5. července 2023 • 23:07

Debakly v semifinále EURO U21. O trofej si zahrají Anglie a Španělsko

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Anglie po 14 letech postoupili do finále mistrovství Evropy do 21 let. V úvodním semifinále v Batumi hladce porazili Izrael 3:0 a v sobotu se utkají o trofej se Španělskem. Pětinásobní evropští šampioni si ve druhém semifinále počínali rovněž suverénně, v Bukurešti deklasovali Ukrajinu po obratu 5:1 a o zlato si zahrají poprvé od roku 2019.



Favorizovaní Angličané měli od začátku převahu. Do vedení je mohl poslat už v 17. minutě Gibbs-White, ale z penalty netrefil branku. Izraelci na letošním Euru přečkali třetí pokutový kop, v úvodním zápase proti nim dvakrát neuspěli Němci.

Gibbs-White ve 42. minutě napravil svoje zaváhání a umístěnou hlavičkou otevřel skóre. Záložník Nottinghamu na šampionátu ke třem asistencím přidal první branku.

Angličané překonali urputnou izraelskou defenzivu podruhé v 64. minutě, kdy povedenou týmovou akci zakončil Palmer. Jeho premiérový gól na turnaji hlavní sudí potvrdil až po dlouhém zkoumání videorozhodčího. V poslední minutě stanovil konečný výsledek střídající Archer střelou pod břevno.

„Mladí lvi“ navázali na výhru 2:0 nad Izraelci ve skupině, kde hrála i česká reprezentace, a na turnaji zvítězili také v pátém duelu bez inkasované branky.

Španělští hráči roznesli Ukrajinu a zahrají si finále proti Anglii
Španělští hráči roznesli Ukrajinu a zahrají si finále proti Anglii

Španělé sice odstartovali aktivněji, ale úvodní gól ve 13. minutě po Mudrykově akci vstřelil Ukrajinec Bondarenko. Jeho protějšek s kapitánskou páskou Ruiz ale už za čtyři minuty vyrovnal střelou, kterou lehce tečoval slávistický obránce Talovjerov.

Ve 24. minutě otočil skóre Sancet ranou zpoza šestnáctky. Soupeři spolu na závěr skupiny remizovali 2:2 a tímto výsledkem mohl skončit i první poločas, ale Sikanův volej vyrazil španělský brankář Tenas.

Mužstvo „La Rojita“ po změně stran dominovalo a přidalo tři góly. Brankáře Trubina přesnými pokusy prostřelili Blanco, střídající Oroz a Sergio Gómez. Ukrajinské mužstvo tak nenavázalo na překvapivý čtvrtfinálový triumf 3:1 nad Francií.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Gruzii a Rumunsku - semifinále:

Izrael - Anglie 0:3 (0:1)
Branky: 42. Gibbs-White, 64. Palmer, 90. Archer.

Španělsko - Ukrajina 5:1 (2:1)
Branky: 17. Ruiz, 24. Sancet, 54. Blanco, 68. Oroz, 78. S. Gómez - 13. Bondarenko.

Vstoupit do diskuse
2
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud