Jakub Dvořák
6. října 2017 • 14:57

Slováci žasnou nad Dúbravkou: Je dobře, že chytal místo Kozáčika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vsadit na uzdravenou jedničku lídra české ligy z Plzně, nebo na mladšího brankáře  Sparty, který odchytal poslední tři zápasy a rozhodně nezklamal? Slovenský kouč Ján Kozák před čtvrtečním kvalifikačním zápasem se Skotskem (0:1) řešil rébus. Matúš Kozáčik, nebo Martin Dúbravka? Nakonec zvolil brankáře Sparty a na Slovensku si pochvalují, jak dobře udělal. „Několikrát nás fakt podržel,“ pochválil 28letého gólmana i kapitán Martin Škrtel, který mu vlastní brankou pokazil čisté konto. Slovenský deník Sme Dúbravku ocenil jednou z nejvyšších známek devět.



Dosud měl za slovenskou reprezentaci pouze čtyři starty. Poprvé si za ni zahrál v květnu 2014 v přípravě s Černou Horou a pak dlouho nic. Další šanci mezi třemi tyčemi dostal Martin Dúbravka až letos v červnu, kdy nebyl proti Maltě (3:1) k dispozici zraněný Matúš Kozáčik , jindy stabilní jednička Slováků.

A letní posila Sparty se chytila. Důvěru dostal Dúbravka i proti Litvě (2:1), Slovinsku (1:0), Anglii (0:2) a nyní čekal národní tým veledůležitý souboj o postup do baráže se Skoty. Trenéři váhali. Vsadit na oporu Plzně Matúše Kozáčika, nebo pokračovat dál s Dúbravkou?

Nakonec vyhrála druhá varianta. „Dozvěděl jsem se o tom až den před zápasem, kdy za mnou přišel trenér brankářů a říkal, že budu chytat a ať se dobře připravím,“ prozradil po zápase Skotskem Dúbravka. „Ve čtvrtek během dne to pak trenér oznámil při přípravě. Byl jsem fakt překvapený, ale snažil jsem se podat co nejlepší výkon,“ dodal.

Zpátky ale k dění na hřišti. Od prvních minut to byla v Hampden Parku velká bitva. A 28letý brankář se musel ohánět. První velkou šanci zlikvidoval v 19. minutě, když senzačním zákrokem vystavil stopku hlavičce Christophera Berra. Když šli Slováci do deseti kvůli vyloučení Róberta Maka, skotský nápor přidal na síle.

Ve 38. minutě musel Dúbravka reagovat na střelu Leigha Griffithse a vzápětí předvedl další fantastický zákrok, když  zmařil opět jasnou šanci Skotů. Jedinou kaňkou, na jinak velmi dobrém výkonu, byla vlastní branka kapitána Martina Škrtela v 89. minutě zápasu.

Kapitán slovenských fotbalistů Martin Škrtel
Kapitán slovenských fotbalistů Martin Škrtel

„Je to zklamání, co vám budu povídat. Vývoj zápasu byl pro nás strašně náročný. Inkasovat v posledních minutách je vždycky ohromě těžké pro psychiku. Po každém zákroku jsem se snažil koncentrovat na to, co přijde dále. Hráli jsme náš fotbal, který je nám vlastní, ale o to víc mrzí, že jsme si sami dali vlastní gól,“ uvedl po utkání sparťanský brankář.

Jeho počínání však nenechalo v rodné zemi nikoho klidným. I přes prohru byl Dúbravka po zápase považován za muže zápasu. „To že dostal přednost před Kozáčikem, byla správná volba. Předvedl tři fantastické zákroky, při kterých ukázal výjimečný reflex i rozvahu,“ napsal o něm slovenský deník Sme a udělil mu známku devět.

Pochvaly se dočkal i od nešťastníka utkání Martina Škrtela, který mu vstřelil vlastní branku. „Skotové měli velké šance, ale několikrát nás podržel Dúbravka a my si mohli také nějaké vytvořit,“ uvedl.

„Byl to zápas, ve kterém jsem měl plno práce. Některé situace byla vypjaté, ale spoluhráči mi hodně pomáhali, jak jen to šlo. Pro brankáře je vždy důležité chytit se prvním zákrokem, ale to se mi moc nepovedlo. Pokazil jsem rozehrávku, pak jsem však chytil šanci Skotů a už to šlo. Věřil jsem, že bychom mohli uhrát dobrý výsledek, ale bohužel,“ řekl ke svému výkonu bývalý brankář Žiliny, dánského Esbjergu či Liberce.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud