26. června 2021 • 20:50

Kapitán Darida je v péči lékařů: Věřím, že to dopadne a nastoupím

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitán českých fotbalistů Vladimír Darida se zranil a chyběl na dnešním předzápasovém tréninku před nedělním osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku v Budapešti. Zda bude moci třicetiletý záložník Herthy Berlín nastoupit, zatím není jasné. O jaké zranění jde, vedení reprezentace nespecifikovalo. Darida dělá vše pro to, aby mohl nastoupit.



„Vladimír Darida se zranil na včerejším(pátečním) tréninku a z toho důvodu chybí na dnešním oficiálním tréninku. Je v péči lékařů a fyzioterapeutů. O jeho zítřejším startu v zápasu se teprve rozhodne,“ řekl novinářům mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

„Jsem v péči lékařů a fyzioterapeutů a snažíme se udělat vše pro to, abych zítra nastoupil. Já věřím, že to tak dopadne. Nechtěl bych spekulovat, uvidíme, jak to bude vypadat zítra,“ uvedl Darida na on-line tiskové konferenci v dějišti utkání Budapešti.

Darida patří ke klíčovým hráčům reprezentace a v poslední době plní roli kapitána týmu. Ve všech třech zápasech skupiny na Euru nastoupil v základní sestavě. Proti Skotsku a Chorvatsku odehrál 86 minut, proti Anglii 63 minut.

S 75 reprezentačními starty je Darida jednoznačně nejzkušenějším hráčem v české nominaci na Euru. Pokud by ho zranění do zápasu nepustilo, v sestavě by ho mohl nahradit Antonín Barák či defenzivněji laděný Alex Král.

„Ztráta kapitána je vždy bolestivá, ale budeme a musíme respektovat Vláďovo zranění. I když se to rozhodne až zítra, už vymýšlíme určité varianty,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

„Všechno bude záležet na zdravotním stavu Vládi. Jestli si dovedu představit středovou trojici s Tondou Barákem? Je to jedna z variant,“ doplnil český kouč.

Darida jako jeden z pěti hráčů v české nominaci pamatuje poslední vzájemný zápas, v němž reprezentace na podzim 2015 zvítězila v Amsterodamu v evropské kvalifikaci 3:2. Vedle něj nastoupili obránci Pavel Kadeřábek a Tomáš Kalas, na lavičce pak byli coby náhradní gólmani Tomášové Vaclík a Koubek. „Kádry se hodně proměnily, ale ze zápasu bych si ideálně vzal hlavně konečný výsledek,“ řekl s úsměvem Darida.

Národní tým porazil Nizozemsko i v posledním vzájemném souboji na velké akci. V roce 2004 na Euru v Portugalsku po památném obratu z 0:2 zvítězil český celek 3:2. „Pamatuji si to velmi dobře, sledoval jsem to tehdy doma. Druhý den jsme se pak ve škole bavili jen o zápase,“ uvedl Darida, jemuž tehdy bylo 13 let.

Je mu jasné, že reprezentanti nemohou proti Nizozemcům jen bránit. „Bude důležité, abychom hráli i dopředu, a také to, jak podržíme balon. Holandsko velmi dobře presuje. Když ztratí balon, represink je hodně silný. Tam musíme hodně podržet balon. A když se dostaneme do ofenzivní části, chce to vymyslet nějakou dobrou nadstavbu,“ řekl Darida.

Kvůli koronavirové krizi si národní tým po dlouhé době zahraje před vyprodaným hledištěm, v němž by mělo být také téměř sedm tisíc českých fanoušků. „Už při předešlých zápasech během skupiny, i když nebylo vyprodáno, tak atmosféra byla dobrá a bylo velmi těžké se slyšet na hřišti. Už jsme si na to navykli. Věřím, že si to užijeme se vším všudy a s dobrým výsledkem,“ dodal Darida.

Góly

Domácí:

Hosté: 68. Holeš, 80. Schick

Sestavy

Domácí: Stekelenburg – Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind (81. J. Timber), van Aanholt (81. S. Berghuis) – de Roon (73. Weghorst), Wijnaldum (C), F. de Jong – Depay, Malen (57. Promes).

Hosté: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Kadeřábek – Holeš (85. Král), Souček (C) – Masopust (79. Jankto), Barák (90+2. M. Sadílek), Ševčík (85. Hložek) – Schick (90+2. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Krul, Bizot, Veltman, Aké, Wijndal, Berghuis, Promes, Klaassen, Gravenberch, Weghorst, Timber, Gakpo

Hosté: Mandous, Koubek, Brabec, Krmenčík, Jankto, Hložek, Vydra, Král, Matějů, Pekhart, Pešek, Sadílek

Karty

Domácí: Dumfries, de Ligt (č), F. de Jong

Hosté: Coufal

Rozhodčí

Karasjov (RUS) – Demeško (RUS), Gavrilin (RUS)

Stadion

Puskás Aréna, Budapešť

Návštěva

52 834 diváků

EURO 2021: Konec základní části. Který tým překvapil a od kterého hráče se očekává víc?
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Češi můžou přejít přes Nizozemsko. Belgie s Portugalci nabídnou góly
Video se připravuje ...

iSport podcast: Nizozemci jako oblíbený český soupeř? Rozhodovat bude hra na křídle
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud