Jakub Dvořák
7. října 2021 • 13:13

Anglický rebel. Žambůrkův odchod mrzel Slavii, hraje jen přáteláky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo léto, ale nad Edenem se nesla mračna. Nejen že ambiciózní projekt Slavie v roce 2018 nedosáhl na ligový trůn, ale zároveň „sešívaní“ přišli o dva talentované hráče. Pavel Bucha utekl do Plzně, o tři roky mladší Jan Žambůrek nabral směr Ostrovy. Společného mají více: oba šikovní záložníci, zastupuje je stejná agentura a zároveň si předali pomyslnou štafetu v reprezentaci do 21 let. Dvacetiletá naděje Brentfordu si dnes může odbýt premiéru v Kosovu.



Rozhořčení panovalo obrovské. Když se vedení Slavie před více než třemi lety dozvědělo o záměrech Pavla Buchy a jeho agentury Sport Invest, běsnilo na všechny strany.

Předseda Jaroslav Tvrdík tehdy vyhlásil jedné z největších sportovních agentur v tuzemsku válku. To však ještě netušil, že na konci léta přijde druhá ťafka – pro jeden z největších talentů v červenobílé líhni přišel Brentford a díky výstupní klauzuli přetáhl Jana Žambůrka na Ostrovy.

„Pozůstatek minulosti spolupráce s agenturou Sport Invest. Klub o hráče stál, byla však uplatněna výstupní doložka. Stále platí, že s touto agenturou klub smluvní vztahy s výjimkou na stávající hráče neuzavírá. A bez výjimky platí zákaz doložek,“ vysvětloval Tvrdík na Twitteru rozzlobeným fanouškům ztrátu mladého fotbalisty.

Jsme v roce 2021. Slavia už přes dva roky opět podepisuje hráče zmíněné agentury a Žambůrek má před sebou premiéru v reprezentaci do 21 let. „Je to hráč, který může do týmu přinést nové prvky. Honza v předchozích reprezentačních výběrech i na záznamech z Brentfordu, které jsme viděli, předváděl velkou kvalitu a bude přínosem pro naše mužstvo,“ slibuje si trenér Jan Suchopárek.

Český záložník Jan Žambůrek v utkání FA Cupu proti Leicesteru
Český záložník Jan Žambůrek v utkání FA Cupu proti Leicesteru

Silná levačka, cit pro kombinaci a mimořádná průniková přihrávka. To jsou aspekty, které plavovlasého mladíka zdobí. Ještě unikátnější je jeho vývoj na Ostrovech. K nominaci do reprezentace v posledních týdnech nepotřeboval žádné soutěžní utkání. Brentford totiž před pěti lety rozpustil mládežnickou akademii a opustil struktury FA.

Cílem majitele Matthewa Benhama, který sází na datovou analytiku a angažuje se také v dánském Midtjyllandu, bylo zamezit větším klubům, aby dál zneužívaly možnosti krást vypiplané mladíky za hubičku. V reálu to znamená, že klub ze západu Londýna přivádí hráče ve věku 17 až 18 let do béčka, které hraje pouze přátelská utkání.

Na výsledek se nedbá. Důležitá je konfrontace s dospělým fotbalem. Soupeři jsou různí. Během sezony je to třeba Dulwich Hamelt, tým ze šesté nejvyšší soutěže. Jakmile mají elitní ligy volno, síly změří brentfordská rezerva s Chelsea, Manchesterem United či Bayernem Mnichov.

„Viděl jsem několik utkání béčka Brentfordu a musím říct, že proti nim nastupují za jiné rezervy hráči, kteří naskakují i do Premier League. Úroveň zápasů je velice dobrá. A i když se Honza do áčka nedostává, u nás si místo zaslouží,“ má jasno Suchopárek. Našlápnuto do něj ovšem Žambůrek měl. V minulé sezoně, kdy Brentford bojoval o postup mezi anglickou elitu, pravidelně chodil na lavičku. V závěru jej však vyřadilo zranění kotníku.

„Čtyři a půl měsíce jsem byl zraněný, měl jsem problém s kotníkem, ale už jsem v pořádku. Mám za sebou několik zápasů za béčko, trénuju na sto procent, takže žádný problém nemám. Uvidíme, co dál,“ popsal současný stav nováček v partě „lvíčat“ po příjezdu do Prahy.

Pár tréninků nyní absolvoval i s áčkem. Jenže získat flek v týmu Thomase Franka není lehký úkol. V létě „včely“ na přestupovém trhu utratily rekordních 1,1 miliardy korun. Konkurence se nafoukla do závratných výšin. A v Premier League se po skalpu Arsenalu či plichtě s Liverpoolem honosí na sedmé příčce.

I proto Brentford hledá řešení, jak kreativního záložníka dál rozvíjet. Podle informací iSport.cz je velmi pravděpodobné zimní hostování. V úvahu připadají kluby z Championship či cesta na sever, kde má klub konexe u již zmíněného Midtjyllandu.

Viktor Schejbal, šéfskaut Sport Investu

„Honza se dal obdivuhodně rychle dohromady po zranění, pečlivě pracoval na návratu do tréninkového a zápasového režimu. Brentford má velký zájem o jeho další sportovní rozvoj, společně řešíme možnosti hostování a získání nutné zápasové praxe. Variant je k dispozici více v Anglii i dále v Evropě. Jeho cílem ve střednědobém horizontu je jednoznačně návrat do prvního týmu Brentfordu.“

Brentford Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud