Pavel Janega
4. září 2015 • 21:17

Dočkal po příletu do Rigy: Skvělé, že v neděli může být hotovo

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | Vyhrát v Lotyšsku a doufat v zaváhání Nizozemců. To je momentálně největší přání českých fotbalistů, kteří v pátek večer přicestovali do Rigy. Pokud se vše naplní, mohli by zde po nedělním utkání oslavit postup na EURO 2016. „Počítat umíme všichni. Šance je větší a větší. Víme, jak to je. Chceme rozhodnout co nejdřív,“ hlásil po přistání obránce Marek Suchý.



Že by kvalifikace mohla být rozhodnutá už po osmi kolech, to je něco, co vlastně nikoho ani před startem nenapadlo. Teď má český tým obrovskou šanci.

„Tohoto si musíme vážit, je fantastické, že teoreticky může být hotovo,“ těší reprezentačního záložníka Bořka Dočkala . „Kdyby nám po losu někdo řekl, že do posledního zápasu v Nizozemsku půjdeme s tím, že máme šanci na přímý postup, tak bychom to brali všema deseti. Po úspěšném loňském podzimu byly ale nároky jiné a hned se říkalo: Hlavně, aby se nerozhodovalo v Holandsku! Vývoj událostí změnil pohled na skupinu.“

Kalkulovat nebo dokonce už počítat s postupem v neděli by ovšem bylo ošidné. Logicky. Fotbalisté si uvědomují, že musejí zůstat pevně nohama na zemi, dokud nemají postup stoprocentně zajištěný.

„Že bychom se už připravovali na oslavy, tak to ne. Takhle nepřemýšlíme. Musíme zůstat pokorní,“ ví Marek Suchý. „Nějaká kalkulace by se nám mohla nevyplatit. Aby nás to posunulo na Euro, musíme nejprve tady v Lotyšsku vyhrát,“ doplnil Dočkal.

Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Kazachstánem děkují fanouškům
Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Kazachstánem děkují fanouškům

Oba ale vědí, že stvrdit postup už v Rize, by byla velká pomoc. Bojovat o EURO, byť s náskokem, pak s Tureckem či dokonce v posledním zápase s Nizozemskem, to by mohlo bolet.

„Samozřejmě, že by bylo nejlepší rozhodnout co nejdřív. Ale může se stát, že vyhrajeme společně s Nizozemci a pořád to nebude hotové. Uvidíme. Nejprve se budeme soustředit na vlastní zápas, až pak se podíváme na výsledky ostatních soupeřů,“ uvedl Suchý, který se po zranění Tomáše Sivoka procpal do základní sestavy národního týmu.

Další věc, na kterou reprezentanti upozorňují – i přes skvělý vývoj v kvalifikaci se nemohou neustále spoléhat na pomoc ostatních.

„Body si musíme uhrát sami, nemůžeme se spoléhat, že soupeři budou pořád ztrácet. Možná to byla poslední ztráta konkurentů. Možná to byla pomoc, ale my ji musíme potvrdit sami,“ uzavřel Dočkal.

Utkání Lotyšsko – Česko je na programu v neděli od 18:00 SEČ.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud