12. října 2020 • 11:35

Démon Haaland: hattrick, bilance snů i kritika kouče. Sedl si s Ödegaardem

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest zápasů, šest gólů. Taková je aktuální bilance Erlinga Haalanda v norském reprezentačním áčku. Dvacetiletý střelec ji vylepšil v neděli, proti Rumunsku (4:0) se blýskl hattrickem. Pak si pochvaloval spolupráci s Martinem Ödegaardem, šikulou z Realu Madrid, který mu na dvě trefy přihrál. „A pořád jsme hodně mladí, postupem času budeme jen lepší a lepší,“ slíbil Haaland, že se Norsko má na co těšit. Pouze růžová ale nálada v reprezentaci není.



Nedělní tři góly v Haalandově podání vypadaly vlastně celkem jednoduše. Nejdřív po dlouhém pasu Ödegaarda z hloubi hřiště utekl obraně a prostřelil brankáře. Ve druhé půli poté zafungovala stejná spolupráce, forvard Borussie Dortmund na jejím konci jen doklepl míč do odkryté brány. A nakonec se ještě několika rychlými kroky zbavil rumunských strážců, aby prudkou střelou z hranice vápna dosáhl na hattrick.

Norsko svého soupeře, za nějž poslední čtvrthodinu odehrál i slávista Nicolae Stanciu, přehrálo jasně 4:0. V tabulce své skupiny Ligy národů má stejně jako vedoucí Rakousko šest bodů.

A po utkání Haaland chválil svého parťáka Ödegaarda. Toho už jako šestnáctiletého kluka v roce 2015 za zhruba 80 milionů korun koupil Real Madrid a technického blonďáka provázela pověst obrovského talentu. Nejdřív ovšem roky putoval po hostováních, zdálo se, že jeho kariéra nabírá spíš sestupnou tendenci.

Až angažmá ve Vitesse Arnhem a v Realu Sociedad mu v posledních dvou sezonách sedly, takže pro nový soutěžní ročník už zůstal v kádru „bílého baletu“. A proti Rumunům si na hřišti s Haalandem náramně vyhověl.

„Musím mu vzdát hold. Svůj hattrick bych vlastně mohl jednoduše rozdělit a půlku dát Martinovi. Je moc fajn hrát s ním v jednom týmu,“ vyznal se po zápase Haaland. „Erling je pokaždé v perfektním náběhu a skoro nikdy se nedostane do ofsajdu. Umí svůj pohyb dobře načasovat,“ vrátil mu Ödegaard komplimenty.

Norsko teď věří, že právě tahle dvojice dovede národní tým v blízké době k nějakému úspěchu. „Pořád jsme hodně mladí, postupem času budeme ještě lepší a lepší,“ věřil Haaland.

Jeho parťák je o rok a půl starší. Když jejich reprezentace naposledy hrála na velkém turnaji, Haaland ještě ani nebyl na světě. Na EURO 2000 v Belgii a Nizozemsku tehdy Norsko vypadlo ve skupině.

A jisté, že si nezahraje ani na odloženém evropském šampionátu příští léto. Ve čtvrtek totiž nezvládlo „semifinálový“ zápas baráže a podlehlo Srbsku v prodloužení 1:2. Právě Haaland pak nepřímo zkritizoval zkušeného kouče Larse Lägerbacka.

„Nerozumím tomu, jak jsme hráli. Vůbec jsem se necítil být ve hře,“ prohlásil po vyřazení útočník Dortmundu s tím, že Norové šli do utkání zbytečně opatrně. Ovšem jak sám věří, jejich čas v následujících letech ještě přijde.

A Haaland, který v posledních 48 soutěžních zápasech nasázel úžasných 51 gólů, by v tom měl sehrát klíčovou roli.

Spokojená pozápasová póza Erlinga Haalanda (vpravo) s Martinem Ödegaardem
Spokojená pozápasová póza Erlinga Haalanda (vpravo) s Martinem Ödegaardem

Góly

Domácí: 13. Häland, 39. Sörloth, 64. Häland, 74. Häland

Hosté:

Sestavy

Domácí: Jarstein – Elabdellaoui (C) (79. J. Svensson), Ajer, S. Strandberg, Meling – Normann (70. Midstjö), S. Berge – Ödegaard (70. Linnes), M. Elyounoussi (85. Hauge), Häland (78. J. King) – Sörloth.

Hosté: Tătăruşanu (C) – Manea, Burcă, Toșca, Bancu – Cicâldău (75. Stanciu), Crețu (75. Maxim), Marin – Iancu (90+1. Alibec), Puşcaş (63. Keșerü), Hagi (64. Mitrita).

Náhradníci

Domácí: Berg, Henriksen, Thorsby, Svensson, Rossbach, Midstjö, King, Hauge, Östigard, Rosted, Hansen, Linnes

Hosté: Alibec, Bălașa, Camora, Deac, Grigore, Hanca, Keșerü, Lazar, Maxim, Mitrita, Nita, Stanciu

Karty

Domácí: Elabdellaoui

Hosté: Bancu

Rozhodčí

Kružliak – Somolani, Hancko (všichni Slovensko)

Stadion

Ullevaal Stadion

Skupina 1

Z V R P Skóre B
1. Rakousko 6 4 1 1 9:6 13
2. Norsko 6 3 1 2 12:7 10
3. Rumunsko 6 2 2 2 8:9 8
4. Sev. Irsko 6 0 2 4 4:11 2

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud