Pavel Hartman
11. června 2010 • 04:00

Zakažte ty trubky, volá zbytek světa. Marně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Měli by to zakázat,“ říká o trubkách Xabi Alonso – jenže kdepak s tím na Jihoafričany! Sekačka sluchu. Žádné vlajky, žádné transparenty, žádné pokřiky, ale vuvuzela. Trubka dlouhá většinou šedesát centimetrů, vážící sto gramů a vydávající zvuk slona bude vládnout fanouškům na světovém šampionátu.



Nejeli jste do Afriky, ale chcete si doma navodit atmosféru, v níž se ode dneška bude bojovat o titul mistrů světa? Je to snadné: pusťte si sekačku na trávu, respektive motorovou pilu, k tomu si zapněte rádio hezky nahlas a máte to.




Přesně takový randál totiž umí udělat vuvuzela, plastová trubka, bez níž jihoafrický fanoušek do ochozů stadionu nevleze. A pokud má dobré plíce, může vyloudit z tohoto lidového nástroje až 127 decibelů.

„Bude to náš dvanáctý hráč,“ shodují se reprezentanti JAR.

Reportáže Pavla Hartmana přímo z Afriky Reportáže Pavla Hartmana přímo z AfrikyFoto Sport



„Měli by to zakázat, tohle k atmosféře fotbalových zápasů absolutně nepatří,“ kontruje španělský záložník Xabi Alonso. Hraní v permanentním „včelím“ úlu si vyzkoušel už před rokem v Jižní Africe na Poháru FIFA. „A bylo to něco šíleného. Zpočátku jsem se vůbec nemohl soustředit na hru.“

Nebrblá zdaleka jen on, nýbrž téměř všichni Evropané. Ale třeba i Japonci. A nestěžují si pouze hráči. „Je to docela iritující,“ pravil Lee Dixon, bývalý obránce Arsenalu, který přijel na mistrovství v roli komentátora anglické televize BBC. V pondělí zhlédl přípravný zápas Rooneyho a spol. před osmi tisící diváky a konstatoval: „Třeštila mně z těch trumpet hlava“

Trúbky vuvuzely Trúbky vuvuzelyFoto whalecottage.com


Přidávám osobní zkušenost. Vuvuzely máme na předměstí Johannesburgu místo drnčení budíku. První zvonění se ozývá občas i po páté ráno. A když zastavíte na jakékoli světelné křižovatce, pouliční prodejce vám tímhle „rohem“ spolehlivě profoukne uši. I přes sklo.

FIFA byla před startem šampionátu bombardována z mnoha stran slovy: Zakažte tohle peklo! Na podporu návrhu se postavily i vědecké studie. Akademici z Pretorie sledovali sluch jedenácti fanoušků před utkáními jihoafrické první ligy a po nich. Zjistili, že jejich uši jsou dvě hodiny torpédovány hlukem v rozmezí 100 až 144 decibelů. Přitom za normální hluk při práci se považuje 85 decibelů a níž.




Jedna švýcarská specializovaná firma pak dodávala: „Jestliže zvuk přesáhne 100 decibelů, může poškodit sluch už po patnácti minutách.“

Jenže sáhněte Jihoafričanům na vuvuzelu! To je stejné, jako byste podpálili stoh slámy. „V zemi máme jedenáct oficiálních jazyků, ale vuvuzela nás spojuje,“ tvrdí místní.

Kdyby jim někdo vzal tenhle instrument, vyrazili by demonstrovat do ulic. Celonárodní referendum o tom, jestli zakázat během mistrovství používání vuvuzely, či nikoli, dopadlo takto: 71 procent pro trubku, 23 proti, 6 procent se nemohlo rozhodnout.

Jihoafrická vláda aspoň nařídila, aby fanoušci nepoužívali vuvuzelu při hymnách před zápasy. Kdyby ovšem FIFA řekla trumpetám NE úplně, nestrávili by to výrobci a prodejci.

Přišli by totiž o tučný zisk. Nejlevnější vuvuzelu, tedy bez potisku a bílou, seženete zhruba ze 250 korun. Ale ty pomalované klidně i za více než pětistovku.

A nebojte se, že by nešly na dračku. Kdyby ne, továrna v Kapském Městě by letos nezvýšila výrobu ze 300 tisíc kusů na 2,5 milionu.

Zbytek světa se s fotbalem ve včelím úlu prostě musí smířit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud