10. července 2023 • 11:48

Anglický hrdina: po 39 letech vychytal titul, nedostal gól. Rekordní přestup?

Autor: dk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fantastické. Jiným slovem nelze jeho výkony vystihnout. Brankář James Trafford příslovečně zamkl svou bránu, neinkasoval jediný gól a dovedl Anglii po 39 letech k triumfu na malém EURO. „Již roky lidem říkám, že budu jedničkou City i anglické reprezentace. Lidé kolem mě mi důvěřují a já si opravdu věřím, že se mi to povede,“ má odchovanec Manchesteru City sebevědomí na rozdávání. Nyní jej čeká rekordní přestup.



Tenhle kluk z farmy si žije svůj sen. Již krátce poté, co jej ve dvanácti letech přivedl do své akademie Manchester City, bylo všem jasné, že Jamese Trafforda čeká zářná budoucnost.

„Už když jsme byli malí, říkal jsem mu, že bude světový gólman. I na tréninku mu bylo skoro nemožné dát gól. Soustředí se pouze sám na sebe, věří si, ale rozhodně není arogantní. Je to normální kluk se zdravým sebevědomím,“ vystihl svého dlouholetého parťáka Cole Palmer.

JAMES TRAFFORD

Narozen: 10. 10. 2002 v Greysouthenu v Anglii (20 let)
Výška/váha: 192 cm/83 kg
Dospělá kariéra: Accrington (2021–22, host.) 11 zápasů/26 inkasovaných gólů/2 čistá konta, Bolton (2022–23, host.) 74/58/33
Reprezentace U21: 11 zápasů/2 inkasované góly/9 čistých kont
Největší úspěchy: vítěz EURO U21 (2023)

Chválou nešetřil ani sám trenér vítězů Lee Carsley. „Byl úžasný po celý turnaj. Jeho výkony byly klíčovou součástí našeho úspěchu. Nejenže neinkasoval jediný gól, což je ohromný počin, ale navíc perfektně zakládá útoky. Jeho rozehrávka je senzační,“ opěvoval prvního gólmana, jenž v historii EURO do 21 let neobdržel branku.

Ruce si nyní mohou mnout především v Burnley. Nováček Premier League se totiž již před začátkem turnaje domluvil s Manchesterem City na Traffordově příchodu. Burnley, které trénuje legenda City Vincent Kompany, zaplatí anglickým mistrům za Trafforda i s bonusy 19 milionů liber (530 milionů korun). Půjde tak o nejdražší přestup v historii „Clarets“.

Pro leckoho je taková suma za gólmana, jenž doteď chytal nejvýše pouze League One, což je třetí nejvyšší anglická soutěž, příliš vysoká. „Nemám o něj vůbec strach. Má mentalitu top hráče. Neustále na sobě pracuje a je neuvěřitelně odhodlaný za žádnou cenu nedostat gól. Bude jistě skvělý,“ věří však Traffordovi trenér Carsley.

Traffordova čísla na turnaji

Zápasy: 6
Inkasované góly: 0
Očekávané inkasované góly: 4,29
Zákroků: 16
Chycených penalt: 1
Úspěšnost přihrávek: 87,4 %

Vstoupit do diskuse
1
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud