Luboš Brabec
Premium
3. června 2021 • 15:38

EURO: turnaj, který nikdo nechtěl. Jak se z pidiakce stal významný kolos

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, jak se odehraje EURO, aktuálně zajímá každého fanouška, ale věřte, že byly doby, kdy podobné otázky trápily málokoho. Fotbalové mistrovství Evropy bylo v počátcích akcí, o kterou skoro nikdo nestál, a nějaký čas trvalo, než se proměnila v jeden z nejsledovanějších sportovních podniků.



Už v roce 1927 – tři roky před konáním prvního mistrovství světa ve fotbale – přišel francouzský funkcionář Henri Delaunay s nápadem uspořádat evropský šampionát, ale muselo uplynout přes třicet let, než se jeho sen uskutečnil.

Důvod? V Evropě byla po takové akci pramalá poptávka.

Konalo se sice několik regionálních turnajů, jako byl například středoevropský Mezinárodní pohár (1927-60), jehož se účastnilo i Československo a před druhou světovou válkou nesl jméno premiéra Antonína Švehly, ale dlouho nikdo neměl touhu vymýšlet něco ambicióznějšího.

A proč taky, když tady byl světový šampionát, což s trochou nadsázky řečeno bylo mistrovství Evropy, kam dostaly pozvánku i Brazílie a Uruguay.

Ostatně i UEFA, sdružující evropské fotbalové svazy, byla založena až v roce 1954. A mimochodem, idea kontinentální klubové soutěže – Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Ligy mistrů – nevznikla v kancelářích funkcionářů, ale přišli s ní novináři, kteří našli inspiraci v Jižní Americe.

Fotbal zkrátka ještě nebyl gigantickým byznysem a pro většinu elitních hráčů ani prací na plný úvazek, proto každá nová soutěž s dlouhodobou kvalifikací byla považována za další zátěž už tak složitého termínového kalendáře.

Každopádně v roce 1957 se UEFA usnesla, že o tři roky později se uskuteční první ročník kontinentálního turnaje, který ponese název Pohár národů a trofej pro vítěze jméno Henriho Delaunayho.

Uzávěrka přihlášek do kvalifikace byla 15. února 1958 – a tady nastal první problém. Zájem mělo pouze patnáct zemí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud