Jonáš Bartoš
30. června 2015 • 23:55

Skvělí Seveřané! Krásným gestem ocenili Masopustovu památku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Celý turnaj byli skvělí. A nezklamali ani ve finále. Švédští fanoušci vytvořili boji o zlatu skvělou kulisu, čímž se postarali o víc než důstojné vyvrcholení evropského šampionátu v Česku. Za vytrvalou podporu, při které mnozí museli přijít o hlasivky, se v zaplněném Edenu (18 867 diváků) dočkali kýžené odměny. Penaltové drama nakonec ovládli borci ze severu a poprvé ve své historii se stali mistry Evropy v mládežnické kategorii.



„Hlavně švédský kotel na Moravě, to bylo něco mimořádného. Z nadsázky říkám, že Švédové jsou tam populární už od třicetileté války,“ chválil příznivce severské země už po základní skupině šéf organizačního výboru mistrovství Evropy Petr Fousek.

Švédská ekypa se s celým týmem na semifinále přesunula do Prahy, svůj tým hnala při demolici Dánska na Letné. Naprosto nadchla v boji o zlato s Portugalskem. Švédské pokřiky duněly celým stadionem, fanoušci dýchali s týmem celých 120 minut včetně nervydrásajícího penaltového rozstřelu.

Za neutuchající poporu se dočkali sladké odměny. Když gólman Carlgen, nejlepší hráč utkání, zlikvidoval v ppáté sérii pokus Williama Carvalha, švédská euforie vypukla naplno. Tribuna Sever, kam fanoušci ze Skandinávie umístili svůj kotel, se pod jásotem diváků málem rozpadla.

Při minutě ticha pro Josefa Masopusta švédští fanoušci zesnulému českému fotbalistovi zatleskali. Při minutě ticha pro Josefa Masopusta švédští fanoušci zesnulému českému fotbalistovi zatleskali.Foto Reuters

Zlaté medaile švédské výpravě opravdu sluší. Fanoušci ve žlutých dresech hlasitě skandovali už v momentě, kdy jejich hráči přišli na rozcvičku. Velice sympatické gesto předvedli ještě před samotným výkopem, kdy po minutě ticha zatleskali i zesnulé české legendě Josefu Masopustovi.

Z Prahy si hráči odvážejí vůbec první zlatou medaili z evropského šampionátu jednadvacítek. Mužstvo považované za největšího outsidera turnaje ve skupině vyřadilo Itálii i Anglii a nakonec udolalo i silné Portugalsko.Celé Švédsko bude ještě dlouho oslavovat nové hrdiny, kteří se nesmazatelně zapsali do úterní noci v Edenu.

Sice nepadl slibovaný divácký rekord evropských šampionátů jednadvacítek, přesto Michel Platini a další přední funkcionáři UEFA dostali na podnose luxusní fotbalový zážitek. A důkaz, že Česká republika dokáže uspořádat velkou sportovní akci bez větších problémů a navíc se slušným diváckým ohlasem.

Hrdina Carlgren: Na penalty jsem si velmi věřil
Video se připravuje ...

Guidetti: Ostatní jsme překvapili, sebe ne. Jsme šťastní
Video se připravuje ...

Trenér mistrů Evropy: Ve fotbale i životě je možné cokoli
Video se připravuje ...

Švédští fanoušci dorazili do pražského Edenu ve velkém počtu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud