Jonáš Bartoš
9. června 2015 • 04:35

Německá "21" vzkazuje do Česka: Jsme tak dobří, že nepotřebujeme soupeře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Půl hodinky od rakouského Kaprunu, kde se na domácí EURO chystají česká Lvíčata, ladí formu mnohem zvučnější výprava. Alpské městečko Leogang hostí výpravu mladíků z Německa, jedněch z největších favoritů blížícího se fotbalového turnaje. Redaktoři deníku Sport a iSport.cz i s kamerou navštívili německý trénink, aby zjistili, jak se hráči chystají na blížící se duely v Česku, kde se ve skupině střetnou i s domácím týmem.



Německé podmínky na přípravu v Alpách? Maximální luxus. Výprava bydlí v pětihvězdičkovém hotelu Forsthofgut na kraji Leogangu, asi půl hodiny jízdy autem od české jednadvacítky, která ladí formu v okolí Kaprunu.

Přírodní hotelový komplex nabízí úplně všechno včetně úžasného odpočinku u hotelového jezírka s výhledem na Alpy. Němci ale dbají na každičký detail. U hotelu například nechali vybudovat obří stan s vlastní posilovnou a místem pro regeneraci po náročných trénincích.

Německá jednadvacítka si pod okny pětihvězdičkového hotelu postavila ještě vlastní zázemí...Foto Dominik Bakeš (Sport)

V pondělí těsně před půl desátou dopoledne mužstvo opouští hotelový komplex a vyráží na první tréninkovou jednotku. Hráči jedou na hřiště na kolech, každý na svém stroji má vlastní jmenovku, na hlavách modré přilby.  Trenér Hrubesch prý na přejezdy občas používá i golfový vozík.

Nenápadné hřišťátko se nachází kousek od hlavní silnice, hráči na něj jezdí po cyklostezce. Německá výprava už je oblečená a připravená zahájit tréninkovou dávku. „Nemůžeme se tady mít lépe. V takovém počasí se nám skvěle pracuje, při tréninku zažíváme i spousty legrace,“ mrkne na oblohu zkušený kouč Hrubesch, když po tréninku krátce hovoří pro iSport.cz.

Čerstvý šampion Ligy mistrů s Barcelonou, gólman Marc-André ter Stegen, v kolektivu ještě chybí. Největší hvězda německé výpravy odpočívá po prodloužené sezoně v klubu a k týmu se připojí až v sobotu v Česku.

Na hřišti se ale prohánějí jiná velká jména, možné budoucí hvězdy velkých klubů. Například kapitán Kevin Volland (nejlepší střelec Hoffenheimu, 10 gólů v sezoně), Matthias Ginter (obránce Dortmundu, 20 odehraných zápasů za sezonu), Max Meyer (záložník Schalke, 37 zápasů/6 gólů) či talentovaný útočník Gnabri z Arsenalu. Šli by jmenovat i další.

Jedna z největších hvězd německé jednadvacítky Kevin Volland odjíždí na kole z tréninku... Jen za tu nezapnutou helmu by ho asi kouč nepochválil...
Jedna z největších hvězd německé jednadvacítky Kevin Volland odjíždí na kole z tréninku... Jen za tu nezapnutou helmu by ho asi kouč nepochválil...

Vysoký presink a rozehrávka po zemi. Za každou cenu

Samotný dopolední trénink má velký švih. Hráčům se musí líbit, že po několika úvodních cvičeních se prakticky celou hodinu a čtvrt hraje fotbal. Jenže ne tak ledajaký fotbal. Piluje se aktivní presink, nároční trenéři co chvíli zastavují rozehrávku a opravují postavení jednotlivých hráčů při zakládání útoků od branky.

Žádný balon si nikdo nedovolí odpálit nazdařbůh pryč, rozehrávka musí začínat za každou cenu odzadu po zemi, postupnou kombinací hráči zdolávají bránící mužstvo. Obě jedenáctky mají za úkol co nejvíc zmenšovat hřiště, jak si to žádá moderní fotbal. Všechno se odehrává ve velké rychlosti, až se člověku nechce věřit, čeho jsou tak mladí fotbalisté schopní.

Podívejte se, jak asistent cepuje na tréninku německou jednadvacítku
Video se připravuje ...

Němci zkrátka působí jako dobře promazaný stroj. „Je to skvělé místo pro přípravu, dostává se nám úplně všeho. Trénujeme většinou dvoufázově, teď jsme ale měli jen jeden trénink, proto byl tak náročný. Jde o to, že takový trénink presinku a zakládání postupného útoku děláte na sto procent jako v zápase. Cítíme se silní, do Česka na EURO budeme výborně připravení,“ pochvaluje si v rozhovoru pro Sport obránce Mönchengladbachu Julian Korb.

Němci v Leogangu tráví téměř stejný časový úsek jako česká výprava v nedalekém Kaprunu, v Rakousku jsou od 2. do 10. června. Češi si naplánovali dva přípravné testy s Ukrajinou, hlavní favorité EURA celou dobu jen trénují. „Trenér říkal, že nepotřebujeme hrát s jinými soupeři. Dáme prý dohromady dvě tak dobré jedenáctky, že stačí, když hrajeme mezi sebou,“ chlubí se tiskový mluvčí týmu Roy Rajber.

Tým bude během turnaje v Praze ubytovaný v NH hotelu, kde během reprezentačních srazů bydlí fotbalisté českého áčka. Německo vstupuje do evropského šampionátu ve středu 17. června na Letné proti Srbsku, poté se ve skupině utká s Dánskem a na závěr s domácím Českem. „Že jsme hlavními favority EURA? Jasně, přirozeně tak přemýšlíme všichni v týmu. Prostě to tak máme nastavené. Máme dost dobrý tým na to, abychom na EURO udělali titul,“ uvědomuje si Korb.

Češi? Máte dobrý tým, říká německý trenér Hrubesch

Jste s dnešním tréninkem spokojený?
„Jasně, jsem spokojený.

Byla jeho náplň podobná tomu, jako kdybyste hráli přátelské utkání?
„Ne, tohle byl trénink. Zápas, který hráli kluci mezi sebou ve druhé polovině tréninku, nebyl žádný přátelák. Jednotlivá cvičení prováděli hráči dobře, s tím nebyl problém. Jsme velice spokojení.“

Co říkáte podmínkám na soustředění v Leogangu?
„Nemůžeme se mít lépe. V takovém počasí se nám skvěle pracuje, při tréninku zažíváme i spousty legrace.“

Bylo těžké sestavit nominaci na šampionát?
„To těžké nebylo, spíš se rozhodnout, jaké tři hráče vyřadit a sdělit jim, že už s námi nebudou. Říct před celým týmem, ty, ty a ty už s námi jet nemůžete, to bylo vážně nepříjemné.“

Počítáte do branky s Ter Stegenem?
„Ano, bude naší jedničkou, připojí se k nám v Česku. Teď odpočívá po výhře v Lize mistrů s Barcelonou.“

Co říkáte na český tým?
„Jste dobří. Už jsme s vámi hráli, skončilo to remízou 1:1. Teď jste hostitelem EURA, zase budeme muset hodně bojovat, běhat a tvrdě pracovat. Máte docela dobrý tým.“

Považujete se za favority EURA?
„Ano, jsme favorité, EURO chceme vyhrát. Když v takové pozici jdete do turnaje, jinak ani myslet nemůžete. Ale do Česka jedeme s nula body na kontě, potřebujeme vyhrávat každý zápas. Čeká nás hodně práce.“   

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud