Petr Jániš
16. června 2021 • 15:20

Na co se po Skotech zapomnělo: Král a ztráty, laxnost i nevyrovnané strany

Autor: Petr Jániš, Michal Kvasnica
Vstoupit do diskuse
12
  • Video se připravuje ...

    Totální euforie z důležitých tří bodů a násobného navýšení postupových nadějí, která byla umocněná famózním gólem Patrika Schicka a mimořádným výkonem Tomáše Vaclíka. Po povedené premiéře Čechů na EURO proti Skotsku (2:0) samozřejmě převládají pozitiva. Ne všechno se nicméně povedlo. Je třeba se poučit z chyb a některé aspekty hry zlepšit, aby – v ideálním případě – měl Šilhavého mančaft už po pátečním utkání s Chorvatskem v kapse vstupenku do osmifinále.

  • Levá strana hapruje

    Nasazení se Janu Bořilovi s Jakubem Janktem vyčíst nedá, oba bojují tak, jak je známe. Přesto je však z dvojice operující na levé straně zřetelné, že ani jeden není ve své kůži. A to už od přípravných zápasů s Itálií a Albánií. Jankto sice připravil solidní palebnou možnost Patriku Schickovi, ale to bylo vše. Centry nenacházely adresáty a bek Bořil se k podpoře útoku ani nedostal. Pravá strana je v ofenzivě výrazně zastínila. Chtělo by to vybalancovat sílu.

    21 %

    Pouze tolik procent postupných útoků se vedlo po levé straně, napravo to bylo 62 %.

    Šilhavý: Schick je geniální hráč. Se Skoty to hodně bolelo, Vaclíkovi děkuji
    Video se připravuje ...

  • Královy zbytečné ztráty

    Šel ze hry jako první (67. minuta), kdy ho nahradil defenzivnější Tomáš Holeš, a zřejmě nikdo se tomu nedivil. Vlasatý záložník pokračuje v nevýrazných výkonech z kempu před turnajem, ani v ostré premiéře nepřišlo zlepšení. Češi ztráceli nejvíce míčů ve středu pole (57 z celkových 125 ztrát), Alex Král v tomto ohledu bohužel „dominoval“. Zapsal si hned 30 neúspěšných akcí, velké množství ztrát navíc bylo z kategorie nevynucených až banálních. Král marně hledá ideální formu.

    46 %

    Úspěšnost akcí Alexe Krále proti Skotsku, který má jinak v kariéře slušný průměr 64 %.

    EURO 2021: Hřebík řešil návyky hráčů i stopery
    Video se připravuje ...

  • Absence klidu na míči

    Souvisí s bodem týkajícím se Alexe Krále, platí však nejen pro oporu Spartaku Moskva. Je logické, že po druhé Schickově brance v 52. minutě už se Češi nemuseli nikam hnát, nevyslyšeli nicméně pokyn Jaroslava Hřebíka ve studiu iSport TV. „Neustupovat z aktivity,“ apeloval někdejší úspěšný trenér. Úplně se to nepovedlo, v některých pasážích byli hosté velmi pasivní. Nedařilo se moc sbírat odražené míče a po zisku je neodevzdávat. Klid na balonu by přitom odrazil tlak Skotů.

    39 %

    Držení míče mužstva Jaroslava Šilhavého ve druhém poločase turnajové premiéry.

    EURO 2021: Ani Ronaldo, ani Messi. Hřebík by si do svého ideálního týmu vzal Součka
    Video se připravuje ...

  • Neproměněné šance

    Vzhledem k Schickově gólu z poloviny hřiště zní tato výtka na první pohled možná zvláštně, pravdou však je, že český soubor nemůže spoléhat na takové famózní branky v každém duelu. Dalekonosný lob byl výjimečný, další větší šance zůstaly nevyužity. Když Schickovi nalil míč do parádní pozice na penaltě Adam Hložek, mířil snajpr Leverkusenu slabou střelou doprostřed brány. V závěru zase po Vydrově přiťuknutí selhal Michael Krmenčík. To se příště může vymstít.

    10/7

    Desetkrát Češi vystřelili, sedmkrát z toho trefili míč tak, že  zasahoval David Marshall.

    EURO 2021: Patrik Schick? Hřebík: Některé věci má lepší než Ronaldo, ale
    Video se připravuje ...

  • Chaotické zákroky Kalase

    Čisté konto na horké půdě je důležité nejen pro psychiku, ale i pro vývoj v tabulce. Skóre může rozhodovat. Je však nutné vidět, že příležitostí měl soupeř příliš. A hlavně – většinou to nebylo po kombinační kvalitě Skotů, ale po chaosu v české defenzivě. Problémy dělaly Robertsonovy centry, po kterých často vyplaval úplně volný zakončující hráč. Tomáš Kalas jednou soupeři namazal, podruhé si málem vstřelil vlastní gól. Naštěstí s Ondřejem Čelůstkou hodně střel zablokovali.

    8

    Tolik hlavičkových soubojů vyhrál Ondřej Čelůstka, v tomto ohledu byl nejlepší.

    EURO 2021: Poslední evropská párty pro Modriče. Šokují Chorvaté jako na MS 2018?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud