Štěpán Filípek
26. října 2023 • 15:20

Hoftych: K repre jedině Trpišovský, musí ho lákat. Co cesta á la Priske?

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ustál krizové chvíle, kdy mu šlo o krk, a dojede kvalifikaci EURO 2024. Přesto Jaroslav Šilhavý musel a musí poslouchat, kdo by se nejlépe hodil na místo šéfa reprezentační lavičky místo něho. Zkušený kouč a nynější sportovní manažer Mladé Boleslavi Pavel Hoftych věří tomu, že se tým na mistrovství Evropy i se Šilhavým prorve, ale jinak má jasno. „Pro mě je v tuhle chvíli v republice jediný trenér, kterého k nároďáku vidím, ne ve smyslu lepení, ale koncepční práce. A to je Jindra Trpišovský,“ říká ve speciálním videorozhovoru. V něm dojde rovněž na Martina Svědíka, ale také Briana Priskeho i nedělní souboj se Spartou v „Dejvickém divadle“.



Trpišovského Hoftych dobře zná. Studovali spolu trenérskou profilicenci a dobře vycházejí také jako konkurenti, často si volají. O prvně jmenovaném se v minulých týdnech spekulovalo i jako o dočasné výpomoci, kdy by reprezentaci vedl souběžně se Slavií. Jenže zatím působí dojmem, že je v Edenu trvale „zabarikádovaný“, po všech stránkách mu to tam vyhovuje a je to pro něho zkrátka výhodnější. Navíc může spadat do kategorie typicky klubový trenér, jehož naplňuje dennodenní práce s hráči. Podle Hoftycha by to však takhle nemuselo být napořád, vysvětluje proč a přidává příklad z vlastní kariéry, kdy vedl mládežnické reprezentační týmy.

Právě Trpišovský v posledním ligovém kole svedl přímý trenérský souboj s trenérem Slovácka Martinem Svědíkem, jehož jméno se také ve spekulacích objevuje – když ne pro pozici hlavního trenéra národního týmu, tak asistenta. „I to je zajímavé jméno, odvádí skvělou práci,“ říká Hoftych, ovšem jedním dechem přidává názor, co Svědíkovi k tomu, aby si mohl na reprezentační lavičku troufnout, ještě chybí.

A pak je tu ovšem zahraniční varianta, která už je v jiných zemích běžná. Hoftych se drží domácího řešení a zmiňuje českou mentalitu. Na druhé straně je tu příklad dánského experta Briana Priskeho, jenž na Letné dokázal, že jde prorazit zažité stereotypy a uspět. Navíc se v Česku hodlá zabydlet, čerstvě podepsal se Spartou novou, tříletou smlouvu. Mohl by být třeba právě on průkopníkem i co do národního výběru? „To je jediné, co si umím představit. Když s ním a jeho realizačním týmem Sparta udělala velmi dobrou práci a on by chtěl pokračovat, byl by adaptovaný a chtěl by do toho v budoucnu jít, mohla by to být cesta,“ připouští Hoftych.

Právě se Spartou se nyní utká Mladá Boleslav po šílené čtrnáctigólové přestřelce ve Zlíně v nedělním ligovém souboji. Soupeři, jako naposledy kouč Českých Budějovic Tomáš Zápotočný, přitom o Letenských hovoří jako o týmu s nejlepší hrou a formou. „V tuhle chvíli, zdůrazňuju v tuhle chvíli, je to nejlepší mužstvo v lize,“ souhlasí Hoftych a těší se na velký zápas. „Bude to fotbalový svátek. Náš stadion je jako když prdneš, říkám mu Dejvické divadlo. Je útulný, těším se na skvělou kulisu.“

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud