Jonáš Bartoš
17. listopadu 2019 • 11:48

Smutný fotbal v Bulharsku. Česko před prázdnými tribunami, domácí v krizi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOFIE | Když projdete honosným zázemím Národního stadionu Vasila Levského, dýchne na vás sváteční atmosféra, pýcha plynoucí z historických bulharských úspěchů. Na druhou stranu cítíte i závan smutné deprese. Češi dnes v podvečer (18.00, ONLINE na iSport.cz) odehrají závěrečný duel evropské kvalifikace v Sofii před prázdným hledištěm. Síly změří se soupeřem, který prochází hlubokým útlumem, když už dvanáct zápasů nevyhrál a ve skupině se krčí na posledním místě.



Národního stadion Vasila Levského, kde bulharská reprezentace nastupuje ke svým zápasům, najdete v samotném centru Sofie, tribuny pojmou oficiálně 43 230 diváků. Stánek z roku 1953 prošel důkladnou renovací, trávník od tribun ale stále dělí atletická dráha, což kazí možnou fotbalovou atmosféru.

To ale večer v utkání Bulharska s Českem nebude zásadní problém. Konec evropské kvalifikace, v níž si Šilhavého parta už po výhře s Kosovem (2:1) zajistila postup na závěrečný turnaj, proběhne před prázdnými tribunami. Bulharská asociace pyká za to, že část fanoušků v posledním domácím duelu s Anglií (0:6) rasisticky urážela některé hráče Albionu, což UEFA odmítá trpět. A logicky přišel trest.

„V každé zemi najdete idioty, ne všichni bulharští fanoušci jsou rasisté,“ upozorňuje pro iSport.cz bulharský novinář Teodor Borisov. Tribuny úplně prázdné nebudou -  do hledišti kromě novinářů usedne přibližně sto padesát partnerů a sponzorů FAČR. Bulharská federace se také po vzoru Slovanu Bratislava rozhodla pozvat na zápas děti z místních škol. Není však jasné, kolik malých fanoušků kvalifikační duel navštíví.

„Pro fotbal to není dobré. Občas se takové zápasy hrají v přípravě, kdy nepřijde hodně lidí, nebo v zahraničí. Sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Kontakt s diváky je důležitý, ale my se s tím musíme vyrovnat a zápas zvládnout,“ prohlásil na předzápasové tiskové konferenci český trenér Jaroslav Šilhavý.

Pro hráče bude opravdu náročné najít správnou motivaci a do zápasu vstoupit naplno. „Žádný fotbalista není rád, když hraje před prázdnými tribunami, vždycky je samozřejmě lepší, když se na stadionu vytvoří pořádná atmosféra. Ale víme dopředu, že to bude takhle. Ještě si v kabině řekneme, že to nesmíme podcenit. Nechceme, aby se nám stalo, že po poločase budeme něco dohánět,“ připomněl kapitán Vladimír Darida poslední přípravu se Severním Irskem, ve které Češi po poločase prohrávali 0:3.

Na tribuny by ale nedorazilo mnoho fanoušků ani v případě, že by na zápas mohli. Proti Anglii, hvězdnému souboru a suverénnímu lídrovi kvalifikační skupiny, přišlo do hlediště necelých 20 tisíc fanoušků, tedy ani polovina povolené kapacity.

Bulharský fotbal se totiž nachází v hlubokém útlumu. Mužstvo už dvanáct zápasů nevyhrálo, což je smutný rekord od druhé světové války. Naposledy reprezentace uspěla doma 13. října 2018 proti Kypru (2:1). Po debaklu 0:6 s Anglií odstoupil trenér Krasimir Balakov, jeden z nejslavnějších fotbalistů bulharské historie a ohromná persona místního sportu.

Nástupce Georgi Dermendžiev začal ve čtvrtek domácí porážkou 0:1 s Paraguaí. „A to nás ještě zachránil brankář Georgiev, mohli jsme klidně prohrát 0:3 nebo 0:4,“ říká Borisov. „Trenér bude mít spousty práce. Kvalitou má náš tým na mužstva průměrné evropské úrovně, hlavním problémem je ale nastavit správnou mentalitu týmu,“ dodává.

V útrobách stadionu Vasila Levského vidíte odkazy na slavnou bulharskou minulost. Za hlavním vchodem do VIP prostor visí zarámovaný portrét Christova Stoičkova, který reprezentaci dovedl na šampionátu v USA v roce 1994 k senzačnímu čtvrtému místu a ve své nejlepší éře válel v dresu Barcelony. Jsou zde i odkazy na další významné události bulharské sportovní historie, olympijské medailisty či někdejší světové rekordmany.

Jenže na to všechno už sedá prach dávné minulosti. Současnost bulharské kopané je tristní, když s místními stočíte řeč na fotbal, cítíte frustraci, rozčarování, často i nezájem. „Očekávám opravdu smutný zápas. Bez fanoušků i bez jakékoliv naděje. Remíza je pro nás tím nejlepším možným scénářem,“ popisuje obrázek současné reality Borisov.

S týmem se navíc rozloučí populární kapitán Ivelin Popov. „Chci předat žezlo mladším hráčům. Mnoho let jsem nechyběl na žádném srazu, ale je mi 32 let a musím jít svou vlastní cestou,“ prohlásil den před utkáním záložník ruského Rostova. Za reprezentaci má na kontě 89 utkání a 16 branek, debutoval v srpnu 2007.

Góly

Domácí: 56. Božikov

Hosté:

Sestavy

Domácí: G. Georgiev – S. Popov, Božikov, Terziev, Zanev – Malinov (89. Cvetkov), Kostadinov – I. Popov (C) – Despodov (69. Krajev), Marcelinho, Wanderson (72. Nedělev).

Hosté: O. Kolář – Kadeřábek, Čelůstka, Kúdela, Bořil – T. Souček, Král (71. Hušbauer) – Ševčík (66. Masopust), Darida (C), Jankto – Ondrášek (80. Doležal).

Náhradníci

Domácí: Dimitrov, Iliev, Isa, Ivanov, Krajev, Mihajlov, Nedělev, Slavčev, Popov, Čorbadžijski, Cvetkov, Iliev

Hosté: Pavlenka, Vaclík, Brabec, Coufal, Doležal, Hušbauer, Kalas, Kalvach, Krejčí, Krmenčík, Masopust

Karty

Domácí: Kostadinov, G. Georgiev

Hosté: Kúdela, Jankto

Rozhodčí

Karasev – Demeško, Gavrilin (všichni RUS)

Stadion

Natsionalen Stadion Vasil Levski, Sofia

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

První výhra v kvalifikaci o EURO! Češi pálili šance, Bulhary ale přece jen zdolali 2:1
Video se připravuje ...

Šťastný kouč Šilhavý: Na Euru budeme konkurenceschopní. A ještě silnější
Video se připravuje ...

Na tohle jsme dřeli celou kvalifikaci, rozplýval se hrdina Alex Král
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud