Jonáš Bartoš
12. listopadu 2016 • 14:15

Eden hnal Čechy po šesti letech za výhrou. Byla to paráda, říká Kadeřábek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší stadion v Česku, jenže pro potřeby české fotbalové reprezentace dlouho zakletý. Vršovický Eden, domov hráčů Slavie, po šesti letech zlomil smolnou sérii. Mužstvo trenéra Jarolíma, který má naopak na moderní arénu ty nejlepší vzpomínky, v pátek porazilo Nory a pochvalovalo si atmosféru, kterou 16 411 diváků na stadionu vytvořilo.



Když hraje reprezentace v Praze, dělí si zápasy do dvou míst. Buď zamíří na sparťanskou Letnou, nebo se zápas odehraje ve slávistickém Edenu. Zatímco první stánek bývá příjemnější atmosférou i výsledky, v Edenu se národnímu týmu dlouho nedařilo.

Čeští fotbalisté čekali na výhru ve slávistickém stánku víc jak šest let. Před pátečním duelem s Norskem se poslední výhra datovala k 8. říjnu 2010. Výběr pod vedením Michala Bílka v kvalifikaci o EURO 2012 tehdy porazil 1:0 Skotsko, jedinou brankou rozhodl utkání Roman Hubník.

Další čtyři zápasy nedopadly dobře. Češi klopýtli postupně s Arménií (1:2), Norskem (2:2), Lotyšskem (1:1) i Jižní Koreou (1:2). Konec nepěkné série přišel až v pátek, poprvé na stadionu s trenérem Karlem Jarolímem.

Vaclík: Vítězství i gól byly strašně důležité
Video se připravuje ...

„Atmosféra byla super, chtěli bychom lidem poděkovat. Po třech zápasech, které se nám nevydařily, si i v tomhle počasí našli cestu sem a stáli za námi celý zápas. Jsme rádi, že jsme to zlomili, pro trenéra je to asi šťastný stadion,“ usmíval se po výhře 2:1 nad Norskem gólman Tomáš Vaclík.

Přitom páteční počasí návštěvě fotbalového stadionu moc nenahrávalo. V Praze mrholilo, nepříjemná, vlhká zima se rychle rozlézala do celého těla. Lidé ale dali národnímu týmu šanci, dorazili v hojném počtu (16 411 diváků) a nakonec mohli odcházet spokojení.

„Musím říct, že dneska mě to fakt mile překvapilo. Atmosféra na reprezentaci tady v Praze vždycky nebývá tak dobrá, ale dneska to bylo opravdu úžasné. Přišlo hodně lidí, nad mé očekávání. Fandili celý zápas, i v době, kdy nás Norové zatlačili a my byli pod enormním tlakem. Stejně lidé nepískali a fandili, za to jim patří obrovský dík,“ líbilo se obránci Pavlu Kadeřábkovi, který zde na jaře 2015 zažil i porážku 1:2 s Dánskem na domácím EURO jednadvacítek.

Dočkal: Věděl jsem, že jen dobrým výkonem se můžu dostat z horšího období
Video se připravuje ...

Eden ze sebe nepříjemné reprezentační kouzlo sejmul až ve chvíli, kdy si stoupl na střídačku Karel Jarolím, Tedy trenér, který zde se Slavií mimo jiné slavil i mistrovský titul.

„Říkal jsem, že už to jednou musíme zlomit. Jsme šťastní, že se to povedlo v tomhle zápase. Byl to pro nás zápas o všechno, pokud bychom ho nevyhráli, tak na postup na mistrovství světa už skoro žádné naděje nejsou. Dostali jsme se zpátky do hry a teď musíme zvládat každý další zápas,“ dodal Kadeřábek.

Zápasy české fotbalové reprezentace v Edenu
8.10. 2010 (kvalifikace o ME 2012): Česko - Skotsko 1:0 (Hubník).
Jeden z klíčových zápasů v boji o postup na EURO 2012 pod Michalem Bílkem

6.9. 2013 (kvalifikace MS 2014): Česko – Arménie 1:2.
Možná rozhodující ztráta v boji o postup na světový šampionát.

5.3. 2014 (přípravné utkání): Česko – Norsko 2:2.
Premiéra Pavla Vrby, Češi ztratili výhru v záběru po hrubce Petra Čecha.

28.3. 2015 (kvalifikace EURO 2016). Česko – Lotyšsko 1:1.
Bod pro Vrbův tým zachránil v nastavení Václav Pilař.

5.6. 2016 (přípravné utkání): Česko – Jižní Korea 1:2.
Neúspěšná generálka na mistrovství Evropy, které pro Čechy skončilo už po základní skupině.

11.11. 2016 (kvalifikace MS 2018): Česko – Norsko 2:1.
První kvalifikační výhra české reprezentace pod vedením Karla Jarolíma.

Krmenčík: Teď chci být v reprezentaci důležitým hráčem
Video se připravuje ...

Zmrhal: Z gólu na svém domácím stadionu mám dvojnásobnou radost
Video se připravuje ...



Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud