Jakub Dvořák
18. října 2022 • 18:35

Složitý los EURO jednadvacítek. Češi jdou na Anglii a Německo

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přáli si hrát v Gruzii. To se vyplnilo. Ale tím nadšení ze základní skupiny na EURO do 21 let pro Čechy končí. Svěřenci Jana Suchopárka vyfasovali při losu v Bukurešti Anglii, Německo a Izrael. „Důraz musíme klást už na první zápas,“ varuje trenér.



Neoblíbená Anglie a obhájce titulu. Takový bude start české reprezentace do 21 let na EURO v Gruzii a Rumunsku.

„Skupina se mi líbí, los byl přívětivý, mohli jsme dostat i náročnější soupeře,“ překvapil útočník Václav Sejk svým nadšením. Trenér a spoluhráči už takovou euforii neměli.

„Dá se říct, že jsme s Izraelem outsidery,“ neváhá kouč Jan Suchopárek. Jeden z pilířů týmu Martin Vitík přikyvuje. „Možná jsme dostali jednu z nejtěžších skupin na EURO.“

Češi narazí na skutečnou kvalitu. Většina hráčů z kádru Anglie působí v Premier League či Championship. Ani Němci nezahálí. Nejlepší střelec v kvalifikaci Jonathan Burkardt (7+5) hraje za Mohuč. Nastoupit proti lvíčatům může i zázrak z Dortmundu Youssoufa Moukoko.

„Anglii známe a víme, jak je silná. Německo je absolutní špička a jejich poslední titul z ME jednadvacítek hovoří za vše. S Izraelem jsem se poměřil v reprezentaci U17 a vybavuju si, že to nebyl vůbec lehký soupeř,“ glosuje los záložník dánského Viborgu Jan Žambůrek.

Lvíčata však věří, že mohou dosáhnout na postup. „Jsou to kluci, kteří hrají v nejlepších evropských soutěžích, my tomu musíme čelit týmovostí a tím, že táhneme za jeden provaz,“ zavelel Sejk. „Naší prvotní ambicí bylo dostat se na EURO a teď se popereme o postup,“ dodal Žambůrek.

V úspěch věří i sparťan Kryštof Daněk. „Každý z nás se může ukázat v tom nejlepším světle. S klukama se v každém zápase popereme o co nejlepší výsledek a postup ze skupiny.“

Los rozdělil 16 účastnických zemí do čtyř čtyřčlenných skupin, z nichž vždy první dva týmy postoupí do čtvrtfinále. Šampionát se uskuteční od 21. června do 8. července, finále bude hostit Batumi.

Český celek se na Euru představí podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů. Vloni mužstvo ještě pod vedením trenéra Karla Krejčího na šampionátu nepostoupilo ze skupiny. Nejlepším výsledkem „Lvíčat“ je zlato z roku 2002.

Vstoupit do diskuse
1
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud