Martin Mls
3. září 2020 • 14:50

Jednadvacítka počítá zisky: nabrala sebevědomí a našla nového střelce

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
1
  • Čeští fotbalisté do jednadvaceti let uspěli v kvalifikačním utkání na hřišti San MarinaČeští fotbalisté do jednadvaceti let uspěli v kvalifikačním utkání na hřišti San MarinaFOTO: Martin Gregor

    Skoro deset měsíců. Tak dlouho česká jednadvacítka nehrála zápas, i její program nabourala pandemie koronaviru. Středeční restart v San Marinu se povedl dokonale: Češi v šestém dílu kvalifikace na EURO vyhráli 6:0 a do pondělní bitvy s Chorvatskem můžou jít v relativní pohodě. „Na hráčích bylo vidět, že se na sraz těšili. Mám dobrý pocit z každého tréninku a jsem rád, že jsme si to přenesli do zápasu,“ chválil trenér Karel Krejčí. Co všechno ukázala vítězná partie s trpaslíkem? iSport.cz vybral pět důležitých detailů.

  • Velká dávka sebevědomí

    Útočník Václav Drchal se raduje z branky za českou jednadvacítku v utkání proti San MarinuFoto twitter.com/ceskarepre_cz

    Dlouhá zápasová pauza nikdy není ideální – natož pro reprezentaci, kde hráči spolu nejsou tak často jako v klubu. Jednadvacítka měla při obnovené premiéře štěstí na soupeře: San Marino je outsider české skupiny, prohrálo všechny zápasy a v kvalifikaci na EURO se ani jednou netrefilo. Češi toho využili, oblíbenému protivníkovi stejně jako loni v listopadu nasázeli šest gólů a získali důležitou dávku sebevědomí před pondělní válkou s Chorvatskem, spolufavoritem skupiny. „Nehráli jsme spolu deset měsíců, takže po restartu je takový výsledek pro celý tým a morálku výborný,“ shrnul zaskakující kapitán Michal Sadílek.

  • Pořád první!

    Čeští fotbalisté do jednadvaceti let při zápase proti San MarinuFoto twitter.com/ceskarepre_cz

    Pohled na tabulku je pro české mládence příjemný: v šesti kvalifikačních utkáních ani jednou neprohráli a vedou svoji skupinu. Na druhé Řecko mají čtyřbodový náskok, ale tyhle počty trochu matou. Řekové odehráli o dva zápasy méně: ve čtvrtek večer je čeká žhavý duel v Chorvatsku, které bude chtít zachránit mizerně rozjetou kvalifikaci, a v neděli budou usilovat o povinné tři body v San Marinu. Na mistrovství Evropy do Slovinska a Maďarska postoupí vítězové devíti skupin a pět nejlepších z druhých míst, původně plánovaná baráž byla zrušená.

  • Nový střelec

    Útočník Václav Drchal se dvakrát gólově prosadil v zápase české jednadvacítky proti San MarinuFoto Martin Gregor

    Sparťanský supertalent Adam Hložek v první polovině kvalifikace nastřílel tři góly, ale před zářijovým srazem povýšil do reprezentačního áčka. V San Marinu se jednadvacítka bez něj v pohodě obešla – i díky dvěma zásahům Václava Drchala, sparťana hostujícího v Mladé Boleslavi. „Neřekl bych, že zápas zlomily moje dva góly v prvním poločase, spíš nám pomohly se uklidnit. Za oba jsem rád,“ vykládal Drchal. Na prázdném stadionu v Serravalle sahal po hattricku a zamotal kouči Krejčímu hlavu: ukáže před Chorvatskem znovu na Drchala, nebo dá přednost prověřenému Ondřeji Šašinkovi?

  • Krejčí? Jistota

    Čeští fotbalisté do jednadvaceti let vstřelili v kvalifikaci proti San Marinu šest branekFoto Martin Gregor

    Jeden Krejčí (Karel) šéfuje týmu od lavičky, druhý Krejčí je specialistou na San Marino. Sparťan Ladislav Krejčí hraje v jednadvacítce stopera a dává důležité góly: v obou zápasech s posledním týmem skupiny se trefil dvakrát. S pěti góly je najednou nejlepším českým střelcem v kvalifikaci. „Rád bych dal gól i v klubu, ale aspoň takhle. Snad to bude pokračovat a vyhraju nejlepšího střelce týmu,“ chechtal se Krejčí na konci úspěšného středečního večera. Schoval si něco i na Chorvatsko?

  • Nové možnosti

    Záložník české jednadvacítky Pavel Šulc se zapsal mezi střelce v utkání proti San MarinuFoto Martin Gregor

    Už v první polovině kvalifikace se trenér Krejčí mohl opřít o pestrou paletu hráčů, kteří v klubech pravidelně nastupují. Obzory mu rozšířilo i San Marino: ve svém prvním zápase za jednadvacítku obstál slávistický stoper David Zima, sparťanský záložník Adam Karabec i jarní ligová kometa Michal Beran. Premiérový gól si vychutnal budějovický záložník Pavel Šulc. „Hlad po gólech měl celý tým a taky jsem rád, že nikdo z nových tváří nezklamal. Naopak, konkurence je u nás čím dál větší,“ pochvaloval si trenér Krejčí. „Před dalšími zápasy je to jen dobře.“

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud