15. října 2012 • 19:15

Češi přehráli Maltu se dvěma útočníky. Poradí statistiky jak na Bulhary?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má česká fotbalová reprezentace nastupovat s jedním útočníkem, jako byla zvyklá, nebo má trenér Michal Bílek nasazovat do hry dva hrotové hráče, jako tomu bylo při posledním kvalifikačním zápase o postup na MS 2014 proti Maltě?



Experti se domnívají, že variantu s jedním hrotem mají Češi více zažitou a šlo tak hlavně o psychologický tah. Rozestavení se dvěma útočníky proti Maltě platilo při hře dopředu, při defenzivních povinnostech už byl Rezek zatažený zpět ve středové řadě. Potvrzují to i statistiky „PANINI DIGITAL - SPORTATTACK".

Jak čeští fotbalisté trénovali na Bulhary a co na ně chystá kouč Michal Bílek?
Video se připravuje ...

Na hrotu sestavy trenér Michal Bílek věřil Tomáši Pekhartovi, jenž také proti Maltě zlomil smůlu v koncovce. Ze dvou střel vytěžil jeden gól, což je slušná efektivita. Podobná by se hodila i v úterním souboji s Bulharskem v Praze.

Čekalo se ovšem, že se proti Maltě mladý střelec prosadí více. Stahoval se totiž do hloubky pole, místo aby operoval na hraně vápna. Jak ukazují statistiky, ve středu pole odehrál jen o šest procent míčů méně než na hrotu sestavy. Druhý útočník Jan Rezek odehrál v útočném pásmu v první půli proti Maltě hned 63 procent míčů a po pauze ještě o deset procent přidal.

Zaostřeno na hráče: Tomáš PekhartFoto Panini Digital

Pokud hru českého týmu sledovali pozorovatelé z Bulharska, mohli proti Maltě vidět, jak se svěřenci trenéra Bílka snažili překonat zatažený obranný val soupeře.

Tradiční recept – hra na malý počet dotyků, narážečky a kolmé průnikové přihrávky s náběhy za obranu moc k vidění nebyly. Volili většinou přihrávky do stran a pak zpět do středu hřiště.

Přitom když český tým sáhl po kolmici, vytěžil z ní hned dvě trefy do sítě Malty. Druhé brance předcházely kolmice hned dvě, třetímu gólu pak jedna. Těchto momentů však bylo ve hře českého týmu hodně málo a proti Bulharsku bude nutná daleko větší aktivita v tomto směru.

Zajímavý je i pohled na aktivitu českého týmu v koncovce. Bílkův tým zasypal brankáře Malty celkem devíti střeleckými pokusy. Sedmkrát trefil mezi tyče a za aktivitu byl odměněn třemi trefami. Hned čtyřikrát se přitom Češi rozhodli pálit z prostoru mimo pokutové území.

Analýza střel českého týmu v utkání s Maltou.Foto Panini Digital

Do hry se z českých fotbalistů dostával nejvíce záložník Jaroslav Plašil, jenž se dotkl míče celkem 102krát. I když měl nakonec z českých hráčů nejvíce ztracených míčů (25), za což mohla i jeho snaha zaskočit soupeře překvapivou přihrávkou, jeho podíl na úspěšných akcích byl daleko větší. Zapojil se i do dvou akcí, které skončily gólem v síti Malty.

Statistiky nabízejí i další velmi zajímavá čísla. Například to, že nejvíce úspěšných přihrávek měl z českých reprezentantů na kontě stoper Tomáš Sivok (82), těsně za ním skončil právě záložník Jaroslav Plašil (80). Nejvíc míčů pak získali obránci Michal Kadlec a David Limberský, když byli úspěšní oba ve dvaceti případech. Nejvíc faulovaným i faulujícím hráčem v zápase s Maltou byl záložník Tomáš Hübschman.

Ať už zmíněné statistiky ukazují v mnoha směrech kladné hodnocení, pravda je taková, že v úterý večer se v Praze postaví českému týmu daleko silnější soupeř a bude třeba ukázat ještě daleko lepší výkon.

Analýza střel českého týmu v utkání s Maltou.
Analýza střel českého týmu v utkání s Maltou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud