Martin Mls
2. července 2021 • 22:16

Španělé trpěli v nerváku. Teď musíme EURO vyhrát, burcuje hrdina

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další báječné drama! Remíza 1:1 po devadesáti minutách, divočina v prodloužení a napínavé penalty (3:1). Z fotbalové detektivky vyšel postup Španělska mezi čtyři nejlepší týmy Evropy, zato švýcarský sen o prvním semifinále na velkém turnaji zhasl. Španělé si v úterý po devíti letech půstu zahrají o velké finále, ale Švýcaři nemusejí litovat: s EURO se rozloučili jako hrdinové.



Byla to jeho chvíle. Mikel Oyarzabal se pomalu rozběhl, počkal si na pohyb brankáře a mazácky poslal míč na opačnou stranu.

Hotovo.

„Nemohl jsem nedat. To prostě nešlo,“ líčil šťastný Oyarzabal, když bylo po všem.

Fotbalové Španělsko dlouho trpělo. Mistrovství světa 2014 – senzační konec ve skupině, EURO 2016 a mistrovství světa 2018 – pokaždé jen osmifinále.

S trápením je letos konec i díky dvěma zvládnutým nervákům. Oyarzabal a spol. v prodloužení osmifinále zdolali Chorvatsko a v pátek přešli přes Švýcarsko až na penalty.

Přitom zkraje čtvrtfinálového večera v Petrohradu byste si na žádný blázinec nevsadili. Španělský obránce Jordi Alba v osmé minutě za vápnem švihl levačkou a bránící Denis Zakaria nohou tečoval míč do protipohybu gólmana Yanna Sommera.

Pro Španěly to znamenalo ideální start, jenže cesta do semifinále nebyla přímočará. Zbrzdilo je, že za stavu 1:0 nepřidali druhý gól (upřímně, ani nebylo moc z čeho) a ospalým výkonem ve druhém poločase si čím dál častěji koledovali o vyrovnání, které statečným Švýcarům v 68. minutě zařídil zaskakující kapitán Xherdan Shaqiri. Škoda, že musel předčasně střídat: rozuzlení dlouhé bitvy sledoval s ortézou na koleni.

Dvojroli anděla a ďábla si střihl švýcarský záložník Remo Freuler. Po selhání španělských stoperů nahrál Shaqirimu na vyrovnávací zásah a devět minut nato nakvašeně rozhazoval rukama poté, co schytal červenou kartu. Zaslouženě, do Gerarda Morena zajel oběma nohama.

Pro deset pozůstalých po Freulerovi byla velkým sukcesem remíza po devadesáti minutách a v prodloužení se skoro nedostali za půlící čáru. Na švýcarskou branku pršel jeden míč za druhým, ovšem čaroděje Sommera se drželo štěstí. I zkraje penaltové rulety, hned v první sérii trefil Sergio Busquets tyč.

Oslabená Sommerova parta mohla snít o opakování sladkého příběhu z osmifinále, ve kterém po penaltách vyřadila Francii, jenže tentokrát proměnila jen jeden pokus ze čtyř. „I tak jsem na nás pyšný. Celá země stála za námi,“ vyprávěl Sommer. Se svým týmem měnil historii, Švýcarsko ochutnalo čtvrtfinále mistrovství Evropy poprvé.

Dvě penalty lapil španělský brankář Unai Simón, jehož UEFA vyhlásila mužem zápasu. „Vážně? Já bych zvolil Sommera,“ rozverně zakroutil hlavou. „Mimochodem, po tomhle zápase už musíme EURO vyhrát!“ dodal.

Zbývají poslední dvě překážky.

Góly

Domácí: 68. Shaqiri

Hosté: 8. Zakaria (vl.)

Sestavy

Domácí: Sommer – Elvedi, Akanji, Ricardo Rodríguez – Widmer (101. Mbabu), Zakaria (101. Schär), Freuler, Zuber (90+2. Fassnacht) – Shaqiri (C) (81. Sow), Embolo (23. Vargas) – Seferović (82. Gavranović).

Hosté: Simón – Azpilicueta, Laporte, P. Torres (113. Th. Alcântara), Alba – Koke (90+1. M. Llorente), S. Busquets (C), Pedri (119. Rodri) – F. Torres (91. Oyarzabal), Morata (54. G. Moreno), Sarabia (46. Olmo).

Náhradníci

Domácí: Mvogo, Kobel, Mbabu, Vargas, Sow, Fassnacht, Benito, Gavranović, Fernandes, Schär, Cömert, Lotomba

Hosté: de Gea, Sánchez, Llorente, Llorente, Moreno, Alcântara, García, Gayá, Rodri, Olmo, Traoré, Oyarzabal

Karty

Domácí: Widmer, Freuler (č), Gavranović

Hosté: Laporte

Rozhodčí

Oliver – Burt, Bennett (všichni ENG)

Stadion

Saint Petersburg Stadium (Petrohrad)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud