales čeká ve středu semifinále proti Portugalsku.

Ředitel turnaje Martin Kallen si pochvaloval fakt, že reprezentace podceňovaných týmů měly nejbouřlivější podporu fanoušků. Hráče Islandu vítalo po vyřazení s Francií v Reykjavíku jako hrdiny zhruba 30 tisíc lidí, což je desetina populace v zemi.

"Lidé se obávali, že ten formát nebude fungovat, ale fungoval," řekl Kallen. "Viděli jsme dva týmy (Island a Wales), které došly dál, než kdokoliv čekal a to je dobře. Fotbalu to otevřelo nové obzory," dodal.

Podle kritiků ale rozšíření počtu účastníků nijak nepřidalo turnaji na atraktivitě. Wales a Severní Irsko by navíc podle nich postoupily i na šestnáctičlenné Euro.

Model s 24 účastníky, který výkonný výbor UEFA schválil před osmi lety, bude platit i pro příští EURO v roce 2020. Kallen je přesvědčen, že UEFA u něho zůstane i pro další turnaje. "Zatím to ještě nevíme, ale je to formát, o kterém budeme uvažovat, protože se osvědčil," řekl.

Fotbalisté Walesu postoupili do semifinále EURO
Fotbalisté Walesu postoupili do semifinále EURO

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud