Jakub Plaskura
26. června 2023 • 13:00

Mladí Němci pod palbou po české lekci: bezradnost a rasismus na sítích

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo si myslel, že si němečtí fanoušci na mezinárodním poli spraví chuť na ME do 21 let, vypadá to, že se šeredně zmýlil. Chybí takřka vše, co ještě v nedávné minulosti Němce zdobilo. Důslednost? Slůvko, které svěřenci Antonia Di Salva neznají. Navíc se tým vypořádává s rasismem. Německé naděje v Gruzii tápou a média i veřejnost tepou do celého týmu, a to někdy i za hranou slušných mravů. Dva hráči si o sobě po remíze 1:1 s Izraelem přečetli na sociálních sítích věci, které k fotbalu nepatří. Navíc blamáž pokračuje prohrou s Českem 1:2.



Plichta s izraelským outsiderem, neproměněné penalty Youssoufy Moukoka a Jessica Ngankama a mnohdy spíše platonický tlak bez šťávy. To jsou aspekty, které rozhořčily některé německé fanoušky natolik, že začali právě dva neúspěšné střelce tmavé pleti urážet na internetu.

Moukoko, jakožto největší hvězda výběru, dokonce několik zpráv sdílel na sociálních sítích. „Jsou lidé, kteří nemají co dělat, tak vás urážejí. Když vyhrajeme, jsme Němci, když padneme, jsme jen černí. Je to hnusné, hodně to bolelo,“ nechal se slyšet útočník Dortmundu.

V zápase s Českem Moukoko zůstal pouze na střídačce kvůli svalovým problémům a během celého utkání se tvářil frustrovaně, pravděpodobně nejen z výsledku, který se rodil na trávníku.

Moukokův kolega Jessic Ngankam, který také čelil urážkám, v základu proti Čechům nechyběl, ale působil na hřišti jako mátoha a v poločase s dalšími dvěma spoluhráči střídal.

Anketa

Postoupí český tým ze skupiny na EURO do 21 let?

ANO
NE

Rasismus je pochopitelně něco, co do sportu nepatří, a odsoudil jej i trenér Antonio Di Salvo. „Tohle chování je trestuhodné a nemůžeme ho tolerovat.“

Skandál s urážením hráčů vlastními fanoušky je však pouze vrcholkem pomyslného ledovce. Němci jsou v rozkladu, což naznačují poslední výsledky velkých turnajů i v seniorské kategorii.

MS 2018 a 2022? Konec už v základní skupině a mezitím na EURO 2020 to nebylo o moc lepší, když Němci krachli v osmifinále. A poslední období A-týmu? Taky bída, naposledy prohra 0:2 v přáteláku s Kolumbií.

Jednadvacítka jakoby pokračovala v trendech, o které nikdo nestojí. Atributy, které německý fotbal kromě nesporné míčové kvality zdobí, jsou pryč. Důslednost, houževnatost, preciznost aby v zápasech s Izraelem a Českem jeden pohledal. Další alarm? Češi přesvědčili i rychlostí. Takový Vasil Kušej si z německých obránců v určitých momentech dělal dobrý den, než mu došly síly kvůli náročnému stylu hry.

EURO U21: Lvíčata na prodej. Kdo si řekl o zahraniční štaci?
Video se připravuje ...

Když však soupeři lvíčat měli míč na kopačkách, mnohdy působili stejně bezradně jako kouč Di Salvo u střídačky, jak píše německý Kicker. „Chyběla důslednost před oběma brankami. První půli jsme proti Čechům byli extrémně pomalí. Jako trenér si zoufáte, když zrovna na tohle hráče velmi často upozorňujete. Teď je potřeba postavit kluky zpátky na nohy,“ řekl Di Salvo.

Je však otázkou, zda Němci ještě dokáží turnaj zachránit. Aby postoupili dál, musejí bezpodmínečně porazit Anglii a doufat v pomoc Izraelců, kteří musejí porazit Suchopárkovu partu. Německo však musí Anglii porazit maximálně o jeden gól těsněji než Izrael Česko. „Dokud je naděje, musíme bojovat,“ hlesl po utkání s Českem záložník Eric Martel.

V Německu se možná zapomíná na důležitou věc. Když v roce 2021 Stefan Kuntz dovedl Němce k titulu, měl k dispozici vyvážený tým, kde hráli důležitou roli například Florian Wirtz a Julian Burkardt, tedy hráči, kteří by mohli reprezentovat i letos.

Di Salvo však řadu opor musel oželet. V Gruzii tak nehrají kromě dvou hvězd ani Ansgar Knauff, Malick Thiaw, Noah Katterbach či Jamie Lewelling. Fotbal už zkrátka není hrou, kde dvaadvacet mužů honí balón po dobu 90 minut a vždy vyhrají Němci. Jak s nadsázkou před mnoha lety řekl bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 3 0 0 6:0 9
2. Izrael 3 1 1 1 2:3 4
3. Česko 3 1 0 2 2:4 3
4. Německo 3 0 1 2 2:5 1

Vstoupit do diskuse
5
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud