18. října 2023 • 05:00

Zákulisí jednání o Šilhavém: kouč si vzal 20 minut, pak kývl. Kdo byl proti?

Vstoupit do diskuse
29
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jindřich Trpišovský? Či snad někdo jiný ze sady volných trenérů? Zapomeňte, přestaňte snít. Jaroslav Šilhavý dostal mandát od výkonného výboru pokračovat v klopýtavé cestě kvalifikací o EURO 2024. Fotbalová vláda se na vysoce konzervativním řešení shodla přesvědčivým poměrem hlasů. Jedna zásadní změna přece jen z jednání vzešla. Realizačnímu týmu byla v případě postupu odebrána automatická opce.



Zhruba pět hodin trvalo na Strahově rokování o pozici Jaroslava Šilhavého. Tisková konference se posunula o pětasedmdesát minut oproti původnímu harmonogramu. Důvod zpoždění? Výkonný výbor se nemohl shodnout na nástupci reprezentačního trenéra. Záložní plán se zřetelnými konkrétními obrysy totiž zcela chyběl, což finální rozhodnutí protahovalo. Byť se diskutovalo o několika jménech, k většinové shodě nedošlo. Proto nakonec zvítězil nouzový scénář.

Národní tým i nadále povede Jaroslav Šilhavý s nezměněným realizačním týmem.

S jedinou, ovšem podstatnou, novinkou. Došlo k úpravě smluv. V případě postupu na mistrovství Evropy do Německa v příštím roce, k čemuž Česku stačí v Olomouci v závěrečném kvalifikačním duelu porazit v Moldavsko, se ruší automatická opce pro finálový turnaj. Čili se může stát, že Šilhavý a spol. skončí, přestože dovedou mužstvo na šampionát.

„Úprava smluv se dotkla jak hlavního trenéra, tak celého podpůrného týmu. Účinnost smluv je nyní do třicátého listopadu. Po odehrání nadcházejícího dvojutkání (Polsko, Moldavsko) existuje možnost oboustranné opce,“ vysvětlil Jiří Šidliák, první místopředseda svazu.

V překladu to znamená, že pokud se výkonný výbor po odehrání kvalifikace rozhodne instalovat k reprezentaci nového trenéra, má Šilhavého suita smůlu a od prvního prosince již nebude figurovat na seznamu zaměstnanců asociace. Teoreticky se může stát, že o opci svaz stát bude, trenér však nikoliv, ale to se dá jen složitě představit.

Pokud svaz opci k 30. listopadu neuplatní, dostane Šilhavý odměnu za postup,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud