9. června 2010 • 04:59

Brankář musel odjet z MS. Jeho syn má leukémii

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho příběh otřásl celou Austrálií. Populární fotbalový brankář Brad Jones odcestoval z mistrovství světa v JAR zpátky za rodinou, protože lékaři u jeho čtyřletého syna našli leukémii. FIFA už dala najevo, že u Australanů udělá výjimku a dovolí týmu donominovat za Jonese jiného gólmana.



Obrovsky se na mistrovství světa těšil, pilně se na něj připravoval. Pak se ale k 28letému Bradu Jonesovi donesla do té dálky strašná novinka. Manželka mu do telefonu řekla: „Brade, Luca má leukémii.“

Australská brankářská dvojka se ze zprávy jen těžce vzpamatovávala. Všechno, o co se tak dlouho snažil, všechno, kvůli čemu tak neúnavně dřel, bylo najednou nepodstatné. Okamžitě se s týmem rozloučil a vydal se za nemocným synkem do Francie.

„Ještě před tím nám ale řekl, abychom se na turnaji prali ze všech sil o nejlepší výsledek,“ popisuje australský kapitán Lucas Neill. „Že nám bude u televize fandit.“

575928:gallery:true:true

Australané bezprostředně po Jonesově odjezdu sehráli přípravné utkání proti USA, prohráli ho. A Neill připustil, že na vině je i temná atmosféra, která na reprezentaci padla po brankářových problémech.

„Pro nás to bylo přímo brutální,“ tvrdil Neill. „Oproti téhle tragédii je všechno směšné. I samotné mistrovství světa. Přejeme Bradovi i jeho rodině, aby byli silní a měli dost štěstí.“

Podle Neilla je teď australský tým semknutější než kdy před tím. V hlavě to nosí každý, vždyť tenhle národní tým je prý jako rodina. „Bradovo neštěstí tíží každého, jako by se to přihodilo jemu samotnému. Tahle sounáležitost vychází z kořenů australské historie, kultury.“

575927:gallery:true:true

Už ve zmíněné přípravě proti USA poslali kamarádi svému spoluhráči vzkaz. Jakmile útočník Tim Cahill vstřelil gól, ukázal směrem do kamery gesto jako když v náručí kolíbá malé dítě. Jindy je to velké klišé, nic originálního. Teď se draly slzy do očí.

Cahill a ostatní Australané chtějí takhle v JAR slavit co nejčastěji. Nejen kvůli sobě. Nejen kvůli své zemi. I kvůli jednomu prckovi, co teď bojuje o svůj život.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud