13. října 2015 • 11:52

Náročný postup Slováků: Hráči kvůli Hamšíkovi neměli sebevědomí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ján Kozák jako první trenér v historii dovedl slovenské fotbalisty na mistrovství Evropy. Jednašedesátiletý kouč má ze splněné výzvy velkou radost, ale myslí si, že tým okolo Martina Škrtela a Marka Hamšíka postupem na Euro 2016 nedosáhl svého vrcholu a může být ještě lepší.



Kozák přiznal, že na začátku kvalifikace nebyla situace v mužstvu ideální, protože slovenská média informovala jen o hvězdách Škrtelovi a Hamšíkovi a ostatní reprezentanti měli nízké sebevědomí. "Postupně z Pekaríka, Hubočana, Ďurici, Kucky, spolehlivého Pečovského, ale i z Maka a Weisse vyrostli skutečně velmi kvalitní hráči. Škoda, že někteří z nich ještě nehrají v lepších mužstvech," citovala Kozáka slovenská média.

"Parta se časem dávala do kupy, velmi nám pomohly výhry. Mužstvo je soudržné a vyvážené. Jsem rád, že mám na malém Slovensku takové hráče. Je to kolektiv, který ještě nedosáhl vrcholu. Cítím, že dozraje za dva roky a má prostor na zlepšení," dodal trenér.

Slovensko výtečně zvládlo úvod kvalifikace, když vyhrálo šest zápasů včetně domácího duelu se Španělskem a bez ztráty vedlo skupinu C. Komplikace přišly až letos na podzim. Prohra ve Španělsku a remíza na Ukrajině znamenaly pokles na druhé místo a po páteční domácí porážce 0:1 s Běloruskem museli Slováci bojovat až do posledního utkání.

Definitivní jistotu přímého postupu jim dala až pondělní výhra 4:2 v Lucembursku. "Bylo to osm velmi vyčerpávajících dní, ale stálo to za to. Dát do kupy mužstvo po zbabraném zápase s Běloruskem nebylo jednoduché," upozornil Kozák.

Slovenští fotbalisté vynášeli trenéra Kozáka do nebes.
Slovenští fotbalisté vynášeli trenéra Kozáka do nebes.

Ani duel v Lucembursku se pro jeho svěřence neobešel bez komplikací. Slováci sice už po půlhodině vedli 3:0, ale po změně stran domácím dovolili přiblížit se na rozdíl jediné branky. Až v nastavení uklidnil favorita svým druhým zásahem Hamšík.

"Asi je pro nás Slováky typické, že dokážeme v průběhu dvou tří minut zápas zdramatizovat. Nemuseli jsme se bát, ale víte, jak to ve fotbale chodí. Pak jsme dali ještě čtvrtý gól. Bylo to zasloužené vítězství a velmi mě těší i výkon mužstva," uvedl Kozák.

Postup na ME ve Francii považuje bývalý československý reprezentant za svůj splněný úkol. "Pocity jsou úžasné. K národnímu týmu jsem přišel s tím, že jsem jako hráč byl na mistrovstvích Evropy i světa, takže jsem chtěl, aby se mi to podařilo i jako trenérovi. Byla to pro mě obrovská výzva, a když se výzvy plní, je to úžasný pocit," prohlásil Kozák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud