Pavel Hartman
7. června 2010 • 10:28

MS v ráji kriminality. Krev teče už v přípravě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svět už je v Africe. Ale dostane se mu bezpečí? Klíčové téma „přiživila“ necelý týden před zahájením šampionátu divoká přestřelka s jedním zabitým policistou. Pořadatelská země i FIFA opakují, že veškeré obavy jsou zbytečné. Opravdu?



Ozbrojení zloději ujížděli s ukradenou dodávkou s balíkem peněz. Policisté se je snažili zastavit. Padly výstřely, jeden strážce zákona byl zastřelen, druhého s těžkými zraněními odvezli do nemocnice. To vše v Johannesburgu, pouhých šest dní před startem mistrovství světa a jen nedaleko od přechodného domova fotbalistů Mexika a Pobřeží slonoviny.

Už když Mezinárodní fotbalová federace přiřkla Jihoafrické republice pořadatelství šampionátu, mnoho lidí to doprovodilo povzdechem: A nezbláznil se tu někdo? Teď tyhle hlasy opět ožily. Celý svět má strach, jestli na nejprestižnějším fotbalovém turnaji této planety bude bezpečno.




„Každý rok přijede do Jihoafrické republiky 11 milionů turistů a nikdo z nich neřekl, že by se do ní nevrátil,“ opakuje Sepp Blatter, šéf Mezinárodní fotbalové federace. „Bude to nádherný a jedinečný šampionát,“ slibuje.

Tenhle nápad, pro mnohé bláznivý, je jeho dítě. Nikdo jiný se nebil za premiérové mistrovství světa v Africe jako on. „Byl to můj sen a nyní se splnil,“ přiznává. Jenže kdekdo k tomu přidává: Jen aby se sen nezměnil v doživotní můru.

V téhle zemi se denně stane více než 50 vražd a přes tisíc znásilnění. Agentura OSN pro drogy a kriminalitu k tomu dodává: jeden zavražděný na dva tisíce obyvatel, jeden znásilněný, či lépe řečeno znásilněná, na tisícovku.

Nepokoje před šampionátem v Africe Nepokoje před šampionátem v AfriceFoto ČTK/ AP


Nyní v ráji kriminality vypukne historicky první mistrovství světa v Africe. Mimořádně náročná akce na zajištění klidu a pořádku. Městy a stadiony korzují statisíce lidí různých ras a národností, po hřištích se pohybují milionové hvězdy a do toho výstrahy teroristů.

Zvládnou Jihoafričané tenhle nápor? Když mají problémy v tomto směru sami se sebou? „Nebojte se, jsme připraveni,“ říká Danny Jordaan, prezident organizačního výboru.

Přípravy byly vskutku pečlivé. Do „šampionátové mobilizace“ JAR investovala přes 146 milionů dolarů. Počet policistů v zemi vzrostl ze 145 tisíc na 200 tisíc. K ruce jim budou tisíce vojáků.

Speciální jednotky absolvovaly výcvik pro případ napadení biologickými a chemickými zbraněmi. Pomoc poskytl Interpol. Dal k dispozici databázi rizikových osob a nabídl asistenci při mobilních pasových kontrolách a při vstupech na stadiony, respektive na tréninkové základny jednotlivých týmů.

Vylepšila se i technika. Ve vzduchu budou létat nové vrtulníky a vojenské bojové letouny, po dálnicích bude jezdit sto nových žihadel BMW. V zásobě je deset nových vodních děl na zklidnění rozbouřených davů. Týmy budou hlídat obrněné vozy i váleční veteráni z Iráku či Afghánistánu. Ale bude to stačit?

Kdekdo má stále před očima lednový násilný útok na autobus fotbalistů Toga při cestě na Africký pohár národů v angolské provincii Cabinda. Nepřežili ho tři lidé.

„Nešťastný útok na autobus Togu přinesl mnoho smutku, nicméně angolské autority okamžitě zajistily zatčení viníků. Tím se jasně ukázalo, že Afrika nebude tyto barbarské činy tolerovat,“ zdůrazňuje Bheki Cele, hlavní bezpečnostní komisař šampionátu.

„Bezpečnostní připravenost JAR nemůže být posuzována nebo snižována na základě incidentu jiné země,“ doplňuje.

„Angola je suverénní země, s vlastní armádou a policií. Nemá s námi nic společného. Je to, jako kdybyste se ptali Angličanů, jak budou reagovat na střelbu ve finském Espoo,“ přidává Jordaan s poukazem na nedávný hrůzný incident a pokračuje: „Místo toho by se všichni měli ptát, jak byl u nás šťastný národní tým Anglie v kriketu. Nebo Barcelona či Manchester United. Ti všichni u nás byli spokojení a nic se jim nestalo.“

Nepokoje před šampionátem v Africe Nepokoje před šampionátem v AfriceFoto ČTK/AP


Od roku 1994 hostila JAR hned 147 velkých sportovních akcí světového významu. A bez výrazného bezpečnostního karambolu. To je hlavní trumf pořadatelů.

Věří, že tím dalším se stane bezpečnostní specialita: vlaky s policejními stanicemi a celami přímo na kolejích. „Zavřeme výtržníky za mříže už během cesty. Je to vůbec poprvé v historii,“ chlubí se Jordaan. Vlakové soupravy s mřížemi budou vozit návštěvníky mistrovství z Johannesburgu do Kapského Města a z Port Elizabeth do Durbanu.

Do prevence se zapojil také nedávno prezident JAR Jacob Zuma. Projevem varujícím před možnými únosy dětí.

„Únosy jsou v naší zemi vcelku novým fenoménem, nesmíme tuhle hrozbu brát na lehkou váhu. Děti pohybující se samostatně v okolí stadionů se mohou stát snadným terčem únosců,“ prohlásil. Státní orgány v rámci prevence prodloužily prázdniny v jihoafrických školách o konání mistrovství světa.

Ostražitost je zkrátka symbolem šampionátu. Odstartuje už za čtyři dny.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud