16. října 2023 • 12:20

Přijde Šmicer i Brabec. FAČR vysvětlil, proč pozici Šilhavého neřešil dřív

Vstoupit do diskuse
74
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepovedený reprezentační týden završila česká nedělní kvalifikační výhra 1:0 s Faerskými ostrovy. Hubená tříbodová sklizeň vznikala těžce a jen podtrhuje bídné nastavení aktuálního fotbalového nároďáku. Čtvrt hodiny před koncem rozhodl z penalty kapitán Tomáš Souček. Co se bude dít v příštích dnech? V úterý zasedne Mimořádný výkonný výbor FAČR, aby řešil situaci reprezentace v kvalifikaci o postup na EURO 2024. Deník Sport a web iSport.cz nastiňují scénáře možného vývoje.



Češi změnili rozestavení, oproti výprasku v Albánii (0:3) udělal trenér Jaroslav Šilhavý pět změn v základu. Výrazný posun to ale nepřineslo, diváci v Plzni dlouho čekali na gól. S přibývajícími minutami nálada houstla. Mezi diváky na tribuně i na střídačce. „My chceme gól. Remízu, nechceme,“ ozývalo se po hodině hry za Mandousovou brankou. Češi bušili do zavřené obrany.

Aby urychlil hru, balony u střídačky podával do hry i náhradník Vladimír Coufal, kterého trenéři šetřili kvůli hrozbě třetí žluté a možné stopce do zápasu v Polsku. Celou druhou půli hecoval parťáky na place a skoro suploval roli trenéra Šilhavého.

Zápas rozsekla až situace ze 74. minuty. Václav Černý vyslal kolmici do vápna na Ondřeje Lingra, jehož zpětnou přihrávku zastavil rukou Odmar Faero. Kapitán Tomáš Souček vzal odpovědnost na sebe, ustál tlak i s prostoji kvůli drobným strkanicím a suverénně proměnil. Zachránil důležité body a potěšil fanoušky, kteří ve většině utkání trápící se jedenáctku snaživě povzbuzovali. Nepískalo se ani směrem k trenérovi Šilhavému, který se po ztrátě v Albánii ocitl pod drtivým tlakem.

Mimořádnost situace po vítězství nad Faerskými ostrovy v žádném případě nezaniká. V úterý se sejde na Strahově výkonný výbor, který se bude zabývat možným odvoláním trenéra Jaroslava Šilhavého, potažmo celého realizačního týmu včetně manažera Tomáše Pešíra.

Svazový předseda Petr Fousek si na jednání přizval Ericha Brabce, nově zvoleného technicko-sportovního ředitele. Dalším hostem bude šéf sportovní rady Vladimír Šmicer.

FAČR také vysvětlil, proč Šilhavého neřešil už dřív. Po selhání v Albánii se totiž nemohl vrcholný orgán sejít, protože výjezdu se účastnila jen polovina jeho členů. „Zásadní otázky projednává výkonný výbor vždy pouze prezenčně. A úterý 17. října byl nejdřivější možný termín," uvedl FAČR v tiskovém prohlášení.

Je ovšem otázkou, jakou bude mít Šmicerovo slovo váhu. Je známo, že členové výkonného výboru na doporučení sportovního rady, navzdory její odbornosti, příliš nedají. Koneckonců samotný předseda si její pohled žádá jen ve výjimečných případech...

Jaké se v úterý dají očekávat scénáře?

1. O osudu Šilhavého se rozhodne okamžitě. Buď bude trenér ve funkci potvrzen do konce kvalifikace, nebo odvolán.

2. V případě trenérova odvolání, které by svazovou pokladnu vyšlo na 6,3 milionu korun, je otázkou nástupce. Opět jsou ve hře dvě možnosti – svaz nástupce oznámí okamžitě, či se teprve pustí do hledání.

3. Fotbalová vláda si vyslechne všechny strany, bude nerozhodná a vezme si pár dní na rozmyšlenou. Verdikt vynese v pátek, či zkraje dalšího týdne.

Doufejme, že generalita českého fotbalu nebude zásadní rozhodnutí těchto dní zbytečně oddalovat.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
74

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud