Pavel Janega
5. září 2015 • 11:30

Češi, trpělivost! Lotyši inkasovali 10 ze 14 gólů v poslední půlhodině

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY Kdyby se fotbal hrál jen hodinu, mohli mít lepší výsledky. Třeba by bojovali o postup na EURO. Hráče Lotyšska, nedělního soupeře českého týmu, ovšem tíží nepříjemná věc: nezvládají závěry zápasů. Deset ze čtrnácti branek inkasovali v posledních třiceti minutách. Proč to tak je? A může to výběru Pavla Vrby pomoci?



„Lotyšsko má prvních šedesát minut zpravidla výborných. Pak ale většinou odchází. Nejenže dostává góly, vesměs veškerá statistická čísla jsou postupně horší. Inkasované branky jsou pouhým důsledkem,“ říká Verner Lička, expert deníku Sport a prezident Unie fotbalových trenérů.

Na špatný závěr doplatili Lotyši také v posledních dvou duelech. Turci pokořili jejich obranu v 77. minutě (remízu zajistil úplně na konci Šabala), Nizozemci rozhodli dvěma góly v 67. a 71. minutě.

Co za tím stojí? Kondiční stránka, napadne každého. „Ale nelze to tak říct jednoduše. Těch faktorů je vždycky víc,“ má jasno Lička. „I velice dobře kondičně připravený hráč, který nebude zvyklý hrát často náročné zápasy, nemusí umět využívat svou energii. Získaná kondice totiž třeba není adaptovaná a přizpůsobená šedesáti zápasům ročně. Když do toho přičtete, že danému týmu chybí fotbalovost a míče často ztrácí, pak více běháte než hrajete fotbal. To vás zdeptá fyzicky i psychicky,“ doplnil zkušený trenér.

Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Kazachstánem děkují fanouškům
Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Kazachstánem děkují fanouškům

A přidal prostý příklad: špičkový sprinter na 100 metrů také nezvládne z fleku porazit vytrvalce na 5000 metrech. Tělo je zkrátka připravováno do určitých situacích. Což je případ i Lotyšů, kteří potřebné zkušenosti s velkými zápasy teprve sbírají. Netřeba připomínat, že i ve vzájemném utkání Češi vyrovnali až v devadesáté minutě...

„Mimochodem, první půli v Praze odehrálo Lotyšsko hodně dobře, možná to byl jejich nejlepší poločas během všech kvalifikačních zápasů. Přesto nedokázali v závěrečných minutách vítězství udržet,“ podotkl Lička.

Rada pro české fotbalisty před nedělní bitvou zní tedy jasně: v případě nepříznivého skóre nepanikařit, být trpělivý!

Ovšem spoléhat se bezmezně na to, že Lotyši s přibývajícími minutami odpadnou, to také nejde. Lička upozorňuje, že v posledních utkáních jejich výkonností pád už tak jasný nebyl. Jinými slovy: pomalými krůčky se zlepšují. Náročných zápasů na jejich kontě přibývá.

„Například při utkání s Nizozemci jsem neměl pocit, že by pak byli výrazně horším týmem. I když v poslední půlhodině dvakrát inkasovali, dá se říct, že prohráli po takových slepených gólech,“ zdvihl varovný prst.

Taktickou analýzu herního stylu Lotyšska, kterou zpracoval Verner Lička, najdete v Nedělním Sportu.

Čech po Kazachstánu: Chceme vyhrát v Lotyšsku, pak se uvidí
Video se připravuje ...

Český spasitel Škoda: Neznamená to, že teď budu v základu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud