3. září 2008 • 17:40

Kaplan: Hráče trénink baví

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé bylo volání expertů, aby se členem realizačního týmu fotbalové reprezentace stal specialista na fyzickou přípravu



Vyslyšel ho až nový kouč Petr Rada, který si přizval do zavedeného týmu spolupracovníků také Aleše Kaplana - pedagoga z FTVS, který už řadu let působí ve stejné roli kondičního trenéra u fotbalistů Sparty Praha a také u basketbalistek USK Praha. Kaplanova práce se okamžitě odrazila na pestrosti tréninků.

Když si Rada vybral Kaplana, vyrojily se spekulace, zda hvězdy, sjíždějící se do národního týmu z celé Evropy, budou mít na jeho činnost pozitivní pohled.

Zatím se ale zdá, že tato volba byla dobrým tahem. Zatím nejvýznamněji se to projevilo na dnešním tréninku reprezentace v Kunicích, který se odehrával z větší části v jeho režii.

Nácvik koordinace, "opičí" dráha, zaměřená na výbušnost a odraz, i další nácviky hráče zjevně bavily. A to i přesto, že v klubech na to nejsou vždy zvyklí.

"Až jsem byl překvapen, že v některých špičkových klubech kondičního trenéra vůbec nemají," svěřil se Kaplan novinářům v Kunicích.

Právě spolupráci s klubovými kolegy si dal totiž na úvod své práce za úkol. Jeho prvním krokem po příchodu k mužstvu byla žádost na hráče, aby ve spolupráci se specialisty vyplnili dotazník.

"Ten je pro mě základem pro vybudování databáze o všech hráčích, podobně jako to mám u Sparty i basketbalistek," vysvětlil svůj záměr. Většina klubů reagovala velmi vstřícně.

"Ze dvou třetin už mám velmi kvalitní podklady a například s trenéry v Anderlechtu už živě komunikujeme přes e-mail," uvedl Kaplan.

Od začátku prý dobře věděl, že kondici zvlášť na krátkých soustředěních během sezony dohnat nelze, stejně tak prý nejde během pár dnů hráče dostat na stejnou úroveň.

"Každý si přiveze z klubu jinou zátěž a z toho musíme vycházet. Zde jde spíše o krátkodobou činnost a také o spolupráci s klubovými specialisty.

Nemohu zasahovat do jejich přípravy, jen jim na základě výměny údajů nabídnout totéž směrem od nás," řekl Kaplan, který už také poznal, že některé kluby si své know-how tvrdě hájí.

I na dnešním tréninku bylo znát, že hráče jeho způsob přípravy zaujal. Na pokyny dávali velký pozor, i když ani při tom nezapomněli na obvyklé poznámky a komentáře.

Kaplan ale tvrdil, že si toho ani ve svém zaujetí nevšiml. "Já jsem se během své práce už naučil sledovat především pohyb, a tak komentáře asi vůbec nevnímám," naznačil, že během tréninku nemá čas, aby sledoval připomínky a legrácky.

Ve své práci je už uznávaným odborníkem, ale připomíná, že u fotbalové reprezentace není historicky prvním mužem, který by se věnoval fyzické připravenosti.

"Už dokonce za první republiky podobní trenéři s mužstvem spolupracovali," naznačil, že jde tak trochu o návrat k tradici, i když tehdy byly možnosti podobných odborníků výrazně omezené.

Kaplan svoji práci musí skloubit se svým pedagogickým povoláním, působením ve Spartě a u basketbalistek. "Je to na úkor mého volného času, ale je to ocenění mojí práce i fakulty," svěřil se krátce předtím, než odjel do Prahy na odborný seminář, který si prý nemohl nechat ujít.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud