Martin Mls
12. října 2021 • 14:30

Jednadvacítka hraje proti Kosovu o komfort. Chce se naladit před Anglií

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud máte rádi seriály, tenhle vás zatím musí bavit. Nová jednadvacítka rozjela kvalifikaci na EURO nejúspěšněji za posledních dvanáct let a po dnešní partii s Kosovem může být ještě lépe. Ideální pohled na tabulku by měl na konci večera v Českých Budějovicích vypadat takhle: čtyři zápasy, dvanáct bodů, první místo. Půjde i o co nejlepší pozici před listopadovým šlágrem v Anglii, což je hlavní favorit české skupiny.



Když Přemysl Otakar II. dal v dávném roce 1265 svému prominentnímu rytíři Hirzovi pokyn, aby na soutoku Vltavy a Malše vyprojektoval nové královské město, sotva mohl tušit, že se z něj jednou stane i zajímavá fotbalová pevnost. Do Českých Budějovic ráda jezdí nová jednadvacítka: před měsícem tam vyhrála první dva zápasy kvalifikace na mistrovství Evropy a dnes na to může navázat. Mimochodem, v útulné aréně Dynama neprohrála ani předchozí generace, která postoupila na EURO.

„Hodně se o tom bavíme, mně i hráčům se tady na jihu líbí. V září jsme v Budějovicích odehráli dva úspěšné zápasy a bylo by příjemné na to navázat,“ hlásil trenér Jan Suchopárek z týmové základny na Hluboké den před odvetou s Kosovem.

Ve čtvrtek čeští mládenci zvládli rozbahněnou bitvu v Prištině (1:0) – a i dnes mají o co hrát. V první řadě o potvrzení pozice posledního stoprocentního týmu ve svojí skupině: nečekaně už stihla zakopnout i silná Anglie, která před pěti dny ztratila vedení 2:0 ve Slovinsku a nakonec jen remizovala.

„Výsledkově jsme na tom zatím dobře, ale herně to úplně ideální není. První tři zápasy ukázaly, že mužstvo má solidní charakter, je pracovité a postupně se zlepšuje. Pořád ovšem máme velké rezervy, které potřebujeme odstraňovat,“ pravil Suchopárek.

Jeho tým za 270 minut ani jednou neinkasoval, defenziva v čele se spolehlivým brankářem Matějem Kovářem zatím funguje výtečně. Nový tým nabírá sebevědomí, ovšem vpředu mu zůstává dluh: dva ze tří zápasů proti outsiderům Češi vyhráli jen o gól a museli se zbytečně nervovat.

Schází též výraznější gólové příspěvky od útočníků, kteří se v kvalifikaci podepsali pod jedinou z šesti tref. V klíčových chvílích musejí zaskakovat třeba obránci: proti Slovinsku rozhodl Martin Vitík, vítězství v Kosovu vystřelil Adam Gabriel. To nejtěžší přitom teprve přijde, už 11. listopadu českou partu čeká válka v Anglii a ošidná série dalších tří duelů venku. I proto by to po dnešku chtělo mít komfortních dvanáct bodů.

„Pořád jsme na začátku. Naším cílem je hrát mezi nejlepšími a víme, že nás čekají daleko těžší utkání. Teď je pro nás povinností vytvořit si dobrou výchozí pozici pro listopadový dvojzápas, který hodně napoví o šancích na postup,“ zavelel Suchopárek. Zafunguje znovu budějovické kouzlo?

1. Česko 3 3 0 0 6:0 9
2. Albánie 4 3 0 1 7:4 9
3. Anglie 3 2 1 0 5:2 7
4. Slovinsko 4 1 1 2 3:5 4
5. Kosovo 3 1 0 2 2:3 3
6. Andorra 5 0 0 5 0:9 0

Góly

Domácí: 10. Sejk, 38. Gabriel, 57. Fila

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kovář – Gabriel (83. Jurásek), Vitík, Knapík, Fukala – Kaloč (C, 83. Krunert), Šulc (69. Kohút), Žambůrek – Karabec, Sejk (46. Fila), Ostrák (69. Červ)

Hosté: Nreca-Bisinger – A. Hoti, Kurtulus (C), Zumberi – Krasniqi (62. Limani), F. Hoti (63. Zeqiri), Kryeziu (71. Sadiku), Lushaku, Hoxha – Diamant Berisha (82. Tahiri), Marleku

Karty

Domácí: Knapík, Gabriel, Kaloč

Rozhodčí

G. Leibovitz – N. Dotan, T. Adi (ISR)

Stadion

Střelecký ostrov, České Budějovice (CZE)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud