Michal Kvasnica
9. června 2022 • 13:30

Báječná sezona českého mladíka (17) v Interu: tréninky s áčkem a titul s U19

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen áčko proti Cristianu Ronaldovi, ale také výběr do osmnácti let čeká v Lisabonu konfrontace s domácími Portugalci. A taky s Nory a Jižní Koreou. Na palubě letu do hlavního města dnes bude mít kouč Radek Bejbl k dispozici i čerstvého vítěze Primavery. Záložník Samuel Grygar ovládl renomovanou italskou juniorskou soutěž s Interem Milán, kam přestoupil v létě 2020.



V šestnácti vyměnil Bazaly za San Siro. O necelé dva roky později už kromě tréninků s A-týmem v životopise Samuela Grygara svítí prestižní údaj: vítěz Primavery.

„Neskutečný úspěch. Pro mě osobně, pro tým i pro celý klub,“ vypráví středopolař, na kterém si nejen trenér Cristian Chivu cení především komplexnost a mentální vyspělost.

Stodvacetiminutové drama na konci května proti AS Řím na neutrální půdě ve městě Reggio Emilia bylo v Itálii ohromně sledované. Preview v médiích, přímý přenos, následné detailní rozbory v televizních studiích... Fakt velká věc a absolutně žádný pouťák. Naopak. Kvalitní fotbal.

Inter se přitom do finále málem nedostal. Tři dny před ním prohrával v semifinále s Cagliari o poločase už 0:3. „Lidé pomalu odcházeli domů, mysleli si, že je hotovo,“ popisuje Grygar, jenž šel do hry v závěru a pomohl k remíze 3:3. Prodlužovalo se, ale na penalty nedošlo. Milán postoupil díky pravidlu o lepším postavení v tabulce po základní části.

Rozhodující duel už osobně sledovala rodina. Rovněž se nevyvíjel dobře, neboť AS se dostal v 70. minutě do vedení. To už byl čtvrt hodiny na place i Grygar. A znovu přispěl k obratu na 2:1. Inter tak v šedesátileté historii Primavery slavil zisk mistrovského titulu už podesáté.

Samuel Grygar vyhrál s Interem italskou juniorskou ligu
Samuel Grygar vyhrál s Interem italskou juniorskou ligu

„Finále mělo obrovské tempo. Jsem rád, že se nám s klukama podařilo emoce pozitivně zvládnout. Sice jsme prohrávali, ale pořád jsme si věřili,“ říká. „Moc pro mě znamenalo, že přímo v hledišti byli taťka, mamka, brácha i strejda. Užili si se mnou velký den, i když byli nervóznější než já. Taťka se dokonce rozbrečel a na krajíčku měla i mamka, byli na mě hrdí,“ dodává s úsměvem.

Pro Grygara šlo o vynikající závěr průlomové sezony. Na jejím začátku byla premiérová příprava s kategorií U19. Teprve se mělo vidět, jak si povede. „A nakonec jsem zůstal a nasbíral zhruba třicet startů. O tom jsem ani nesnil, musím poděkovat spoluhráčům a trenérovi,“ zmiňuje Rumuna Chivua, bývalého skvělého obránce a vítěze Ligy mistrů.

Její mládežnickou verzi, tzv. UEFA Youth League, si v nedávno skončeném ročníku zahrál i Grygar. Nastoupil proti Šeriffu Tiraspol, Realu Madrid a Žilině. Právě MŠK překvapivě vystavil Interu ve vyřazovací fázi v únoru stopku. „Proto bude naším dalším cílem v příští sezoně v Lize mistrů víc uspět, stejně tak v domácím poháru. A samozřejmě se pokusit obhájit titul.“

Ještě předtím však reprezentační osmnáctku čeká turnaj v Lisabonu. „Chceme se hlavně dobře připravit na zářijovou kvalifikaci na EURO, kde máme ve skupině Řecko, Švýcarsko a Andorru, abychom postoupili do další fáze a nejlépe až na šampionát. Motivací mám spoustu, těším se,“ uzavírá Grygar.

V nominaci má Radek Bejbl ještě další dva fotbalisty působící v zahraničí: Lucase Kubra z belgického Sint-Truidenu a Lukáše Ambrose z německého Wolfsburgu. Zkušenosti s českou FORTUNA:LIGOU mají slávističtí Danielové Samek se Šmigou, ostravský Matěj Šín a Daniel Kutík z Hradce Králové.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud