20. prosince 2019 • 18:44

Provokace proti Kosovu skoro za půl milionu. UEFA trestala i salutující Turky

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

UEFA uložila Fotbalové asociaci ČR pokutu 17 750 eur (451 000 korun) za politické provokace fanoušků a vhazování předmětů na hřiště v kvalifikačním duelu proti Kosovu v Plzni. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého 14. listopadu po obratu vyhráli 2:1 a postoupili posedmé na EURO. UEFA řešila i turecké fotbalisty, kteří salutovali na podporu vojenského tažení svého prezidenta.



V prvním poločase zápasu několik domácích fanoušků v "kotli" spustilo pokřik na podporu Srbska, které stále považuje Kosovo za své území a jeho nezávislost z roku 2008 jako řada dalších zemí neuznává. Zbytek stadionu se ale ke skandování nepřidal.

Utkání vnímala FAČR jako vysoce rizikové. I proto, že před prvním vzájemným soubojem v září v Kosovu bylo zadrženo několik Čechů, kteří u sebe měli předměty na podporu Srbska. Fotbalová asociace proto přistoupila k přísnějším opatřením, mimo jiné při prodeji vstupenek.

Salutovalo se i při "děkovačce"
Salutovalo se i při "děkovačce"

Za salutování s napomenutím

UEFA uložila napomenutí 16 tureckým fotbalistům a souhrnnou pokutu 50.000 eur (1,3 milionu korun) národní federaci za salutování hráčů během říjnových kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství Evropy. Turečtí reprezentanti tehdy vyjadřovali podporu své armádě při vojenském zásahu v severovýchodní Sýrii.

Fotbalisté Turecka se dopustili nepovolených politických projevů v zápasech doma proti Albánii a ve Francii, v nichž téměř celý tým slavil vstřelení branky salutováním. Jedním z mála hráčů, jenž se vojenskému pozdravu vyhnul, byl střelec vyrovnávací branky na 1:1 v Paříži Kaan Ayhan. Není proto není mezi fotbalisty, které UEFA varovala.

Napomenutí dostali také hráči Basaksehiru za salutování během říjnového utkání Evropské ligy proti Wolfsbergu. Bez trestu naopak vyvázli turečtí reprezentanti do 19 let, kteří se podobných gest dopustili v listopadovém kvalifikačním duelu proti Bulharsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud