15. května 2018 • 09:24

Sudí Proske si znepřátelil Iry. Vyloučil brankáře v penaltovém rozstřelu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když čtvrtfinále evropského šampionátu hráčů do 17 let mezi Nizozemskem a Irskem dospělo do penalt, hlavní postavou dramatického mače se překvapivě nestal nikdo z hráčů. Nejvíce pozornosti na sebe překvapivě strhnul Zbyněk Proske. Český sudí, který měl zápas na starosti, udělil nevídanou červenou kartu v době, kdy vrcholil penaltový rozstřel.



Čtvrtfinálový zápas došel do penalt za stavu 1:1. Zatímco na straně Irů hned první střelec selhal, Nizozemci byli všichni přesní, pátým pokusem mohl rozhodnout mladý talent Chelsea Daishawn Redan.

Ale nedal.

Redanovu střelu vyrazil gólman Jimmy Corcoran. Jenže jeho radost z toho, že rozstřel ještě minimálně o jednu sérii prodloužil, mu nevydržela dlouho. Do hry totiž vstoupil český sudí Zbyněk Proske, který si všiml, že mladý Ir vyběhl z brankové čáry předčasně.

Proske nařídil penaltu opakovat, k tomu ale udělil Corcoranovi žlutou kartu. A jelikož irský gólman už jednu měl, proti Redanově opakovanému pokusu se musel postavit hráč z pole. A ten už Nizozemcovu střelu nezastavil, mladíček z Chelsea tak poslal Oranjes do semifinále.

"Brankářova levá noha je jednoznačně na čáře. Nechápu, proč mu rozhodčí dal druhou žlutou kartu," divil se na Twitteru David Meyler, který obléká dres irského áčka.

"Nejdivnější scéna, jakou jsem kdy ve fotbalovém zápase viděl. Ostudný výkon rozhodčího," nešetřil Proskeho redaktor Goal.com Ronan Murphy. Irští fanoušci na sociálních sítích požadují, aby UEFA českého sudího suspendovala.

Český rozhodčí učinil verdikt na popud pomezního, který jej na přestupek upozornil. Ačkoli šlo o dosti necitlivý zásah do hry, vše bylo podle pravidel. Pokud hlavní rozhodčí nařídí opakování pokutového kopu, je povinen brankáři žlutou kartu udělit.

„Neměl jsem na výběr, opakování pokutového kopu mi signalizoval asistent. Stejně bych se rozhodl v každém zápase,“ vysvětlil Proske svůj počin pro Seznam Zprávy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud