Jonáš Bartoš
4. října 2016 • 04:58

Jarolím vybírá útočníky: co zdobí a trápí rychlíky, "Itala" a věž ze Slavie

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo si vybojuje nominaci v základní sestavě národního týmu?Kdo si vybojuje nominaci v základní sestavě národního týmu?FOTO: Sport

    Václav Kadlec, Matěj Vydra, Patrik Schick, pokud bude zdravý, tak i Milan Škoda. Tak zní čtveřice útočníků, které vybral trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím na kvalifikační bitvy v Německu a s Ázerbájdžánem. Co hraje pro jednotlivé kandidáty na ofenzivní posty v národním týmu, kde jsou naopak jejich slabiny?

  • Matěj Vydra (Derby County)

    24 let, 19 startů/5 gólů

    + v posledních třech zápasech anglické druhé ligy vstřelil dvě branky, pálí mu to. V novém klubu, kam přišel v létě za více jak 300 milionů korun, dostává prostor a začíná se rozehrávat. Tahem na branku a přímočarostí dokáže dělat problémy každé obraně, pracuje ve velké rychlosti. Navíc je zvyklý na tvrdé souboje a vysoké tempo, která druhá nejvyšší soutěž v Anglii přináší.

    - v reprezentačním áčku zatím neodkázal úplně prodat potenciál, který ve 24letém forvardovi je. Pod trenérem Vrbou postupně vypadl z nominací, nedostal se na EURO do Francie. Když má slabší den, snadno ztrácí balony, nedokáže se sám prosadit.

    Útočník Matěj Vydra nastoupil do druhého poločasuFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Patrik Schick (Sampdoria Janov)

    20 let, jeden start/ jeden gól

    + v kvalifikaci jednadvacítek nabral obrovské sebevědomí, je v laufu. Schick může těžit z vytáhlé postavy, kterou uplatní v hlavičkových soubojích. Zároveň umí s balonem, s technikou nemá problém. Disponuje slušnou rychlostí, umí střílet góly. Pokud vydrží v herním růstu, jde o velkou budoucnost českého fotbalu.

    - chybí mu zkušenosti. Za první tým české reprezentace odehrál dvacetiletý talent jedinou přípravu s Maltou, kde vstřelil gól. Dosud nepřišel do kontaktu s mezinárodním fotbalem nejvyšší kategorie, který hráče čeká v Německu. Trenér Jarolím tam spíš vsadí na brejkové typy útočníků, v čemž mají navrch Schickovi konkurenti.

    Patrik Schick se postaral o obě úvodní branky českého týmuFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Václav Kadlec (Sparta)

    24 let, 13 startů/3 góly

    + nejdražší hráč české ligy vyzrál, dostává se do ideálního fotbalového věku. Do zápasu v Německu by mohl dobře zapadnout – vyhovuje mu útočení do otevřenější obrany, umí zrychlit a nebojí se kombinovat. „Stejně jako Matěj (Vydra) patří k brejkovým hráčům, ukázal to proti Interu,“ poznamenal trenér Jarolím. Navíc je použitelný na více postech, od úplného hrotu až po jakékoliv křídlo.

    - někdy až moc velké výkyvy formy. Jsou zápasy, které Kadlecovi opravdu sednou (Inter, reprezentace s Arménií) zároveň i duely, kde je neviditelný (Slavia). Má velkou kvalitu, ale pokud to není jeho den, zápas sám nezlomí. Od hráče takového potenciálu se čeká kolikrát ještě mnohem víc.

    I Václav Kadlec měl příležitost ke skórováníFoto ČTK

  • Milan Škoda (Slavia)

    30 let, 13 startů/4 góly

    + silový útočník, typická věž do vápna. Reprezentaci vytrhl trn z paty v minulé kvalifikaci o EURO, když v Plzni naskočil do druhé půle s Kazachstánem a dvěma zásahy rozhodl zápas. Pro trenéra Jarolíma je použitelný spíš do zápasu s Ázerbájdžánem, kde budou Češi bušit do početné obrany. Hodí se i v závěrech zápasů, kdy je třeba přidržet míč v soupeřově vápně, případně ubránit standardky.

    - slabá aktuální forma. A nejisté zdraví. Slávistický lídr vstřelil v aktuální sezoně pouhé tři branky, rozhodně je zvyklý na lepší čísla. Trápí se v koncovce, zahazuje jindy tutové šance. Podle informací z národního týmu si navíc obnovil zranění třísel a není jisté, zda se k reprezentaci připojí.

    Milan Škoda tentokrát v reprezentační nominaci chybíFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud