19. října 2023 • 14:00

Hašek: Moje šance trénovat nároďák či Spartu je malinká. Někteří si to nepřejí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
21
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože se o něm spekulovalo jako o jednom z možných nástupců Jaroslava Šilhavého u fotbalové reprezentace, zůstával trenér Ivan Hašek v klidu. Šedesátiletý kouč cítí, že šance, aby vedl český národní tým, je malá, neboť si to podle něj někteří lidé nepřejí. Bývalému svazovému předsedovi a někdejšímu dočasnému reprezentačnímu kouči bylo až líto, jakému tlaku Šilhavý v poslední době čelil a věří, že reprezentace zvládne postoupit na mistrovství Evropy. V rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport zároveň uvedl, že po více než roční pauze už má velkou chuť znovu trénovat a očekává angažmá spíše v zahraničí.



Haškovo jméno se skloňovalo v souvislosti s možnými nástupci Šilhavého , pokud by se výkonný výbor Fotbalové asociace ČR v úterý rozhodl trenéra od reprezentace odvolat. Podle informací deníku Sport Haška mimo jiné navrhl nový technický ředitel asociace Erich Brabec .

„O mně se mluvilo v souvislosti se Spartou, s reprezentací. Takže já už to moc nevnímám. Vím, že šance, abych tady trénoval a vedl nároďák, je malinká. Byl jsem dlouhou dobu v zahraničí, sešel jsem z očí. Já to neřeším, neřešil jsem to ani v úterý,“ řekl Hašek, který se v Praze zúčastnil křtu nové knihy legendárního Antonína Panenky .

„Já už se s tím smířil, že nebudu trénovat ve Spartě a v Česku. Někteří lidé si to nepřejí. Takže se asi zase vydám do světa,“ doplnil Hašek. Coby prozatímní kouč vedl reprezentaci v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým šéfem.

Před úterním zasedáním výkonného výboru, který jednal o reprezentačním trenérovi, ho nikdo z vedení nekontaktoval. „Akorát jsem o tom mluvil s Erichem Brabcem, s kterým jsme byli na hokeji. Ale věděl jsem, že šance, abych trénoval, je malá,“ poznamenal Hašek.

Anketa

Měl by Ivan Hašek převzít fotbalovou reprezentaci?

ANO
NE

„Myslím, že těch alternativ a řešení bylo více. Samozřejmě jestliže jakýkoliv trenér dostane nabídku vést národní tým, tak neznám nikoho, kdo by řekl ne. Je to největší trenérská výzva, vrchol v kariéře. Asi pro každého člověka, který dělá fotbal, trénuje a baví ho to,“ prohlásil Hašek.

Výkonný výbor nakonec ponechal ve funkci Šilhavého, který povede reprezentaci i v listopadových závěrečných zápasech kvalifikace v Polsku a proti Moldavsku. „Myslím, že Jarda měl za úkol postoupit. V rozehrané kvalifikaci, když jsme na postupovém místě, je to asi rozumné řešení, aby zůstal,“ mínil Hašek.

„Podle mě bylo toho mediálního humbuku až moc. Z lidského hlediska mi bylo Jardy až líto, co se kolem toho dělo. Uznávám ho jako trenéra i jako člověka. Myslím, že teď to ustane. Všichni potáhnou za jeden provaz, aby mužstvo mělo klid na ty dva zápasy. Věřím, že zvládneme postoupit a bude klid,“ dodal Hašek.

Bývalý reprezentant je už zhruba rok a půl bez angažmá, naposledy působil u libanonského národního týmu. „Prostě jsem si to teď užil, mám pět vnoučat. Je mi v Česku dobře, to mi chybělo. Užil jsem si čas s rodinou a připravuji se na další angažmá, které bude někde v zahraničí. Teď jsem byl s paní na dovolené, odpočinul jsem si a mám znovu velkou chuť někde trénovat. Počkáme. Možná jsem až moc vybíravý, nevím, jak to dopadne,“ přemítal Hašek.

Poslední dobou působil hlavně v arabských zemích. „Je to zatím tímhle směrem,“ podotkl. Velký rozmach zažívá především saúdskoarabská liga, kam míří i největší hvězdy. „V tuhle chvíli je to jedna z destinací, kde fotbal dostal největší náboj, co se týče hráčů, medializace, všeho. Je to zajímavé i pro trenéry. Takže nějakým způsobem jednám tam, i když nejen tam,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
21

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud