Jakub Dvořák
27. března 2022 • 09:40

V Anglii je talent United ladem, za repre září! Kovář vládne brankářům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za poslední dva měsíce odchytal jediný zápas. A teď rovnou na repre sraz! Kdejakému brankáři by znervózněly ruce. Matěj Kovář ale mezi takové nepatří. Reprezentaci do 21 let s ledovým klidem podržel. Mužstvo Jana Suchopárka vykutalo důležitou výhru v Albánii a nadějný gólman zapsal páté čisté konto, což jej i nadále řadí na špici nejlepších brankářů kvalifikace.



Abyste zvládali nervové vypětí, musíte být odolný člověk. A abyste mohli být kvalitním brankářem, musíte přidat schopnost udržet si formu i v časech, kdy spoluhráče sledujte pouze z lavičky. Matěj Kovář jenž se v roce 2018 vydal z rodné hroudy v Uherském Hradišti na zkušenou do Manchesteru United, všechny tyto parametry splňuje.

Prokázal to v pátek večer v Elbasan Areně, kde svěřenci Jana Suchopárka potřebovali setřást albánský tlak. Češi, bránící jednogólový náskok, se ve druhém poločase ocitli v kleštích. Nedokázali proměnit pracně vytvořené brankové příležitosti a Albánci větřili šanci. Z branky však plála jistota, Kovář nepřipustil žádné zaváhání a když zlikvidoval i obrovskou šanci Tediho Cary, vše nasvědčovalo tomu, že se přiblíží pátému čistému kontu v kvalifikaci.

Matěj Kovář v kvalifikaci

19 střel na branku

15 zásahů

4 inkasované góly

5 čistých kont

„Matěj nám znovu pomohl. Jsem rád, že se mohu na kluky i realizační tým spolehnout. I díky tomu jsme první v tabulce. I když se nám občas nedaří podle představ, pomůže nám týmový duch a soudržnost,“ chválil Suchopárek mužstvo po hubené výhře.

Kovář se pátou nulou udržel v čele elitních brankářů společně s řeckým Konstantinosem Tzolakisem a Illanem Meslierem z Francie. Mezi nimi je však jeden zcela zásadní rozdíl - oba Kovářovi konkurenti už okusili elitní fotbal. Tzolakis tlačí na Tomáše Vaclíka v Olympiakosu a dostal šanci například v létě v boji o Ligu mistrů. Meslier je ještě o kus dál – drží post jedničky Leedsu z Premier League.

O tom se 21letému Čechovi zatím může jenom zdát. Na Ostrovech rozhodně neprožívá snovou cestu. Mnohdy opravdu lícuje s tou ze slavné pohádky O statečném kováři. Už minulá sezona byla trnitá. „Rudí ďáblové“ svolili, aby si mladý brankář zkusil angažmá v dospělém fotbale. Domluvilo se hostování v třetiligovém Swindonu.

Ale byl to průšvih jako vrata! Klub i Kovář se trápili. Nakonec došlo k předčasnému ukončení hostování a český gólman se raději vrátil zpátky do organizace United.

„Ve dvaceti to pro mě byla dobrá zkušenost, ale…,“ neskrýval Kovář, že očekával lepší průběh. Zatímco Swindon na jaře sestoupil o patro níž, Kovář chytal za juniorku Manchesteru a pravidelně trénoval s áčkem. „Po návratu ze Swindonu jsem byl zklamaný, ale hodně mi pomohl David de Gea a další gólmani. Radili mi a vyprávěli, co zažívali oni, když byli mladí,“ vykládal loni v létě na úvodním kempu „lvíčat“.

Letos v zimě mu Manchester prodloužil smlouvu do června 2023 s opcí a obratem jej poslal na druhou misi do třetí ligy. Tentokrát si jej vypůjčil Burton, který vede Jimmy Floyd Hasselbaink.

Ale ani pod někdejším elitním střelcem Kovářovi pšenka nekvete. Od 5. února proseděl deset zápasů na lavičce a v posledním utkání dokonce chyběl v nominaci. Odchytal pouze lokální pohárový duel s Leamingtonem, který Burton prohrál 0:1.

Přesto mu trenér českých brankářů Petr Kouba důvěřuje. „Snad dnes Matěj nedostane čtyři góly, to by pak náš rozhovor nemohl vyjít,“ zavtipkoval v pátek na závěr obsáhlého interview pro deník Sport, v kterém svého svěřence chválil.

Nadějný gólman večer nezklamal.

Nejvíce nul v kvalifikaci

5 - Kovář (ČR), Tzolakis (Řecko), Meslier (Francie)

4 - Hedl (Rakousko), Biai (Portugalsko), Agachi (Moldavsko)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud