Jan Podroužek
Premium
24. června 2021 • 12:00

DATA: Nejlepší český útok je obrana, ofenziva trpí. Chybí klasický tvůrce

Autor: Jan Podroužek, pj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi bodují, postupují, ale jejich herní projev jako by byl pod brzdou přísné taktiky, která má hlavně plnit účel. Tady zelená fajfka, národ se může těšit na osmifinále, ovšem dá se čekat, že se Vladimír Darida a spol. pustí do mnohem pestřejších ofenzivních manévrů? Statisticky je největší podporou pro Patrika Schicka pravý bek Vladimír Coufal.



Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo, Georginio Wijnaldum… A Patrik Schick. Mezi nejlepšími střelci EURO má národní tým svou hvězdu, která udivila svět hlavně gólem ze skoro padesáti metrů proti Skotsku. Český útočník přijel s formou, kterou ale těžko úplně prodává v současném týmu.

Jako třeba naposledy proti Anglii. A jako zejména ve druhé půli s Chorvaty.

Tým totiž hraje celkem na údržbu. Nebo účelně. Na výsledek. Říkat se tomu dá na víc způsobů, nicméně obecný herní projev reprezentace, zejména do ofenzivy, už nepřitahuje pozornost a obdiv. Vůbec ne.

„Limituje nás úspěšnost v zakončení, efektivita i schopnost vytvářet si brankové příležitosti. Pokud chceme pomýšlet na úspěch ve vyřazovací fázi, musíme se v tomto zlepšit,“ přiznává problém asistent Jaroslava Šilhavého Jiří Chytrý.

Embed -

V celkovém počtu zakončení sice Češi zásadně nezaostávají, s 28 pokusy se pohybují zhruba v polovině mezi všemi účastníky EURO. Z deseti týmů, které mají míň střel, ale sedm ještě včera večer dohrávalo své skupiny. A jeden už byl jistě vyřazený – Rusko.

Trenér Jaroslav Šilhavý pro EURO vybral způsob, který zkrátka plní hlavní účel. Češi jsou v osmifinále, přežili skupinu s Anglií a Chorvatskem, fanfáry. Není to samozřejmost, jedná se o čtvrtý postup národního týmu ze základní skupiny mistrovství Evropy od rozpadu federace, třikrát se mužstvo balilo po třech úvodních zápasech.

„Postup je úspěch, s Anglií jsme hráli dokonce o první místo. Skupinu hodnotím dobře, udělali jsme maximum, co jsme mohli,“ shrnul základní fázi šampionátu kouč Šilhavý.

Teď by někdo mohl zásadně nesouhlasit.

„Nejsme v topu, hlavně záloha, od které celá hra vychází, potřebujeme tam lepší pohyb a víc

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud